Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До вашої уваги пропонується оновлений збірник н...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Стаття 11 Технічна допомога іншим Членам сот

11.1 Члени СОТ повинні надавати на вимогу консультації іншим Членам СОТ, особливо країнам-Членам, що розвиваються, з питань розробки технічних регламентів.

11.2 Члени СОТ повинні надавати на вимогу консультації іншим Членам СОТ, особливо країнам-Членам, що розвиваються, а також технічну допомогу на взаємоузгоджених умовах з питань створення державних органів стандартизації та участі у міжнародних органах стандартизації і рекомендувати національним органам стандартизації діяти аналогічним чином.

11.3 Члени СОТ повинні на вимогу вдаватися до доступних їм дій з тим, щоб забезпечити надання консультацій органами регулювання на своїх територіях іншим Членам СОТ, особливо країнам-Членам, що розвиваються, а також надавати їм технічну допомогу на взаємоузгоджених умовах з таких питань:

11.3.1 створення органів регулювання або органів оцінки відповідності технічним регламентам; та

11.3.2 методів, за якими найкраще виконувати технічні регламенти.

11.4 Члени СОТ повинні на вимогу вдаватися до доступних їм дій з тим, щоб забезпечити надання консультацій іншим Членам СОТ, особливо країнам-Членам, що розвиваються, а також надавати їм технічну допомогу на взаємоузгоджених умовах з питань створення органів оцінки відповідності стандартам, які прийнято на території Члена СОТ, який звертається з вимогою.

11.5 Члени СОТ повинні на вимогу надавати консультації іншим Членам СОТ, особливо країнам-Членам, що розвиваються, а також надавати їм технічну допомогу на взаємоузгоджених умовах стосовно того, яких заходів необхідно вжити їхнім виробникам для того, щоб ті отримали доступ до систем оцінки відповідності, які використовуються урядовими чи неурядовими органами на території Члена СОТ, до якого адресовано вимогу.

11.6 Члени СОТ, які є членами або учасниками міжнародних або регіональних систем оцінки відповідності, повинні на вимогу надавати консультації іншим Членам СОТ, особливо країнам-Членам, що розвиваються, а також надавати їм технічну допомогу на взаємоузгоджених умовах з питань створення установ та правової бази, які б дозволили їм виконувати зобов'язання у зв'язку з членством або участю у таких системах.

11.7 Члени СОТ на вимогу повинні рекомендувати тим органам на своїй території, які є членами чи учасниками міжнародних або регіональних систем оцінки відповідності, надавати консультації іншим Членам СОТ, особливо країнам-Членам, що розвиваються, а також повинні розглядати вимоги про наданням ними технічної допомоги з питань створення установ, які б дозволили відповідним органам на їхній території виконувати зобов'язання у зв'язку з членством або участю у таких системах.

11.8 При наданні консультацій та технічної допомоги іншим Членам СОТ у розумінні параграфів 1 - 7 Члени СОТ повинні віддавати пріоритет потребам найменш розвинених країн - Членів СОТ.

Стаття 12 Спеціальний та диференційний режим для країн-Членів, що розвиваються

12.1 Члени СОТ повинні надавати диференційний і більш сприятливий режим країнам, що розвиваються, які є членами цієї Угоди, шляхом застосування наступних положень, а також відповідних положень інших Статей цієї Угоди.

12.2 Члени СОТ повинні звертати особливу увагу на ті положення цієї Угоди, які стосуються прав та обов'язків країн - Членів СОТ, що розвиваються, а також враховувати особливі потреби розвитку, фінансові та торговельні потреби країн - Членів СОТ, що розвиваються, при виконанні цієї Угоди як в національному масштабі, так і в рамках інституціональних механізмів цієї Угоди.

12.3 При розробці та застосуванні технічних регламентів, стандартів і процедур оцінки відповідності Члени СОТ повинні враховувати особливі потреби розвитку, фінансові та торговельні потреби країн - Членів СОТ, що розвиваються, з метою забезпечити, щоб такі технічні регламенти, стандарти і процедури оцінки відповідності не створювали невиправданих перепон для експорту товарів з країн - Членів СОТ, що розвиваються.

