Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

2. Облік емісійних операцій нбу.

а) Організація роботи з резервними фондами у Центральному сховищі Національного банку

Для забезпечення потреб грошового обігу суб’єктів країни в готівці в Центральному сховищі створюються резервні фонди банкнот і монет у національній валюті.

Формування резервних фондів здійснюється за рахунок надходжень виготовленої на замовлення Національного банку готівки від Банкнотно-монетного двору та надлишків придатної до обігу готівки від територіальних управлінь.

Підкріплення запасів готівки територіальних управлінь із резервних фондів Центрального сховища та зарахування прийнятої від територіальних управлінь готівки до резервних фондів Центрального сховища проводиться на підставі емісійних дозволів, наданих Департаментом готівково-грошового обігу.

Одержана готівка зараховується до Центрального сховища в сумах, зазначених у супровідних документах (накладній – від Банкнотно-монетного двору та в описі цінностей, що пересилаються, - від територіальних управлінь).

Зарахування готівки, одержаної Центральним сховищем, оформляється прибутковим позабалансовим ордером, що засвідчується підписами двох матеріально відповідальних осіб і начальника відділу зберігання цінностей.

Зарахування до резервних фондів банкнот і монет отриманих від БМД або територіального управління НБУ (на підставі емісійних дозволів)

Дт 9000 -„Резервні фонди банкнот і монет НБУ у Центральному сховищі”

Кт 9910 -”Контррахунки для позабалансових рахунків ”

Видача придатної до обігу готівки з резервних фондів Центрального сховища для підкріплення територіальних управлінь Національного банку оформляється згідно з описом цінностей, що пересилаються, видатковим позабалансовим ордером, що засвідчується підписами двох матеріально відповідальних осіб і начальника відділу зберігання цінностей.

Відправлення готівки з резервних фондів центрального сховища до територіального управлінняНБУ.

Дт 9001 --„Резервні фонди банкнот і монет НБУ у дорозі ”

Кт 9000 --„Резервні фонди банкнот і монет НБУ у Центральному сховищі”

У день зарахування (відправлення) готівки Центральне сховище до 16 години одночасно надсилає відправнику (одержувачу) і Департаменту готівково-грошового обігу відповідне підтвердження (повідомлення), в якому зазначається номер виконаного емісійного дозволу, відправник (одержувач), сума одержаних (відправлених) банкнот і монет із розподілом за індексами та номіналами, для ювілейних монет - додатково за назвою монет і їх кількістю.

Підтвердження (повідомлення) засвідчується підписом директора Центрального сховища або його заступника.

Отримання підтвердження про отримання банкнот і монет.

Дт 9910-”Контррахунки для позабалансових рахунків”

Кт9001--„Резервні фонди банкнот і монет НБУ у дорозі ”

Б) Підкріплення запасів готівки територіальних управлінь та вивезення її надлишків

Для своєчасного забезпечення банків і клієнтів готівкою усіх номіналів у потрібних обсягах у територіальних управліннях створюються запаси готівки у сховищах. У грошових сховищах мають зберігатися запаси готівки в такому обсязі, що забезпечуватиме не менше ніж тримісячну потребу в ній за кожним номіналом. Для визначення цієї потреби мають

враховуватися специфіка і стан готівкового обігу в регіоні, середньомісячний випуск готівки в обіг, очікувані надходження від комерційних банків та обсяги і орієнтовні строки одержання готівки в підкріплення від Центрального сховища або від іншого територіального управління тощо. Керівники територіальних управлінь зобов’язані вчасно вживати заходів щодо поповнення запасів готівки, а також встановити контроль за наявністю у сховищах банкнот і монет усіх номіналів, необхідних для потреб грошового обігу.

Підкріплення запасів готівки у сховищах територіальних управлінь здійснюється з Центрального сховища або з інших територіальних управлінь. Надлишки банкнот і монет у разі потреби територіальні управління передають до Центрального сховища або до інших територіальних управлінь. Підкріплення запасів готівки у сховищах та вивезення її надлишків здійснюються у кожному окремому випадку за емісійним дозволом, наданим Департаментом готівково-грошового обігу.

Відділи готівкового обігу та касових операцій територіальних управлінь здійснюють аналіз структури готівки в обігу, співвідношення між банкнотами і монетами в обігу та згідно з цим визначають не менше ніж тримісячну потребу регіону в готівці, включаючи оновлення зношених банкнот. Враховуючи фактичну наявність банкнот і монет у сховищі, складають заявку на підкріплення запасів готівки або заявку на вивезення надлишків готівки на загальну суму з розподілом за індексами, номіналами, кількістю місць і вагою. Заявка засвідчується підписом начальника територіального управління або особи, яка його заміщує, і подається Департаменту готівково-грошового обігу. Заявка на підкріплення (вивезення надлишків) наступного місяця подається до 15 числа поточного місяця.

