Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До вашої уваги пропонується оновлений збірник н...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

9. Документація для підтвердження відповідності

Виготовлювачем розроблюється наступна документація:

1. Декларація відповідності

Після того, як виготовлювач провів відповідні процедури, що висуваються до підтвердження відповідності вимогам ТР, він або його вповноважений представник, що є резидентом України, повинен нанести маркування національним знаком відповідності і скласти письмову декларацію відповідності. Декларація може видаватися на термін до трьох років відносно конкретної продукції або групи однорідної продукції, до якої встановлені однакові вимоги.

Декларація складається виготовлювачем або його вповноваженим представником, що є резидентом України, на підставі технічної документації, що підтверджує відповідність конкретної продукції вимогам НД, наведених у декларації. Склад технічної документації, що є підставою для оцінки відповідності продукції вимогам НД, на які є посилання в декларації, установлений ТР модулів оцінки відповідності та вимогам до маркування національним знаком відповідності.

Декларація відповідності повинна містити інформацію про вповноважені органи, які залучені у процедуру оцінки відповідності (назва, ідентифікаційний номер, адреса, номер сертифіката випробування типу). Інформація про вповноважений орган, який залучений у фазу виробництва, не є обов'язковою.

Декларація заповнюється за формою, наведеної в додатку 3, і подається на вибір виготовлювача тільки в один з уповноважених органів.

Правила заповнення декларації відповідності такі:

- декларація заповнюється українською мовою;

- у декларації не дозволяються скорочення слів, за винятком загальноприйнятих, а також будь-які виправлення тексту;

- номером декларації є номер її реєстрації в уповноваженому органі;

- термін дії декларації позначається в такий спосіб: число - двома арабськими цифрами, місяць - буквами, рік - чотирма арабськими цифрами.

На початку декларації приводиться повна назва виготовлювача або його вповноваженого представника, який є резидентом України, постачальника, код ЄДРПОУ, якщо він є;

У позиції "В особі" приводиться посада, прізвище, ім'я та по батькові уповноваженої особи, його адреса, контактний телефон, E-mail.

У позиції "підтверджує, що

продукція" приводиться:

- повна назва конкретної продукції;

- позначення типу, моделі, торговельної марки, серії продукції й т. п., на яку поширюється декларація;

- інформація щодо поширення декларації на одиничний виріб, партію продукції, серійне виробництво. Якщо декларація відповідності видана на партію або одиничний виріб, то вказуються розмір партії, заводські номери, дата виготовлення й т. д.

У позиції "яка випускається згідно з" приводяться позначення документації виготовлювача, відповідність якої вимогам ТР підтверджується декларацією.

У позиції "відповідає вимогам ТР... ..." приводяться назви і позначення офіційно опублікованих стандартів, використаних для підтвердження відповідності.

У позиції "Сертифікат випробування типу" вказуються назва вповноваженого органа, що проводило випробування типу, його ідентифікаційний номер, номер сертифіката випробування типу, дата реєстрації, термін дії, місцезнаходження.

У позиції "Декларація складена ..." приводяться посада, прізвище, ім'я та по батькові, підпис уповноваженої особи виготовлювача, його вповноваженого представника або постачальника.

Декларація, зареєстрована відповідно до діючого порядку, дійсна на всій території України і є документом, що підтверджує відповідність продукції встановленим законодавством вимогам. При зміні вимог НД, наведених у декларації, а також заміні (реорганізації) виготовлювача необхідно скласти нову декларацію та надати її для реєстрації в уповноважений орган.

Виготовлювач або його вповноважений представник повинні зберігати копію цієї декларації відповідності десять років після того, як був виготовлений останній виріб.

Якщо ні виготовлювач, ні його уповноважений представник не зареєстровані в Україні, то копію декларації відповідності повинна зберігати особа, що вводить продукцію в обіг на ринок України.

Якщо агрегат розглядається як обладнання, то декларація відповідності повинна ідентифікувати тільки окремі одиниці та пов'язану з ними інформацію. Детальна інформація про одиниці обладнання, що складає агрегат, повинна міститися в пакет технічної документації.

Однак обов'язковим для всіх учасників поставки є передача інформації про те, де раніше, відповідно до їхньої власної декларацією відповідності і інструкцій, були уведені в обіг розглянуті одиниці обладнання.