Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вуж звичайний та інші.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

[Ред.] Розповсюдження

Розповсюджені від південно-західної Франціїна заході до ЦентральноїАзіїна сході. Північна межа ареалу проходить по 49—53° півн. широти, південна — через ПівнічнуАфрику,Палестину, Північно-західнуІндію. Верхня межа ареалу — 3000 м. ВУкраїнізустрічається устеповійзоні та уКриму. У межах всьогоареалуводяний вуж тісно пов'язаний зводоймами, далеко від яких зустрічаються дуже рідко.

[Ред.] Будова

Вуж, що не має темних плям

Велика змія, завдовжки до 140 см, зазвичай довжина самців — до 80 см, самиць — до 1 м. Голова плоска, морда загострена. Міжносові щитки трикутної форми. Верхньогубних щитків, як правило, вісім. Навкруги тіла 19 лусок. Черевних щитків 162-189 — у самців та 164-197 — у самиць; 60-86 підхвостових у самців та 47-70 — у самиць. Лускаяк тулубна, так і хвостова з сильно розвиненими реберцями. Забарвлення верхньої частини тулуба оливкове різних відтінків, іноді може бути темне, навіть чорне. На спині численні темні плями, розташовані в шаховому порядку або вузькі поперечні смуги. На потилиці зазвичай темна пляма, що має вигляд латинської букви V, напрямлена вістрям до голови. Іноді зустрічаються особини без малюнку. Забарвлення черева жовтувате або червонувате, з чорними прямокутними плямами. Жовтих “вушок” позаду голови, як узвичайного вужа, у водяного немає.

[Ред.] Спосіб життя

Вуж під водою

Водяний вуж може заселяти як прісні так і дуже солоні водойми, як з проточною, так і зі стоячою водою. Гарно плаває, навіть на сильній течії, може довго знаходитись під водою. Укриттям для тварин слугують порожнини під камінням, покинуті нори гризунів, сухі залишки рослинності. Активні вдень, особливо вранці та ввечері, більшу частину часу проводять у воді, полюючи, можуть запливати на 3 — 5 км від берега. Також вдень можуть грітися на сонці на березі. Основураціонускладаєриба, також живитьсяжабами, іноді дрібнимиптахамитассавцями. Впіймавши у воді крупну здобич, вуж спочатку, тримаючи жертву у щелепах, пливе на берег, де маючи тверду опору для тіла може її проковтнути. При появі небезпеки вужі ховаються на дні водойми. Зимують вужі у норах гризунів та природних порожнинах, частіше за все великими скупченнями (до 200 особин різної статі та віку), іноді разом з іншими зміями.

[Ред.] Розмноження

Парування водяних вужів відбувається на протязі квітня. Самиці відкладають яйцянаприкінці червня — на початку липня. Кількість яєць складає 4-18, розміри 15-16 х 32-35 мм. Молоді вужі, розміром до 20 см з'являються у середині серпня — на початку вересня.

[Ред.] Значення

Для людини водяний вуж не становить небезпеки, оскільки не має отрути, не зважаючи на це часто цих змій знищують, приймаючи їх за гадюк, оскільки вони не мають характерних для звичайного вужа вушок. Значення цих змій для людини невелике, у ХХ сторіччі у деяких регіонахСРСРїх відловлювали заради шкіри, яку використовували для виробництва шкіргалантереї.

Ропуха звичайна(Bufo bufo) — видземноводнихродуропух(Bufo). Інша назва — ропуха сіра.

Зміст

 [сховати]

  • 1 Ареал розповсюдження

  • 2 Поширення в Україні

  • 3 Місця проживання та чисельність

  • 4 Зовнішній вигляд

  • 5 Особливості біології

    • 5.1 Поведінка

  • 6 Живлення

    • 6.1 Розмноження

    • 6.2 Пуголовки

  • 7 Хижаки

  • 8 Охорона

  • 9 Література

  • 10 Посилання