12.4 Члени СОТ визнають, що незважаючи на можливу наявність міжнародних стандартів, інструкцій чи рекомендацій, країни - Члени СОТ, що розвиваються, за своїх особливих технологічних і соціально-економічних умов можуть приймати певні технічні регламенти, стандарти чи процедури оцінки відповідності, які мають на меті збереження місцевої технології та способів виробництва і виробничих процесів, що відповідають їхнім потребам розвитку. У цьому зв'язку Члени СОТ визнають, що від країн - Членів СОТ, що розвиваються, не вимагається використовувати міжнародні стандарти як основу для своїх технічних регламентів або стандартів, включаючи методи тестування, які не є придатними для їхніх потреб розвитку, фінансових та торговельних потреб.

12.5 Члени СОТ повинні вживати таких заходів, які їм доступні, з тим, щоб забезпечити, аби міжнародні органи стандартизації та міжнародні системи оцінки відповідності були організовані і використовувалися у такий спосіб, у який це сприяло б активній і широкій участі відповідних органів всіх Членів СОТ, з урахуванням особливих проблем країн-Членів, що розвиваються.

12.6 Члени СОТ повинні вживати таких заходів, які їм доступні, з тим, щоб забезпечити, аби міжнародні органи стандартизації на вимогу країн-Членів, що розвиваються, вивчали можливість розробки міжнародних стандартів на товари, які становлять особливий інтерес для країн-Членів, що розвиваються, а також, якщо це практично можливо, розробляли такі стандарти.

12.7 Члени СОТ повинні надавати відповідно до положень Статті 11 технічну допомогу країнам-Членам, що розвиваються, з тим, щоб забезпечити, аби розробка і застосування технічних регламентів, стандартів і процедур оцінки відповідності не створювали невиправданих перепон для розширення і диверсифікації експорту товарів з країн-Членів, що розвиваються. При визначенні умов надання технічної допомоги повинна враховуватися стадія розвитку, на якій знаходяться Члени СОТ, що звертаються з вимогою, і особливо найменш розвинені країни - Члени СОТ.

12.8 Визнається, що у сфері розробки та застосування технічних регламентів, стандартів і процедур оцінки відповідності перед країнами-Членами, що розвиваються, можуть постати особливі проблеми, в тому числі інституційні та інфраструктурні. Визнається також, що особливі потреби розвитку та торговельні потреби країн-Членів, що розвиваються, а також стадія їх технологічного розвитку можуть обмежувати їхню здатність повною мірою виконувати свої зобов'язання за цією Угодою. У цьому зв'язку Члени СОТ повністю братимуть цей факт до уваги. Відповідно, з метою забезпечення того, щоб країни-Члени, що розвиваються, були здатні виконувати цю Угоду, Комітету з технічних бар'єрів у торгівлі, який передбачено у Статті 13 (і який у цій Угоді іменується як "Комітет"), надається повноваження надавати на вимогу чітко визначені, обмежені у часі звільнення від зобов'язань за цією Угодою. При розгляді таких вимог Комітет повинен брати до уваги особливі проблеми у сфері розробки і застосування технічних регламентів, стандартів і процедур оцінки відповідності, особливі потреби розвитку та торговельні потреби країни-Члена, що розвивається, а також стадію її технологічного розвитку, яка може обмежувати її здатність повною мірою виконувати свої зобов'язання за цією Угодою. Комітет повинен, зокрема, брати до уваги особливі проблеми найменш розвинених країн - Членів СОТ.

12.9 Під час консультацій розвинені країни - Члени СОТ повинні мати на увазі особливі труднощі, що їх зазнають країни - Члени СОТ, що розвиваються, при виробленні та виконанні стандартів, технічних регламентів і процедур оцінки відповідності; і в своєму бажанні підтримати зусилля у цьому напрямку країн - Членів СОТ, що розвиваються, розвинені країни - Члени СОТ повинні враховувати особливі потреби останніх стосовно фінансування, торгівлі та розвитку.

12.10 Комітет періодично вивчає спеціальний і диференційний режим, викладений у цій Угоді, який надається країнам - Членам СОТ, що розвиваються, на національному та міжнародному рівнях.