Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

3. Правила визнання доходів і витрат Національного банку України та бухгалтерського обліку доходів і витрат за послуги

Правила визнання доходів і витрат Національного банку України та бухгалтерського обліку доходів і витрат за послугами, що надає або отримує Національний банк України, розроблені відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», міжнародних стандартів та національних положень бухгалтерського обліку.

Порядок бухгалтерського обліку процентних та комісійних доходів і витрат за операціями з фінансовими інструментами регулюється відповідними нормативно-правовими актами Національного банку.

Правила ґрунтуються на основних принципах бухгалтерського обліку та фінансової звітності, зокрема:

1. Нарахування та відповідність доходів і витрат - для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку під час їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

2. Обачність це застосування в бухгалтерському обліку таких методів оцінки, які мають запобігати заниженню оцінки зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів.

3. Превалювання сутності над формою - операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми.

Дохід за операціями з фінансовими інструментами та послугами має визнаватися за ступенем завершеності операції на дату складання балансу, якщо результат операції може бути точно оцінений.

Результат операції може бути точно оцінений за наявності таких умов: можна точно розрахувати суму доходу; є імовірність одержання доходу; ступінь завершеності операції на дату складання балансу може бути точно визначений; витрати, що понесені в результаті виконання операції та необхідні для її завершення, можна точно розрахувати.

Між сторонами — учасниками операції укладається угода, в якій передбачаються права та обов'язки сторін, терміни виконання, умови розрахунків та сума за угодою, що дає змогу точно розрахувати дохід або витрати за операцією.

Якщо на дату нарахування неможливо визначити очікуваний за останні 2, 3 дні місяця дохід, наприклад, комісійні за інкасаторські послуги, розрахунково-касове обслуговування, зароблений у звітному місяці, то визнання такого доходу здійснюватиметься в наступному місяці або коригуючими проводками відповідно до нормативно-правових актів Національного банку.

Якщо дохід не може бути точно розрахований, то він має визнаватися у розмірі понесених витрат, що підлягають відшкодуванню, або за касовим методом, якщо витрат не було.

Дохід за операцією визнається тільки тоді, коли є імовірність його отримання.

Якщо дохід не може бути точно розрахований і немає імовірності відшкодування понесених витрат, то дохід не визнається, а понесені витрати визнаються як витрати звітного періоду.

У деяких випадках імовірності надходження доходу може не бути до часу його отримання або до часу появи цієї імовірності. Якщо після визнання доходу є імовірність його неотримання, то включена до доходу сума визнається як витрати, а не як коригування суми доходу. Віднесення на витрати здійснюється відповідно до нормативно-правових актів Національного банку.

Залежно від сутності операції ступінь її завершеності визначається різними способами, а саме:

- визначенням виконаної роботи (складання двостороннього акта про виконані роботи);

- визначенням питомої ваги обсягу послуг, наданих на певну дату, у загальному обсязі послуг, які мають надаватися;

- визначенням питомої ваги понесених витрат у загальній очікуваній сумі витрат за операцією. Сума витрат, здійснених на певну дату, включає тільки ті витрати, які відображають обсяг наданих послуг на цю саму дату.

Якщо послуги надаються шляхом невизначеної кількості дій протягом терміну дії угоди, то дохід визнається на основі методу

рівномірного нарахування за цей період (крім випадків, якщо інший метод краще визначає ступінь завершеності операції).

Якщо за операцією з надання послуг певна дія є більш значна порівняно з іншими, то визнання доходу відкладається до часу виконання цієї дії.

Дохід не може бути визнаний, якщо неможливо точно розрахувати витрати за операцією. За таких обставин уже отримана сума коштів визнається як зобов'язання й обліковується за рахунками кредиторської заборгованості до часу визнання доходу.

Витрати, які неможливо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються як витрати того звітного періоду, в якому вони були* здійснені. Доходи і витрати в іноземній валюті нараховуються у валюті, яка передбачена угодою, та відображаються за рахунками класів 6 і 7 у гривневому еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют на дату нарахування з використанням меморандного рахунку 8000 «Позиція банку за іноземною валютою та банківськими металами».

Залишки за рахунками нарахованих доходів і витрат в іноземній валюті переоцінюються при кожній зміні офіційного валютного курсу в загальному порядку переоцінки іноземної валюти.

Суми доходів і витрат, одержаних та сплачених авансом в іноземній валюті, за монетарними статтями переоцінюються при кожній зміні офіційного валютного курсу та відображаються за рахунками класів 6 і 7 за офіційним курсом гривні до іноземних валют на дату визнання доходів і витрат.

