Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До вашої уваги пропонується оновлений збірник н...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

7. Правила маркування

7.1. Пунктами 32 - 40 Регламенту надані вичерпні вимоги щодо маркування іграшки та (або) її спожиткового пакування.

Додаткового роз'яснення потребує інформація щодо нанесення засторог для окремих видів іграшок:

- Засторога щодо вікового обмеження повинна бути візуально доступна у місці продажу виробу.

- Засторога щодо вікового обмеження повинна бути нанесена на саму іграшку або на її спожиткове пакування.

- Зазначення конкретної небезпеки може бути наведено в рекламному матеріалі або в інструкціях щодо використання.

- Засторогу щодо вікового обмеження можна замінити графічним символом згідно з ДСТУ EN 71 - 6:2005. "Безпечність іграшок. Частина 6. Графічний попереджувальний символ позначення віку".

 

Міністерство промислової політики україни

НАКАЗ

Від 21 серпня 2009 року n 569

Про затвердження Рекомендацій із застосування Технічного регламенту обладнання та захисних систем, призначених для застосування в потенційно вибухонебезпечному середовищі

З метою сприяння застосуванню підприємствами вимог Технічного регламенту обладнання та захисних систем, призначених для застосування в потенційно вибухонебезпечному середовищі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 р. N 898, наказую:

1. Затвердити Рекомендації із застосування Технічного регламенту обладнання та захисних систем, призначених для застосування в потенційно вибухонебезпечному середовищі (додаються).

2. Директору Департаменту науково-технічного забезпечення та енергоефективності промисловості (Ноговіцин О. В.) забезпечити опублікування цього наказу в черговому виданні "Інформаційного бюлетеня Міністерства промислової політики України з стандартизації, метрології та управління якістю".

3. Начальнику Управління організаційного та інформаційного забезпечення роботи Міністра (Юмашев П. В.) забезпечити оприлюднення цього наказу на веб-порталі Мінпромполітики України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Грищенко С. Г.

 

Міністр 

В. С. Новицький 

ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Мінпромполітики України від 21 серпня 2009 р. N 569 




Рекомендації із застосування технічного регламенту обладнання та захисних систем, призначених для застосування в потенційно вибухонебезпечному середовищі

1. Вступ

Технічний регламент обладнання та захисних систем, призначених для застосування в потенційно вибухонебезпечному середовищі (далі - ТР), гармонізований з Директивою 94/9/EC Європейського Парламенту і Ради Європи від 23 березня 1994 р., являє собою нормативно-правовий акт, затверджений Кабінетом Міністрів України.

У ньому містяться описи видів продукції, що підлягають обов'язкової оцінки відповідності вимогам безпеки для життя і здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна і охорони навколишнього середовища, процедури оцінки відповідності цим вимогам, правила маркування та уведення продукції в обіг.

Відповідність продукції, яка підпадає під дію ТР та вводиться в обіг в Україні, є обов'язковою.

Ці рекомендації підготовлені ТК 42 "УкрНДІ вибухозахищеного та рудникового електрообладнання з дослідно-експериментальним виробництвом" (83052 м. Донецьк, вул. 50-ї Гвардійської дивізії, 17), яке визначено відповідальним за впровадження цього Технічного регламенту та на яке покладені функції консультаційно-методичного центру з питань застосування вимог ТР згідно з наказом Мінпромполітики України від 11.11.2008 N 740. У разі виникнення питань, за роз'ясненнями можна звертатися за телефонами (062)382-93-53, (062)345-04-17.

Рекомендації спрямовані на полегшення застосування ТР всіма зацікавленими сторонами шляхом роз'яснення окремих питань і процедур, що стосується обладнання та захисних систем, призначених для використання в потенційно вибухонебезпечному середовищі. Вони повинні використовуватися разом із ТР і Законами України "Про стандартизацію", "Про акредитації органів з оцінки відповідності", "Про стандарти, технічні регламенти й процедури оцінки відповідності", "Про підтвердження відповідності" та іншими нормативно-правовими актами.

ТР установлює тільки основні вимоги безпеки, покладаючи на стандарти, гармонізовані з міжнародними, їхнє технічне підтвердження. Ці основні вимоги безпеки сформульовані відносно:

- потенційних джерел займання, наявних в обладнанні, що призначене для експлуатації в потенційно вибухонебезпечних середовищах;

- захисних систем, що спрацьовують після вибуху з метою запобігання поширення вибуху й/або обмеження наслідків від дії полум'я й тиску вибуху;

- пристроїв, що забезпечують безпечну експлуатацію обладнання та захисних систем;

- компонентів, що не мають самостійного застосування, але впливають на безпеку експлуатації обладнання і захисних систем.

Із моменту введення ТР відповідна продукція може вводиться в обіг, вільно поширюватися в Україні і експлуатуватися в запропонованому вибухонебезпечному середовищі, тільки якщо вона відповідає викладеним у ньому вимогам.

ТР уперше сформулював погоджені вимоги щодо електрообладнання, неелектричного обладнання, захисних систем, обладнання, яке призначене для потенційно вибухонебезпечних середовищ, а також до пристроїв, що забезпечують безпеку обладнання, але таким що установлюються поза вибухонебезпечними середовищами.

Це значно розширило його область застосування в порівнянні з аналогічними національними нормативними документами (далі - НД), що діяли раніше.

ТР оговорює зобов'язання особи, що вводить продукцію в обіг і/або передає її в експлуатацію. А саме, виготовлювача, його вповноваженого представника, імпортера або будь-якої іншої відповідальної особи, але не поширюється на порядок експлуатації продукції в потенційно вибухонебезпечних середовищах. Останній регламентується:

- ПУЕ, НПАОП 40.1-32-01 "Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок";

- НПАОП 40.1-1.21-98 "Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів";

- НПАОП 10.0-1.01-05 "Правила безпеки у вугільних шахтах";

- НПАОП 10.0-5.15-04 "Інструкція з огляду та ревізії рудникового вибухобезпечного електрообладнання";

- НПАОП 10.0-5.16-04 "Інструкція з безгрубного проведення робіт у підземних електроустановках".