Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.філософ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

2.26. Теоретичний рівень пізнання та його основні форми.

На сьогодні існує декілька думок стосовно класифікації методів наукового пізнання. Тепер більшість науковців схиляються до думки, що більш вдалою є класифікація, яка базується на теоріях середнього рівня, автором яких є американський мислитель Р. Мертон. Цей філософ і соціолог прийшов до висновку, що існує не два емпіричний і теоретичний, а три рівні наукового пізнання: емпіричним посередній, або емпірично-теоретичний, і власне теоретичний. Відповідні методи наукового пізнання діляться на: а) методи емпіричного рівні дослідження; б) методи, які використовуються на емпіричному та теоретичному рівнях; в) методи теоретичного рівня. До методів теоретичного рівня пізнання відносять такі методи пізнання.

Метод сходження від абстрактного до конкретного. В історії філософії абстрактне розумілось як результат мислення, а конкретне як багатоманітність чуттєво сприйнятих речей і явищ. Гегель вперше довів, що сходження від абстрактного до конкретного — це метод, який виражає рух теоретичної думки від абстракцій в їх найбільш загальній формі до все більш повного, різноманітного і цілісного відтворення предмета або явища. Сходження на рівні абстрактно-теоретичного мислення відтворює генезис досліджуваного об'єкта, розкриває особливості його формування.

Єдність історичного і логічного. Ці філософські категорії виражають співвідношення реального процесу і його відображення в теоретичному мисленні. Історичне — це реальний історичний процес розвитку природи, суспільства у всій його багатоманітності відтінків, історичних дат і подій, Це спосіб відтворення в мисленні історичного процесу в хронологічній послідовності і конкретності. Логічне — це те ж саме історичне, але абстраговане від конкретних історичних процесів, яке виражає в теоретичній формі напрямок розвитку. Історичне дослідження своїм завданням ставить розкриття ролі, яку окремі елементи відіграють у складі розвиненого цілого, а логічне має за мету окреслити закони розвитку взагалі, не вдаючись у подробиці і конкретику.

Системно-структурний аналіз. Завдяки цьому методові передбачається вивчення об'єкта як в цілісності його структури, так і його складників. Він застосовується при дослідженні надто складних явищ у фізиці, біології, в суспільних, технічних та сільськогосподарських науках.

Дослідник розпочинає вивчення об'єкта з властивостей, характерних для певної структури. При цьому спочатку враховуються їх зовнішні зв'язки з властивостями інших елементів структури. Після детального вивчення саме цієї частини структури вивчається інший її елемент, а потім аналізуються внутрішні зв'язки між усіма елементами об'єкта. При цьому визначається їх кореляція з зовнішніми факторами. Такий підхід дозволяє максимально уникнути помилок у дослідницькому процесі і разом з тим дає можливість побачити об'єкт у його цілісності.

2.27. Системно -структурний підхід та моделювання як основні методи науково-практичного знання.

Згідно сучасної класифікація, яка базується на теоріях середнього рівня, автором яких є американський мислитель Р. Мертон. Виділяють не два емпіричний і теоретичний, а три рівні наукового пізнання: емпіричним посередній, або емпірично-теоретичний, і власне теоретичний. Відповідні методи наукового пізнання діляться на: а) методи емпіричного рівні дослідження; б) методи, які використовуються на емпіричному та теоретичному рівнях; в) методи теоретичного рівня. До методів емпірично-теоретичного рівня пізнання відносять такі методи пізнання.

Аналіз і синтез. Ці методи наукового дослідження використовуються на всіх етапах пізнання. Аналіз і синтез визначаються як процес уявного поділу об'єкта на частини з метою докладного вивчення кожної з них і також уявного їх об'єднання в цілісне.

Індукція і дедукція. Індукція — це форма умовиводу і метод наукового дослідження який характеризує перехід від одиничного до загального (пов­на індукція , популярна індукція, наукова індукція).

Дедукція. Це метод, який характеризує перехід від загального до одиничного, коли на основі загального логічним шляхом з одних істинних положень з необхідністю виводиться інше істинне положення.

Абстрагування. Це мислиме «виривання» окремого предмета або явища з метою докладного його вивчення, а потім такого ж мисленного вставляння в систему, в якій він взаємодіє з іншими її елементами.

Одними з основних є методи аналогії та моделювання. Аналогія — це такий метод наукового дослідження, коли на основі подібності предметів за одними ознаками робиться висновок про можливу схожість цих предметів за іншими ознаками. Моделювання — це опосередкований метод наукового пізнання. Воно широко використовується там, де безпосереднє вивчення властивостей предмета чи явища складає певні труднощі, а іноді — взагалі недоцільне.

Формалізація. Змістом методу формалізації є заміна словесної форми символами, формулами і т.д.

Одним із методів практичного пізнанная системно-структурний аналіз. Завдяки цьому методові передбачається вивчення об'єкта як в цілісності його структури, так і його складників. Він застосовується при дослідженні надто складних явищ у фізиці, біології, в суспільних, технічних та сільськогосподарських науках.

Дослідник розпочинає вивчення об'єкта з властивостей, характерних для певної структури. При цьому спочатку враховуються їх зовнішні зв'язки з властивостями інших елементів структури. Після детального вивчення саме цієї частини структури вивчається інший її елемент, а потім аналізуються внутрішні зв'язки між усіма елементами об'єкта. При цьому визначається їх кореляція з зовнішніми факторами. Такий підхід дозволяє максимально уникнути помилок у дослідницькому процесі і разом з тим дає можливість побачити об'єкт у його цілісності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]