Департамент готівково-грошового обігу розглядає заявки на підкріплення запасів готівки у сховищах (вивезення надлишків), аналізує потребу територіальних управлінь в ній в розрізі кожного номіналу і надає одержувачам і відправникам відповідні емісійні дозволи Емісійні дозволи засвідчуються підписом директора Департаменту готівково-грошового обігу або його заступника.

При перевезенні готівки спецтранспортом Департамент готівково-грошового обігу подає заявку на її перевезення Департаменту перевезення цінностей та організації інкасації.

Строк виконання емісійних дозволів Національного банку на підкріплення запасів готівки у сховищах та вивезення її надлишків не повинен перевищувати одного місяця (при залученні спецтранспорту - двох місяців).

При одержанні підкріплення запасів готівки від Центрального сховища або від іншого територіального управління відділ готівкового обігу та касових операцій територіального управління надає матеріально відповідальним особам повідомлення про надходження готівки від інших установ Національного банку, надіслане за допомогою підсистеми «Емісійний день банку».

До зарахування до запасів готівки у сховищах банкноти і монети перевіряються у встановленому порядку за пачками, корінцями та надписами на верхніх накладках (ярликах). Готівка в пошкодженій упаковці підлягає суцільному поаркушному перерахуванню. Надлишкові суми, незалежно від їх розміру, приймаються в оборотну касу територіального управління-одержувача та Центрального сховища і зараховуються на такі рахунки:

в упаковці банку – на рахунок відповідного банку;

в упаковці Банкнотно-монетного двору - на рахунок “Емітовані банкноти Національного банку України”, “Емітовані монети Національного банку України”.

Суми недостач, а також сумнівні банкноти і монети, поповнюються з оборотної каси територіального управління-одержувача із зарахуванням цієї суми для відшкодування відправником.

Одержані в підкріплення банкноти і монети зараховуються до запасів готівки у сховищах у територіального управління повністю в сумах, зазначених у супровідних документах (описах).

Зарахування банкнот і монет до запасів готівки у сховищах територіального управління оформляється прибутковим ордером у двох примірниках, що засвідчуються підписами матеріально відповідальних осіб. Перший примірник призначається для зарахування готівки до запасів готівки у сховищах, другий – для проведення операції в підсистемі “Емісійний день банку”.

1.Зарахування до сховища банкнот і монет,одержаних з резервних фондів НБУ обо від іншіх територіальних управлінь.

Дт 3009 – „Банкноти та монети у сховищах НБУ”

Кт 3000 – „Емітовані банкноти НБУ”

Кт 3001 – Емітовані монети НБУ”

Суми банкнот і монет, зарахованих до запасів готівки у сховищах, відображаються на відповідних рахунках “Емітовані банкноти Національного банку України”, “Емітовані монети Національного банку України” у кореспонденції з рахунком “Банкноти та монети у сховищах Національного банку України”, які відкриваються на балансі кожного територіального управління.

При вивезенні готівки із запасів готівки у сховищах до Центрального сховища або до інших територіальних управлінь відділ готівкового обігу та касових операцій територіального управління готує і надає матеріально відповідальним особам і службі перевезення цінностей (у разі вивезення власними силами) розпорядження на вивіз готівки на загальну суму з розподілом за індексами і номіналами. Розпорядження засвідчується підписами начальника територіального управління і начальника відділу готівкового обігу та касових операцій або їх заступників.

Вивезення надлишків готівки зі сховищ територіальних управлінь НБУ.

Видача банкнот і монет із запасів готівки у сховищах територіального управління для відправлення оформляється, згідно з описом цінностей, що пересилаються (дод.№1), видатковим ордером у двох примірниках, що засвідчуються підписами матеріально відповідальних осіб і контролера. Перший примірник призначається для видачі банкнот і монет із запасів готівки у сховищах, другий - для проведення операції в підсистемі “Емісійний день банку”.

Видані банкноти та монети із запасів готівки у сховищах територіального управління відображаються за рахунком “Банкноти та монети у дорозі, що відправлені зі сховищ установ Національного банку України”, а після отримання підтвердження (повідомлення) від банку-отримувача - на відповідних рахунках “Емітовані банкноти Національного банку України”, “Емітовані монети Національного банку України”.

Відправлення банкнот і монет із сховища регіонального управління до Центрального сховища (у т.ч. непридатних до обігу) та/або до іншого територіального управління

Дт 3007 - „Банкноти та монети у дорозі,які відіслані із сховищ установ НБУ”

Кт 3009 – „Банкноти та монети у сховищах НБУ”

У день зарахування готівки до запасів готівки у сховищах (відправлення) готівки одержувач (відправник) до 16 години надсилає одночасно відправнику (одержувачу) і Департаменту готівково-грошового обігу відповідне підтвердження (повідомлення) у якому зазначаються номер виконаного емісійного дозволу, відправник (одержувач), сума одержаних (відправлених) банкнот і монет із розподілом за індексами і номіналами, для ювілейних монет – додатково за назвою монет та їх кількістю. Підтвердження (повідомлення) засвідчується підписом начальника територіального управління або особи, яка його заміщує.

