Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.філософ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

3. 34. Людина і особа. Критерії особистості.

Поняття Л і О характеризують якісні прояви людини. Поняття Л означає 1)вид живих ісот , що займає певне місце в ієрархії живих організмів. 2)особлива, розумна істота, що має принципові відмінності від усіх інших живих ісот 3)ха-ка того наскільки людина є людиною, ступінь відповідності певної конкретної людини нашим уявленням про сутність людини.

Поняття Особа характеризує 1)суб’єкт та об’єкт соц. стосунків, т.б. той, від кого продукуються соц. дії та до кого вони спрямовані(за цією ха-кою особа постає представником певних соц. ролях - керівник, працівник...представником певних соц. верств-особа лицаря , селянина) 2)особа ха-ється через особливий неповторний внутр. світ людини з її темпераментом, знаннями, ідеалами, ерудицією(особа моральна, принципоав) 3)особа постає як людська “сутність”, вісь, центр усіх дійових, психічних, інтелектуальних якостей. Якщо людська особа усвідомлює свої якості. Свою унікальність, свої вади та переваги, вона стає людською особистістю-самодіяльною соціальною та інтелектуальною одиницею. Особистість являє одночасно соціальну, і соціоприродню істоту. О. - це системна якість. Вона здобувається індивідом у практичній діяльності, у праці та спілкуванні з іншими людьми. Індивід стає особистістю, коли цього залучено до сусп. відносин, до спілкування з іншими людьми. Практична діяльність-основа формування і розвитку особистості. О.-людина як суб’єкт істор. процесу, розвитку матер. і дух. ку-ри, носій свідомості та самосвідомості, зі своїм внутрішнім суб’єктивним світом, соц. орієнтаціями і настановами. Особистість має суспільно цінні риси: розум, мудрість, рішучість,...ці якості мають природні і соціально значущі риси. Моральні якості О. також мають соціально значущий ха-тер.

3.35. Проблема відчуження в суч. Су-стві та шляхи його подоланняя

У різних соц.- філ. теоріях існують різні трактування суті феномена відчуження. За Гоббсом, Руссо відчуження виникає внаслідок добровільної передачі особою всіх своїх прав державі. За Фейєрбахом- витоки відчуження у психологічному стані. За Марксом, відчуження(В) виникає внаслідок поділу праці, класового розшарування населення, людина не може вибирати вільно певний спосіб ді-сті, ставиться до своєї праці як до чогось чужого, продукт праці також робітнику не належить. Так відбув. В. людини від праці , продуктів праці, від своїх сутнісних сил, від родової суті людини взагалі. Він вбачав ліквідацію відчуження у соц. революції. Фрейд - зв’язував В. з патологією особистості. У суч. зах. Ф. існують антропологічні та біологізаторські концепції В. Вони запер. марксиський підхід, і базуються на визнанні біолог. чинників життєдіяльності Л. як домінантних і не торкаються інституту приватної власності. Антропологічна революція спрямована на обґрунтування шляху подолання відчуження альтернативного теорії класової боротьби трудящих.(Фромм, Маркізе, Хабермас). Загальна лінія поєднання марксизму з фрейдизмом. Жоден соц. уряд не може викорінити з псих. стр-ри особистості інститутів власності та влади, відносин панування-підкорення людини. Фромм конструює поняття соц. Характеру - проміжної ланки між психікою індивіда і соц. структурою суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]