Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До вашої уваги пропонується оновлений збірник н...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Визначення групи і категорії

ТР ділить продукцію на дві групи. Щоб вибрати відповідну процедуру оцінки відповідності, виготовлювач повинен вирішити, до якої групи й категорії, виходячи з передбачуваних умов експлуатації, належить продукція.

Група I містить у собі обладнання, призначене для застосування в підземних виробітках шахт, а також установок, розташованих на поверхні шахт, небезпечних щодо прояві рудничного газу й/або вугільного пилу.

Група II містить у собі обладнання для застосування у всіх інших вибухонебезпечних середовищах, крім шахт (рудників).

Обладнання груп I та II, виходячи з рівнів вибухозахисту, поділяється на категорії. Принципи, на яких базується категорювання, становлять основну різницю між групами I та II.

Для групи I категорювання засновано на наявності або відсутності необхідності (серед інших факторів) знеструмлення обладнання з появою вибухонебезпечного середовища.

Для групи II категорювання виходить з імовірності й тривалості наявності потенційно вибухонебезпечного середовища в зоні, де передбачається експлуатувати обладнання.

Група I

Категорія M1

Обладнання цієї категорії повинне залишатися функціонуючим у випадку виникнення вибухонебезпечного середовища, що створюється сумішшю рудничного газу або вугільного пилу з повітрям, що з великою ймовірністю присутнє постійно або часто протягом тривалих проміжків часу.

Тому заходи захисту, що стосуються обладнання цієї категорії, повинні забезпечувати особливо вибухонебезпечний (O) рівень вибухозахисту при двох імовірних ушкодженнях, обумовлений офіційно опублікованими стандартами на відповідні види вибухозахисту.

Категорія M2

Обладнання цієї категорії повинне знеструмлюватися у випадку появи вибухонебезпечного середовища.

Проте, вибухонебезпечні середовища можуть виникати під час роботи обладнання категорії M2, тому що воно не може бути миттєво знеструмлено. Тому заходи вибухозахисту, що стосуються обладнання цієї категорії, повинні забезпечувати вибухобезпечний рівень вибухозахисту (1), як у нормальному режимі роботи, так і при одному ймовірному ушкодженні, обумовленому стандартами на відповідні види вибухозахисту.

Категорія M3

Обладнання цієї категорії повинне зберігати функціональні характеристики, зазначені виготовлювачем, і забезпечувати рівень (2) вибухозахисту "підвищена надійність проти вибуху" при експлуатації в зонах, де при нормальних умовах виникнення вибухонебезпечних середовищ, створених сумішами повітря й газів, парів, туманів або сумішей повітря і пилу малоймовірно, а якщо вони й виникають, то рідко й існують нетривалий час.

Воно повинне залишатися функціонуючим з появою вибухонебезпечного середовища й вибухозахищеним у нормальному режимі роботи.

Група II

Категорія 1

Обладнання цієї категорії повинне зберігати функціональні характеристики, зазначені виготовлювачем, і забезпечувати особливо вибухобезпечний (O) рівень вибухозахисту при експлуатації в зонах, де вибухонебезпечні середовища, створені сумішами повітря й газів, парів, туманів або сумішей повітря і пилу, присутні з великою ймовірністю постійно або часто протягом тривалих проміжків часу.

Воно повинне залишатися функціонуючим у випадку появи вибухонебезпечного середовища й вибухозахищеним у нормальному режимі роботи, а також при двох імовірних ушкодженнях або мати два незалежні засоби вибухозахисту.

Наприклад, обладнання може бути віднесене до категорії 1, якщо виготовлювач реалізує комбінацію захисних заходів щодо запобігання виникнення в аварійних умовах джерела займання, і захисної системи, що забезпечує безпеку при малоймовірних аварійних режимах.

Категорія 2

Обладнання цієї категорії повинне зберігати функціональні характеристики, зазначені виготовлювачем, і забезпечувати вибухобезпечний рівень вибухозахисту (1) при експлуатації в зонах, де ймовірне виникнення вибухонебезпечних середовищ, створюваних сумішами повітря й газів, парів, туманів або сумішей повітря і пилу.

Воно повинне залишатися функціонуючим у випадку виникнення вибухонебезпечного середовища й вибухозахищеним у нормальному режимі роботи й при одному ймовірному ушкодженні.

Категорія 3

Обладнання цієї категорії повинне зберігати функціональні характеристики, зазначені виготовлювачем, і забезпечувати рівень вибухозахисту "підвищена надійність проти вибуху" (2) при експлуатації в зонах, де при нормальних умовах присутність вибухонебезпечних середовищ, створених сумішами повітря й газів, парів, туманів або сумішей повітря і пилу малоймовірно, а якщо вони й виникають, то рідко, й існує нетривалий час.

Воно повинне залишатися функціонуючим у випадку виникнення вибухонебезпечного середовища й вибухозахищеним у нормальному режимі роботи.