Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.філософ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

1.10. Моністична філософія б. Спінози. Етичні погляди б. Спінози.

Видатним представником матеріалізму XVII ст. був голландський філософ Б. Спіноза (1632-1677рр.). Він виражав ідеологію голландської буржуазії, яка на той час як в економічному, так і в політичному відношеннях була сильнішою і зрілішою у зрівнянні з французькою буржуазією. Б. Спіноза почав свою філософську діяльність з критичного викладу філософії Декарта, а завершив її створенням своєї оригінальної матеріалістичної філософської системи. Головим твором Спінози є “Етика”. Критикуючи дуалізм Декарта, Спіноза розробив у цьому творі моністичне вчення про матеріальність світу. Він доводив, що світ вічний і становить собою єдину, неподільну природу, яка виражається у двох формах: матеріальній та ідеальній. Віддаючи данину епосі, Спіноза природу називав богом. Це - пантеїстична концепція у філософії. Природа характеризується ним як єдина, вічна субстанція, що є причиною самої себе. Однак він повністю знімав питання про виникнення природи і про бога як творця.

Він вважав, що матерії, як субстанції, притаманні два основні атрибути: протяжність і мислення. Мислення, згідно Спінози, є вічною властивістю матерії, воно властиве у різній мірі всім тілам. Цей погляд називається гіолозоїзм(це погляд за яким здатність відчувати нібито притаманна всій матерії).

У своєму вченні він відрізняв модуси, як такі властивості, що притаманні предметам лише в певних станах. Усі модуси субстанції спіноза поділяв на дві групи: вічні, нескінчені модуси і модуси тимчасові скінчені. Нескінчені – безпосередньо впливають із відповідних атрибутів субстанції. Тимчасовими – всі одиничні, окремі речі(модуси протяжності, модуси мислення).

Спінозахарактеризував субстанцію як нерухому, позачасову сутність. Він вважав, що рух і час властиві несамій субстанції, тільки її скінченим модусам, одиничним речам. Рух і спокій вічні, нескуінчені модуси відіграють роль звязуючої ланки міжнезмінною субстанцією і світом змінювальних одиничних речей, скінчених модусів.

Будучи матеріалістом-детерміністом Спіноза наполегливо намагався пояснити світ із самого себе і одним з перших почав відкриту боротьбу проти пануючої ідеї доцільності в природі.

У теорії пізнання Спіноза був раціоналістом. Пізнання він поділяв на два основні види: чуттєве і раціональне. Та чуттєве пізнання він вважав невиразним, неістинним, а раціональне ясним, чітким, істинним. Він вчив, що завдяки чуттєвому досвіду можна отримати уявлення тільки про поверхові властивості одиничних речей і про зовнішні причини їх існування. Сутність одиничних речей, необхідний зв’язок скінченних модусів із субстанцією можуть бути пізнані тільки завдяки розуму.

У розумі спіноза вбачав також і критерій істини. Згідно з його раціоналістичною теорією пізнання, розум людини сам, незалежно від чуттєвого досвіду, створює не тільки відповідні ідеї про речі але і встановлює чи є вони істиними або хибними. Він заявив, що "істина сама себе виявляє". Будучи метафізиком, він не розумів історичного характеру пізнання та тієї ролі, яку відіграє у пізнанні суспільно-історична практика людей, що є справжнім критерієм істини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]