Суми доходів і витрат, одержаних та сплачених авансом в іноземній валюті, за немонетарними статтями не переоцінюються та відображаються за рахунками класів 6 і 7 за офіційним курсом гривні до іноземних валют на дату операції (одержання та сплати авансу).

Облік нарахованих та сплачених доходів і витрат за послугами здійснюється за такими рахунками:

2700 «Витрати майбутніх періодів»;

'2715 «Дебіторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами»;

2719 «Інша дебіторська заборгованість за господарською діяльністю банку»;

2745 «Дебіторська заборгованість за послугами, що надані банком»;

2770 «Нараховані доходи за розрахунково-касове обслуговування»;

2778 «Інші нараховані доходи»;

2779 «Прострочені інші нараховані доходи»;

2980 «Сумнівна заборгованість за іншими нарахованими доходами»;

2990 «Резерви під заборгованість за іншими нарахованими доходами»;

4629 «Транзитний рахунок за іншими операціями»;

4700 «Доходи майбутніх періодів»;

4715 «Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами»;

4719 «Інша кредиторська заборгованість за господарською діяльністю банку»;

4745 «Кредиторська заборгованість за послугами, що отримані банком»;

4778 «Інші нараховані витрати»;

V 6110 «Комісійні доходи за послугами СЕП та електронної пошти»;

6111 «Комісійні доходи за операціями з розрахунково-касового обслуговування»;

6112 «Комісійні доходи від діяльності інкасаторської служби»;

6113 «Комісійні доходи за наданими консультаційними послугами»;

6119 «Комісійні доходи за іншими наданими послугами»;

6199 «Інші комісійні доходи»;

6720 «Зменшення резервів за нарахованими доходами»;

7199 «Інші комісійні витрати»;

7300 «Витрати на міжнародні телекомунікаційні та інформаційні послуги»;

7301 «Витрати на послуги для мережі передачі інформації»;

7304 «Витрати на послуги та обслуговування телефонного зв'язку»;

«Витрати на комунальні послуги»;

7720 «Відрахування в резерви під нараховані доходи»;

9620 «Нестримані нараховані доходи»;

9910 «Контррахунок для позабалансових рахунків»

У допоміжних комп'ютеризованих підсистемах обліку за рахунками класів 6 і 7 здійснюється відокремлено облік нарахованих, але. нестриманих доходів і несплачених витрат та отриманих доходів та сплачених витрат.

Нарахування доходів і витрат та відображення їх у бухгалтерському обліку здійснюється не рідше ніж один раз на місяць.

Умови нарахування та сплати доходів і витрат передбачаються угодою між банком і контрагентом відповідно до сутності операції.

Послуги можуть надаватися або отримуватися: одноразово, безперервно, поетапно та до досягнення результату.

До доходів або витрат за одноразовими послугами належать, наприклад, комісії за послугами валютного обміну.

Доходи і витрати за цими послугами визнаються в тому звітному періоді, в якому послуги надаються або отримуються.

До доходів або витрат за безперервними послугами належать, наприклад, комісії за послугами інкасаторської служби, розрахунково-касове обслуговування, інформаційно-розрахункове обслуговування в системі електронних платежів Національного банку, за послугами системи електронної пошти Національного банку тощо.

Доходи і витрати за цими послугами визнаються щомісяця протягом усього строку дії угоди про надання або отримання послуг.

До доходів або витрат за послугами, що надаються поетапно, належать, наприклад, комісії з надання консультацій, які згідно з річними або безстроковими угодами надаються поетапно.

Доходи і витрати за цими послугами визнаються після завершення кожного етапу операції протягом дії угоди про надання або отримання послуг.

До доходів або витрат за послугами з обов'язковим результатом належать: комісії за послугами, надання або отримання яких лише в повній мірі приведе до результату, що передбачений угодою; комісії за послугами, що надаються протягом певного періоду і вважаються виконаними лише після закінчення цього періоду, за умови досягнення результату, що передбачений угодою - консультаційні послуги тощо.

Доходи або витрати за цими послугами визнаються за фактом надання або отримання послуг або за фактом досягнення передбаченого угодою результату на дату оформлення документа, який підтверджує надання або отримання послуг.

