Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.філософ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

3.23. Духовні потреби, духовні цінності та духовні відносини в суспільстві.

Специфікою людського існування є його духовність. Дух – це той простір, відмінний від матеріального, в якому формується і чинить людська особистість, як духовна істота. Існуючи над індивідуально у вигляді мови, права, моралі, релігії, мистецтва – всі його формоутворення стають духовними через їх переломлення у індивідуальній чуттєвості. Духовне міститься у індивідуальних втіленнях, але його зміст знаходиться в продуктах їх смислового осягнення. Духовна сторона буття люд. виникає на основі його практичної ді-сті, як особлива форма відображення об’єктивного світу, як додатковий засіб орієнтації в цьому світі, взаємодії з ним. Люд. духовність сформувалась у процесі антропосоціогенезу на основі сусп. праці й спілкування індивідів. Дослід. доводять нерозривний зв’язок духовності з матеріальним носієм, трактують дух як функцію ВНС. Відповідно такі потреби людини у спілкуванні, справедливості, моральності відносять до духовних потреб.

Вихідним моментом формування змісту і структури духовного світу людини є знання. На основі їх формується розум - здатність до самостійного мислення, проникнення в сутність речей і процесів, до охоплення, освоєння, усвідомлення життя в його складності, багатогранності, суперечливості. На допомогу розуму приходить почуття - наступний суттєвий елемент ду­ховного світу людини. Усі елементи духовного світу людини органічно взаємопов'язані. Духовно багата людина має проникливий розум, гармонійні почуття, тверду волю. Будь-яка розбіжність між зазначеними феноменами духу деформує життєдіяльність людини як цілісної істоти.

З моменту виникнення духовності в людському суспільстві відбувається процес накопичення моральних принципів, догм, тверджень перевірених багатовіковим досвідом. Відбувається поступове формування критеріїв справедливості, прекрасного. Матеріально це відображається у творах мистецтва, філософсько-наукових працях, релігійних віровченнях та народній мудрості. Всі ці процеси лише опосередковано стосуються матеріальної сторони життя людей в той же час безпосередньо виступають регуляторами духовного життя суспільства. Таку сукупність ідей, поглядів, гіпотез, теорій, постулатів, критеріїв та усталених понять називають системою духовних цінностей. Духовні цінності індивідуальні для кожного народу чи нації. Суттєвий вплив на формування системи духовних цінностей робить релігія та соціальні відносини характерні для даного с-ства.

Основу духовних відносин соціуму становлять два відносно самостійні і разом з тим глибоко пов'язані між собою механізми: релігія і мораль. Інколи в цю систему вводять ще й мистецтво. Розвиток віри у надприродні сили спричиняв формування релігійних відносин, в той же час людина все глибше усвідомлювала особисту причетність і відповідальність за власне життя у соціумі (на цій основі формувалась мораль). Страх та нерозуміння природи привело до більш високої активності саме релігійних регулятивів, які на певних історичних стадіях розвитку суспільства підкорили собі й мораль.

Духовне життя суспільства - одна із головних сфер суспільного життя. Воно охоп­лює світ ідеального (сукупність ідей, поглядів, гіпотез,теорій тощо) разом з його носіями (суб'єктами) та матеріальними засобами виробництва і поширення.

Суб'єктами духовного життя суспільства є люди - індивіди та соціальні спіль­ності (класи, нації, народи). У цьому зв'язку можна говорити про особисте ду­ховне життя людини (її духовний світ), про духовне життя класу (класова само­свідомість), нації (національний характер, національна психологія і культура), народу (традиції, звичаї тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]