Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.філософ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

2. 34. Зміст основних законів діалектики.

Всі закони діалектики були відкриті та описані Гегелем. Закон взаємопереходу кiлькiсних i якiсних змiн. Гегель говорив, що тi чи iншi предмети i явища можуть змiнюватись у кiлькiсному вiдношеннi у межах специфiчної для кожного предмета i явища мiри без якiсних змiн. Якщо ж зменшення або збiльшення вийде за межi своєї мiри, то це з необхiднiстю приведед до якiсних зiмн: кiлькiсть породить нову якiсть. Гегель звертав також увагу i на зворотнiй процес, а саме перехiд якостi у кiлькiсть. Він пiдкреслював, що згiдно з цим законом перехiд вiд однiєї мiри до iншої, вiд однiєї якостi до другої здiйснюється у формi стрибка як перериву поступовостi кiлькiсних змiн.

Поняття якостi вiдображає вiдносну сталiсть речi, її структурнiсть, цiлiснiсть, внутрiшню визначенiсть, що забезпечує вiдмiннiсть цiєї речi вiд усiх iнших речей.

Якість вказує на певну ознаку притаманну лише даному явищу чи предмету, в той час як кiлькість характеризує ступiнь прояву якостi. Приклад: еволюція кількісні зміни, революція - якісний стрибок.

Закон єдностi i боротьби протилежностей полягає в тому, що дiйснi протилежностi постiйно знаходяться у станi взаємопроникнення, що вони взаємозв’язанi i взаємодiючi тенденцiї. Нерозривний взаємозв’язок i взаємопроникнення протилежностей виражається в тому, що кожна iз них у ролi своєї протилежностi має не просто якусь iншу, а саме свою протилежнiсть. Закон єдностi свiту і його пiзнання здiйснюється шляхом роздвоєння єдиного на взаємовключаючi протилежнi моменти. Боротьба протилежностей з одного боку хар. систему як цiле, а з iншого боку — складає внутрiшнiй iмпульс її розвитку.

Суперечнiсть — це наявнiсть в об’єктi протилежних, взаємовиключаючих сторiн. Тотожнiсть вказує на те, що два протилежнi начала предмету, взаємозумовлюють одне одного.

Види суперечностей: внутрiшнi, зовнiшнi, антагонiстичнi, неантагонiстичнi, основнi, головнi.

Закон заперечення заперечення. У формулi “заперечення заперечення” Гегель бачив абстрактне вираження поступального рух абсолютної iдеї як творця усього iснуючого. Процес руху iдеї, за Гегелем, полягає в тому, що вона, саморозвиваючись, спочатку формується у тезу (базове положення), потiм у антитезу (заперечення негативних чторін тези зі збереженням позитиву) i, накiнець у синтез(рівень з новою якістю). Врезультаті отримуємо тріаду: теза, антитеза, синтез. Даний закон вказує на те, що розвиток здійснюється через перехід у протилежне(в якому заперечується все негативне), має спiралеподiбний характер i йде вiд простого до складного(апрямленість), він неперервний та повторюється(якіст що була заперечена відтворюється на якісно вищому рівні).

Приклад: проростаючи, зернина заперечує себе, бо сама вона руйнується. В цьому випвдку колосок є притилежністю зернини. Однак шляхом заперечення колоска(заперечення заперечення) ми знову отримуємо зерно, але вже в більшій кількості.

2. 35. Методологічне значення законів та категорій діалектики.

Закони дiалектики — загальнi форми суттєвого зв’язку в процесi розвитку, якi виконують важливу методологiчну ф-цiю в побудовi теорiї. Вони, власне, формують предмет теорiї як спосiб зв’язку мiж категорiями, що є фундаментальними поняттями, якi вiдображають рiзноманiтнi аспекти процесу розвитку.

До законiв дiалектики належать: закон єдностi i боротьби протилежностей, закон взаємного перехiду кiлькiсних i якiсних змiн, закон заперечення заперечення. Всi цi закони мають методологiчне i свiтоглядне значення.

Закон єдностi i боротьби протилежностей має методологiчне, свiтогляднеi практичне значення. Цей закон виступає як закон пiзнання. У цьому аспектi вiн є метолдологiчною основою законiв формальної логiки.

Закон переходу кiлькiсних змiн у якiснi i навпаки має ствiтоглядне i методологiчне значення. Вiн є законом не тiльки розвитку об’єктивної реальностi, але й законом пiзнання механiзму розвитку. Вiн дозволяє дати оцiнку метафiзичного тлумачення розвитку.

Закон заперечення заперечення також має методологiчне i свiтглядне значення. Цей закон вказує на неминучiсть змiни старого, новим, на утримання у новому позитивних сторiн старого, на утвердження нових якостей та на прогресивний характер розвитку.

Методологiя — вчення про методи пiзнання. Метод — це система регулятивних принципiв практичної або пiзнавальної, теоретичної дiяльностi.

Категорiї — унiверсальнi форми мислення i свiдомостi, якi вiдображають загальнi властивостi i вiдношення об’єктивної дiйсностi, закономiрностi розвитку всiх матерiальних, духовних i природних явищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]