Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До вашої уваги пропонується оновлений збірник н...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

8.6. Забезпечення якості продукції (Модуль e)

Цей модуль описує частину процедури, за допомогою якої виготовлювач гарантує і декларує, що продукція відповідає типу, описаному в сертифікаті випробування типу, і відповідає ТР.

У виготовлювача повинна функціонувати оцінена система якості контролю і випробувань кінцевої продукції, що підлягає нагляду.

Виготовлювач відповідно до цієї системи якості повинен індивідуально перевіряти та належним чином випробовувати, як це зазначено у відповідних офіційно опублікованих стандартах, кожен виріб або вони повинні перевірятися рівноцінними випробуваннями для того, щоб підтвердити їхню відповідність вимогам ТР.

8.7. Перевірка продукції (Модуль f)

Цей модуль описує частину процедури, за допомогою якої виготовлювач перевіряє і декларує, що продукція відповідає типу, описаному в сертифікаті випробування типу, і відповідає ТР.

Уповноважений орган повинен провести відповідні дослідження і випробування для перевірки відповідності кожного виробу, або із застосуванням статистичних методів, вимогам ТР.

Статистична перевірка використовується, коли виготовлювач випускає продукцію у вигляді однорідних партій і використовує всі необхідні заходи для досягнення однорідності кожної виготовленої партії. Всі вироби повинні подаватися на перевірку у вигляді однорідних партій. Із кожної партії робиться довільна вибірка. Кожен виріб із цієї вибірки повинен окремо випробовуватися згідно з відповідним офіційно опублікованим стандартом, або повинні проводитися рівноцінні випробування для перевірки відповідності кожного виробу ТР і визначення того, приймається ця партія чи ні.

8.8. Перевірка одиничної продукції (Модуль g)

Цей модуль описує процедуру, за допомогою якої виготовлювач гарантує та декларує, що конкретний виріб відповідає вимогам ТР, які до неї висуваються.

Уповноважений орган розглядає конкретний виріб і проводить випробування, зазначені в офіційно опублікованих стандартах або проводить еквівалентні випробування, щоб гарантувати виконання відповідних вимог ТР.

8.9. Які процедури оцінки відповідності повинні виконуватися при різних категоріях або сумішах того самого обладнання або захисних систем?

Якщо продукція виготовлена з частин, на які поширюються різні процедури оцінки відповідності, то виготовлювач повинен вирішити, яким чином ці частини і продукція в цілому повинні вводитися в обіг.

Він може провести процедури оцінки відповідності продукції в цілому або кожної частини, навіть якщо він вирішив увести продукцію в обіг як комплектний виріб. У випадку проведення процедур оцінки відповідності для кожної частини комплектного обладнання (агрегату) виготовлювач може припустити відповідність цих частин обладнання та обмежитися тільки оцінкою ризику від займання та інших небезпек, що виникають для комбінації в цілому. Якщо додаткові небезпеки ідентифіковані, то необхідна подальша оцінка відповідності агрегату щодо цих ризиків.

Якщо виготовлювач просить уповноважений орган оцінити продукцію в цілому, то процедурі оцінки відповідності повинна піддаватися найнебезпечніша комбінація частин агрегату. Уповноважений орган повинен охопити випробуваннями типу (якщо вони необхідні) всі аспекти вибухозахисту (обладнання й захисної системи) продукції. Необхідно детально розглянути існуючі для її частин декларації відповідності.

Уповноважений орган повинен інформувати виготовлювача про можливості застосування окремих процедур оцінки відповідності для кожної частини агрегату.

Будь-який сертифікат, виданий уповноваженим органом, повинен містити інформацію про те, які аспекти вибухозахисту обладнання й захисної системи продукції були оцінені ним, а які - тільки виготовлювачем.

Приклад: паливний насос бензозаправних станцій:

a) насос всмоктує бензино-повітряну суміш і транспортує її по трубопроводу в середовище, класифіковане як зона 0. Відповідно вхідний і вихідний отвори насоса розташовані в потенційно вибухонебезпечному середовищі, класифікованому як зона 0. Сам же насос перебуває в зоні 1. Вхідний і вихідний отвори насоса повинні відповідати вимогам категорії обладнання 1. Уповноваженим органом повинні бути проведені відповідні випробування типу обладнання. Для інших зовнішніх і внутрішніх частин насоса він проводить необхідну оцінку для категорії 2 і включає її в сертифікат, навіть якщо є тільки неелектричні джерела займання. Обидві категорії повинні вказуватися в маркуванні та у сертифікаті випробувань типу, що містить інформацію про те, які аспекти вибухозахисту продукції були оцінені вповноваженим органом, а які - тільки виготовлювачем. Для уведених в обіг окремо частин насоса категорії 2, що має тільки неелектричні джерела займання, є достатнім наявність декларації відповідності (для обладнання) або письмової атестації відповідності виготовлювача (для компонентів);

б) як правило, у типових паливних насосах для запобігання поширення полум'я в трубопроводи вхідного й вихідного отворів установлюються вогнеперепиначі. У цьому випадку насос одночасно може розглядатися як захисна система (діючий вогнеперепинач).

Уповноважений орган, виконуючи оцінку здатності до гасіння полум'я, може видати окремий сертифікат випробування типу для насоса як на захисну систему. Якщо обидва аспекти вибухозахисту (обладнання й захисна система) були оцінені одним уповноваженим органом, то може видаватися тільки один сертифікат випробування типу.