Отримання підтвердження від центрального сховища або від територіальних управлінь НБУ про одержання банкнот і монет.

Дт 3000,3001 - „Емітовані монети НБУ”

Кт 3007 - „Банкноти та монети у дорозі, що відправлені із сховищ установ НБУ

Вивезення не придатних до обігу банкнот і монет та їх знищення

Не придатні до обігу банкноти і монети територіальні управління відправляють до Центрального сховища. Зношені банкноти і монети відправляються в повних пачках і мішечках , значно зношені, з дефектом виробника банкноти можуть відправлятися в неповних пачках , монети з дефектом виробника в неповних мішечках .

При обробленні банкнот із застосуванням автоматизованих систем з установленими шредерами знищення зношених банкнот здійснюється на місцях.

Під час вивезення не придатних до обігу банкнот і монет власним транспортом відділи готівкового обігу та касових операцій територіальних управлінь за допомогою засобів спецзв’язку попередньо узгоджують з Центральним сховищем дату відправлення.

Під час вивезення не придатних до обігу банкнот і монет спецтранспортом відділи готівкового обігу та касових операцій територіальних управлінь надсилають у встановленому порядку клопотання Центральному сховищу про потребу вивезення непридатних до обігу банкнот і монет, зазначаючи при цьому їх суму та кількість місць. Центральне сховище розглядає можливість прийняття цінностей, узгоджує з Департаментом перевезення цінностей та організації інкасації кількість вільних місць у спецтранспорті та орієнтовний день його прибуття, попередньо визначає завантаженість працівників кас і на підставі цього дає дозвіл або визначає термін прийняття готівки.

На підставі дозволу Центрального сховища на вивезення готівки відділ готівкового обігу та касових операцій територіального управління надає матеріально відповідальним особам і службі перевезення цінностей засвідчене підписом начальника територіального управління та начальника відділу готівкового обігу і касових операцій або їх заступників, розпорядження на відправлення не придатних до обігу банкнот і монет на загальну суму з розподілом за індексами і номіналами. Видача не придатних до обігу банкнот і монет із запасів готівки у сховищах для відправлення оформляється видатковим ордером згідно з описом цінностей ,що пересилаються (у двох примірниках, що засвідчуються підписами матеріально відповідальних осіб). Перший примірник призначається для видачі банкнот і монет зі сховища, другий - для проведення операції в підсистемі “Емісійний день банку”.

Відправлення банкнот і монет із сховища територіального управління НБУ до центрального сховища або до іншого територіального управління НБУ.

Дт 3007- „Банкноти та монети у дорозі, що відіслані із сховищ установ НБУ”

Кт 3009 - „Банкноти та монети у сховищах НБУ”

Надходження до Центрального сховища не придатних до обігу банкнот і монет оформляється прибутковим позабалансовим ордером, в якому зазначається дата та номер опису. Прибутковий позабалансовий ордер засвідчується підписами двох матеріально відповідальних осіб і начальника відділу зберігання цінностей.

Вилучення з оборотної каси Центрального сховища непридатних до обігу банкнот і монет, які підлягають знищенню

Дт 9002 -„Зношені, значно зношені, з дефектом виробника банкноти та монети”

Кт 9910 -”Контррахунки для позабалансових рахунків”

У день відправлення (одержання) не придатних до обігу банкнот і монет відправник (одержувач) до 16 години надсилає одночасно Центральному сховищу (відправнику) і Департаменту готівково-грошового обігу відповідне повідомлення (підтвердження), у якому зазначаються дата і номер опису, одержувач (відправник), сума відправлених (одержаних) банкнот і монет з розподілом за індексами та номіналами. Повідомлення (підтвердження) засвідчується підписом начальника територіального управління (директора Центрального сховища) або особи, яка його заміщує.

У Центральному сховищі не придатні до обігу банкноти і монети, що надходять від територіальних управлінь, перераховують, після чого банкноти знищують, а монети відправляють на перероблення.

Видача матеріально відповідальними особами Центрального сховища не придатних до обігу банкнот для знищення і не придатних до обігу монет для перероблення оформляється видатковим позабалансовим ордером , що засвідчується підписами двох матеріально відповідальних осіб і начальника відділу зберігання цінностей.

1. Передача інкасаторам зношених та бракованих банкнот і дефектних монет для знищення або переробки

Дт 9003 –„Банкноти та монети до їх знищення

Кт 9002 - „Зношені, значно зношені, з дефектом виробника банкноти та монети”

2. Списання знищених банкнот і монет на підставі акта про знищення або переробку

Дт 9910-”Контррахунки для позабалансових рахунків”

Кт 9003–„Банкноти та монети до їх знищення