Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вуж звичайний та інші.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Горобець хатній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Перейти до: навігація,пошук

?

Горобець хатній

Самець хатнього горобця

Охоронний статус

Найменший ризик (МСОП 3.1)

Біологічна класифікація

Домен:

Еукаріоти(Eukaryota)

Царство:

Тварини(Metazoa)

Тип:

Хордові(Chordata)

Клас:

Птахи(Aves)

Ряд:

Горобцеподібні(Passeriformes)

Родина:

Горобцеві(Passeridae)

Рід:

Горобець(Passer)

Вид:

Горобець хатній

Біноміальна назва

Passer domesticus(Linnaeus, 1758)

 Природній ареал

 Розширений ареал

Підвиди

16 підвидів, див. текст

Посилання

ITIS:

179628

NCBI:

48849

Віківиди:

Passer domesticus

Горобе́ць ха́тній (Passer domesticus) — найпоширеніший вид роду Горобців (Passer), родини горобцевих (Passeridae). Це один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини (звідси її видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням ( прослухатиопис файлу ).

Зміст

 [сховати]

  • 1 Зовнішній вигляд

  • 2 Ареал

    • 2.1 Спосіб життя

    • 2.2 Живлення

    • 2.3 Розмноження

  • 3 Примітки

  • 4 Джерела

[Ред.] Зовнішній вигляд

Довжина тіла 16 см, маса 23—35 г.

Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-бура, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувата або сіра. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою.

Самець відрізняється від самки наявністю великої чорної плями, що охоплює підборіддя, горло, зоб і верхню частину грудей, а також темно-сірим (а не темно-бурим) верхом голови. У самки голова й горло сірі, а над оком є бліда сіро-жовта смуга.

[Ред.] Ареал

Раніше область проживання хатнього горобця обмежувалася Північною Європою. Згодом область розповсюдення поширилася на Европу і Азію (за виключенням Арктики, північно-східних, південно-східних і центральних районів Азії), а також в Північну і Східну Африку, Сенегал, Малу Азію, на Аравійський півострів і острів Яву.

Починаючи з XX ст. був завезений в різні країни, широко там розселився і в даний час, окрім вказаних вище місць, мешкає також в Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії, Північній і Південній Америці та на багатьох островах.

Майже повсюдно є осілим птахом, лише з найпівнічніших частин ареалу на зиму відкочовує на південь (до 1000 км.), а з Середньої Азії відлітає в Передню Азію і Індію.

Мігруючи за житлом людини, проник далеко на північ в невластиву для нього зону лісотундри і навіть тундри — до Мурманської області, гирла Печори, півночі Якутії.

[Ред.] Спосіб життя

Хатній горобець — супутник людини

Горобці зазвичай рідко беруть корм з руки людини

Голос самця — Сан Франциско

Будучи синантропним видом — постійним співмешканцем людини, хатній горобець добре пристосований до життя в обстановці, що змінюється під впливом господарської діяльності людини.

Горобця можна зустріти і в сільській і міській місцевості, і в поселеннях Крайньої Півночі і Середній Азії. Втім, в Середній Азії він тримається зазвичай подалі від людини.

Широкому розповсюдженню горобця на північ і на південь услід за розширенням посівів зернових сприяє його висока плодючість.

Хатній горобець веде осілий спосіб життя, чому сприяють умови для гніздування і рясний корм в поселеннях людини.