Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.філософ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

3.22. Сутність, походження та історичні закономірності розвитку держави. Форми державного устрою. Природа тоталітаризму.

Держава - це соціально-політичний механізм, що виникає в класовому суспільстві з метою регуляції суперечливих відносин між класами і соціальними групами, вирішення конфліктних ситуацій, забезпечення відповідного рівня со­ціальної стабільності системи.

Платон і Аристотель будували Д. на засадах приватної власності і поділу суспільства на класи. Аквінський обґрунтував її зумовленість божественними законами. Гоббс –Д.-це звір, що підкоряє всі існуючі структури. Гегель –Д. –найвищий розвиток об’єктивного духу, де знімаються суперечності між громадянами. Конфуцій перший сформував концепцію держави. Ознаки Д. : наявність публічної влади, права, поділ населення за ознакою території, в межах якої Д. здійснює свою владу і суверенітет. Історично Д. постійно змінювала свою форму. Вона з’являється в рабовласницькому су.-ві і була охарактеризована мислителями: Аристотелем, Платоном, Полібієм. У серії книг “Політія” було описано 159 грецьких і варварських держав. Ще раніше Платон охарактеризував такі форми влади, як монархія, аристократія, демократія та їхні деформовані прояви: атропія, олігархія, анархію. Суть держави залишається незмінною: вона завжди була механізмом здійснення політ. влади.

Різноманітні типи держави неоднаково враховують інтереси народних мас. Задоволення потреб народу можливе через входження його пред­ставників в апарат державної влади або шляхом завоювання влади тими чи інши­ми суспільними класами - революцій. Досвід показує, що рево­люції поляризують і поглиблюють протистояння мас. Представницька участь народу у механізмах державної влади є, мабуть, оптимальним варіантом забез­печення суспільної злагоди, прогресивного розвитку суспільства, досягнення со­ціальної справедливості.

Форми державного устрою: поняття, яке виражає поділ держави на складові частини та взаємостосунки між нею та її складовими частинами.:

1 Унітарна Д.-складові частини якої виступають адміністративно-територіальними одиницями, що не мають жодних ознак суверенітету і правовий статус у цих частин визначається законодавчими актами центральної влади.

2-Федерація-це єдина держава, яка складається з кількох держ. утворень, об”єднаних для вирішення центральною владою спільних для всієї Федерації завдань. Частини Ф. Мають деяки атрибути суверенітету ( символіку, конституцію, вищі органи держ. влади.).

3 Конфедерація –форма слабо централізованого державного устрою за якого ознаками держ. утворення володіють як держава в цілому так і її складові частини, але сфера компетенції центральних органів є дуже обмеженою, а основні повноваження належать вищім органам суб”єктів конфедерації.

Про тоталітаризм як форму державності йдеться в середині ХХ ст. В Німеччині(Гітлер), Італія (Муссоліні), Росії(Сталін). Ознаки тоталітаризму: авторитаризм, однопартійність, контроль партійно-державною елітою економічної сфери життя, монополія на інформаціію, застосування терору, мілітаризація суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]