Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До вашої уваги пропонується оновлений збірник н...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Додатки

15.5 Додатки до цієї Угоди становлять її невід'ємну частину.

ДОДАТОК 1 



Терміни та їх визначення для цілей цієї угоди

Терміни, які наведено у Шостому виданні Посібника 2 (1991) ІСО/ІЕЦ, "Загальні терміни та їх визначення стосовно стандартизації та пов'язаної з нею діяльності", при використанні у цій Угоді мають те саме значення, що й те, яке наведено у визначеннях у згаданому Посібнику, з урахуванням того, що послуги не включаються до сфери дії цієї Угоди.

У цій Угоді, проте, застосовуються наступні визначення:

1. Технічний регламент

Документ, у якому визначено характеристики товару або пов'язані з ними виробничі процеси чи способи виробництва, включаючи чинні адміністративні положення, дотримання яких є обов'язковим. Він може також включати або містити тільки вимоги щодо термінології, позначок, пакування, маркування чи етикетування, які застосовуються до певного товару, виробничого процесу чи способу виробництва.

Пояснювальна примітка

Визначення у Посібнику 2 ІСО/ІЕЦ не є відокремленим, а базується на так званій системі "будівельного блоку".

2. Стандарт

Документ, який затверджено визнаним органом і який визначає призначені для загального і багатократного використання правила, інструкції або характеристики товарів чи пов'язаних з ними виробничих процесів або способів виробництва, дотримання яких є необов'язковим. Він може також включати або містити тільки вимоги щодо термінології, позначок, пакування, маркування чи етикетування, які застосовуються до певного товару, виробничого процесу чи способу виробництва.

Пояснювальна примітка

Терміни, які визначено у Посібнику 2 ІСО/ІЕЦ, стосуються товарів, виробничих процесів та послуг. Ця Угода поширюється винятково на технічні регламенти, стандарти та процедури оцінки відповідності, які стосуються товарів, виробничих процесів та способів виробництва. Стандарти, які визначено у Посібнику 2 ІСО/ІЕЦ, можуть бути обов'язковими або добровільними. Для цілей цієї Угоди стандарти визначаються як добровільні, а регламенти - як обов'язкові документи. Прийняття стандартів, що розробляються міжнародними органами стандартизації, грунтується на консенсусі. Ця Угода поширюється також на документи, що не ґрунтуються на консенсусі.

3. Процедури оцінки відповідності

Будь-яка процедура, яка прямо чи непрямо використовується для визначення того, чи виконуються відповідні вимоги щодо технічних регламентів чи стандартів.

Пояснювальна примітка

Процедури оцінки відповідності включають, inter alia, процедури вибіркового контролю, тестування та інспекції; оцінки, перевірки та підтвердження відповідності; реєстрації, акредитації та затвердження, а також змішані комбінації таких процедур.

4. Міжнародний орган або система

Орган або система, членство у якому (якій) є відкритим для відповідних органів принаймні всіх Членів СОТ.

5. Регіональний орган або система

Орган або система, членство у якому (якій) є відкритим для відповідних органів лише деяких із Членів СОТ.

6. Центральний урядовий орган

Центральний уряд, його міністерства та відомства або будь-який орган, який підпорядковується центральному уряду щодо діяльності, про яку йдеться.

Пояснювальна примітка

У випадку Європейських Співтовариств застосовуються положення, що регулюють діяльність центральних урядових органів. Проте в рамках Європейських Співтовариств можуть створюватися регіональні органи або системи оцінки відповідності; у таких випадках на них поширюються положення цієї Угоди про регіональні органи або системи оцінки відповідності.