Доходи і витрати за тими послугами, які підлягають оподаткуванню і за якими передбачений облік ПДВ, відображаються такими проводками:

а) нарахування: доходів:

Дт

Кт

Примітка

2770, 2778

Доходи

Сума нарахованих доходів

4715

Сума ПДВ

витрат:

Дт

Кт

Примітка

Витрати

4778

Сума нарахованих витрат

2715/2

Сума ПДВ

б) здійснення розрахунку:

отримання коштів:

Дт

Кт

Примітка

Рахунок платника

2770, 2778

Сума отриманих нарахованих доходів

сплата коштів:

Дт

Кт

Примітка

4778

Рахунок отримувача

Сума сплачених нарахованих витрат

в) у разі надходження платежу, сума якого не відповідає сумі нарахованих доходів:

помилково нараховано суму, що менша, ніж належить до звітного періоду:

Дт

Кт

Примітка

Рахунок платника

4629

Сума зарахованих коштів

2770, 2778

Доходи

Сума донарахованих доходів

4715

Сума ПДВ

4629

2770, 2778

Сума отриманих нарахованих доходів

отримано коштів більше, ніж нараховано доходів за звітний період:

Дт

Кт

Примітка

Рахунок платника

4629

Сума зарахованих коштів

4629

2770, 2778

Сума отриманих нарахованих доходів, що належать до звітного періоду

4629

4700

Сума доходів майбутніх періодів, отриманих авансом (точно розрахована сума)

4719, 4745

Сума кредиторської заборгованості за отриманими авансами

4715

Сума ПДВ

визнання доходів звітного періоду, що були отримані раніше:

Дт

Кт

Примітка

4700,4719,4745

Доходи

Сума доходів

г) перерахування авансу:

Дт

Кт

Примітка

2700

Рахунок отримувача

Сума витрат майбутніх періодів, сплачених авансом (точно розрахована сума)

2719,2745

Сума дебіторської заборгованості за сплаченими авансами

2715/2

Сума ПДВ

визнання витрат звітного періоду:

Дт

Кт

Примітка

Витрати

2700, 2719, 2745

Сума витрат

ґ) при неотриманні коштів за нарахованими доходами у строк, передбачений угодою:

Дт

Кт

Примітка

2779

2770, 2778

д) при віднесенні заборгованості за нарахованими доходами до категорії сумнівної відповідно до нормативно-правових актів Національного банку:

Дт

Кт

Примітка

2980

2770, 2778, 2779

е) формування резервів на покриття можливих втрат за нарахованими доходами відповідно до нормативно-правових актів Національного банку:

Дт

Кт

Примітка

7720

2990

Сума витрат за нарахованими доходами

є) при отриманні коштів за заборгованістю за нарахованими доходами, за якими були сформовані резерви:

на суму погашення заборгованості:

Дт

Кт

Примітка

Рахунок платника

2770, 2778, 2779, 2980

Сума отриманих коштів

одночасне зменшення резервів на суму погашення заборгованості:

Дт

Кт

Примітка

2990

6720

Сума отриманих коштів

ж) при погашенні суми заборгованості за нарахованими доходами за рахунок створеного резерву відповідно до нормативно-правових актів Національного банку:

Дт

Кт

Примітка

2990

2770, 2778, 2779, 2980

Сума використання резервів

одночасно:

Дт

Кт

Примітка

9620

9911

Сума неотриманих нарахованих доходів

з) при надходженні платежу за нестриманими нарахованими доходами, списаними за рахунок резерву:

отримання коштів:

Дт

Кт

Примітка

Рахунок платника

6720

Сума отриманого доходу

списання сум отриманих нарахованих доходів:

Дт

Кт

Примітка

9911

9620

Сума отриманого доходу

и) нарахування доходів за сумнівною заборгованістю здійснюється за позабалансом до часу надходження суми в порядку відшкодування або до часу списання згідно з чинним законодавством України та нормативно-правовими актами Національного банку.

і) при списанні сум неотриманих нарахованих доходів:

Дт

Кт

Примітка

9911

9620

Сума списаної заборгованості

У разі врахування доходів або витрат за послугами касовим методом та за послугами, які надаються або отримуються на нерегулярній основі, облік здійснюється за такою схемою:

при отриманні коштів:

Дт

Кт

Примітка

Рахунок платника

Доходи

Сума отриманого доходу

4715

Сума ПДВ

при сплаті коштів:

Дт

Кт

Примітка

Витрати

Рахунок отримувача

Сума сплачених витрат

2715/2

Сума ПДВ

Надання або отримання послуг може здійснюватися шляхом обміну подібними за призначенням та однаковими за справедливою вартістю послугами. За такими операціями дохід не . визнається.

У разі обміну послугами, які не мають однакової справедливої вартості, дохід визначається за справедливою вартістю одержаних або які підлягають одержанню послуг, зменшеною на суму переданих грошових коштів та їх еквівалентів або збільшеною на суму одержаних грошових коштів та їх еквівалентів.

Якщо справедливу вартість одержаних або які підлягають одержанню послуг визначити неможливо, то дохід визначається за справедливою вартістю наданих послуг.