Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.філософ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

3.28. Суспільна свідомість та самосвідомість. Шляхи формування і розвитку української національної самосвідомості.

Сусп. свідом. – сукупність ідеальних форм (понять, суджень, поглядів, почуттів, ідей, уявлень, теорій), які охоплюють і відтворюють суспільне буття, вони вироблені людством у процесі освоєння природи і соціальної історії.

Випереджаюча роль сусп. свід. проявляється в її соціальній активності. Сусп. свід. існує за наявності її конкретних носіїв – людина, соц. група, спільності, конкретні особистості, та інші суб’єкти. Сусп. свід. здатна функціонувати через індивідуальну свідомість. Сусп. і індивід. свідомість перебувають у діалектичній єдності, за-ня їх джерело-буття людей, в основі якого лежить практика. Коли ідеї, почуття, що становлять сутність сусп. свід. оволодівають людьми, стають матеріальною силою, то вони виступають як важлива рушійна сила всебічного прогресу сус-ва. Теорії, ідеї не обмежуються ідеальним існуванням, а відображаючи певні інтереси людей, здатні перетворитись у реальність, втілюватись у практику.

Самосвідомість – здатність людини робити об’єктом розгляду свою власну свідомість. На рівні самосвід. людина здійснює самооцінку, самоконтроль, проводить аналіз своїх знань, думок, ідеалів, вчинків. Самосвідомість є обов’язковим елементом свідомості, без неї людина не могла б зрозуміти себе, визначити місце у світі, вдосконалюватись. В основі самосвідомості лежить рефлексія – специфічний спосіб мислення, що його можна називати „подвійним баченням”, тобто це розуміння самого розуміння , сприйняття своїх внутрішніх станів, знань, уявлень... і відповідно умова конструктивної діяльності свідомості.

Соціальна самосвідомість – процес і результат вироблення відносно стійкої усвідомленої системи уявлень суб’єкта соц. відносин (політ., дух., економ.) про самого себе в соц.-політ. Сфері на основі якої суб’єкт цілеспрямовано будує свої соц. взаємовідносини, соц. зв’язок і соц. дію з інш. суб’єктами і об’єктами соц. життя.

Це усвідомлення себе і соціального життя як самостійного діяча, цілісна оцінка своєї ролі, мети, інтересів, ідеалів, мотивів, поведінки.

Суб’єктом сусп. свід. виступає окрема особа - інд. сусп. свід., і група, соц. спільність – сусп. свід. спільнісна, групова, що розуміють як наявність ідеологізованих концепцій, які стосуються колективного усвідомлення спільністю, групою, властивих їм соц., політ., духовн. сприйняття, мислення, характеру, спрямованості дії й відповідно з інтересами і потребами.

Національна самосвідом. – усвідомлення народом своєї спільності, національної своєрідності, або якщо мова іде про окрему людину усвідомл. Нею причетності до певного народу к-ри, мови, усвідомлення свого місця й ролі в світовій цивілізації та права на національну незалежність. Для української нації характерним є пригнічення самосвідомості. Недостатня кіл-ть великих міст у період формування нац. к-ри, які б були центрами регіонів, багатовікова присутність чужої кул-ри – причини пригнічення. Це гнітило творчий потенціал народу, гасило ініціативу, виснажувало дух сили нації. Відсутність держави перешкоджало об’єднанню зусиль народу навколо загальнонац. завдань та ідеалів. Народ, який віками був поневолений, недостатньо усвідомлює себе як національну самостійну єдність, втрачаючи разом з мовою багато інших ознак національної самобутності. з них не підтверджується практично.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]