Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.філософ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

1.33. Релігійно-філософські погляди в укр.Філософії в другій половині хіх ст.

Величезне значення для розвитку української суспільно-філософської думки мав документ, розроблений групою козацьких старшин на чолі з Пилипом Орликом (1672-1742 pp.), та відомий як «Конституція П.Орлика» (1710 p.). Ця конституція і не мала юридичної сили, оскільки не набрала чинності в Україні. Перша конституційна пам'ятка Європи нового часу містила низку демократичних і прогресивних ідей: умотивовувала національно-державну незалежність України, закріплювала права та свободи козаків та інших соціальних груп українського суспільства, передбачала обмеження влади правом, забезпечувала поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову.

Своєрідним підсумком розвитку української соціально-філософської думки за попередні два століття слід вважати погляди Г.Сковороди (1722-1794 pp.)- Дослідники називали його українським Сократом, Піфагором, Лейбніцем. Етика є серцевиною філософії Сковороди. Це - наука про людину, її щастя та шляхи його досягнення, про благо, добро і зло, про сенс життя. Досягти щастя, на думку Сковороди, можна тільки тоді, коли чинити за велінням своєї внутрішньої натури, виявом якої є «сродність» з певним видом праці.

Сковорода бум певний, що кожна людина має природний нахил до певного виду діяльності. Така праця є бажаною і виконується із насолодою. І, навпаки, коли людина займається працею, до якої «не лежить серце», то тоді людина зазнає лиха. «Несродна праця» - головне джерело великого нещастя. Сковорода закликав «жити по натурі», за велінням Божим, тобто по «сродності». «Роби те, для чого народжений», - говорив він.

Суспільство, як годинниковий механізм, «тоді ладно може йти, коли кожна людина не лише добра, а й споріднену собі, розлиту по всьому складу діла, відправляє роботу.

Як просвітник, Сковорода вважав, що ідеальним може бути лише таке суспільство, яке забезпечує людині реалізацію її творчих здібностей шляхом освіти. Щастя, на його думку, доступне всім, бо природа нікого не обділила. Головне - пізнати в собі «справжню людину». Звідси самопізнання для нього є універсальним способом перебудови самої людини і світу.

Підкреслюючи, що добробут людини і суспільства засновані на праці, мислитель бачив різницю між процесом праці та її результатами. Останній є продуктом для споживання і його основне призначення - просте підтримання життя. Насолода від процесу споживання не може бути істинною. Такою насолодою може бути сам процес «сродної» праці.

Потрібно відмітити, що вчення про «сродну» працю мало дещо утопічний характер у період поневолення українського козацтва, приниження гідності людини, яка перебувала у повній залежності від пана.

Отже, творча спадщина Г.Сковороди є важливим вузловим пунктом у розвитку філософської та соціально-філософської думки України. У його філософії досить зріло, виразно і чітко виявилися такі специфічні риси української світоглядної ментальності, як антеїзм («сродність» Людини всьому світу), екзистенціальність (орієнтованість на неповторне у своїй окремішності людське існування, плюралістичність і водночас діалогічна гармонійність реальності), кордоцентризм («серце - всьому голова»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]