Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До вашої уваги пропонується оновлений збірник н...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Інертні системи

При рішенні питання про поширення дії ТР на інертні системи необхідно розглянути три різних випадки:

1) запобігання виникнення вибухонебезпечного середовища:

метою використання інертних систем є зменшення ймовірності або повне запобігання виникнення вибухонебезпечного середовища в заданих областях. Однак інертні системи не призначені для подавлення або обмеження впливу виниклого вибуху, тому в термінах ТР вони не є захисними системами. Функції інертних систем відрізняються від функцій систем подавлення вибуху, які мають елементи, призначені для подавлення вибуху, що зароджується.

У широкому розумінні на інертні системи, що використовуються у виробничих процесах, як правило, дія ТР не поширюється.

Приклад:

Передбачуваний ефект від дії інертної системи, що використовує об'єм з інертною речовиною, може бути оцінений тільки після знання всіх експлуатаційних параметрів об'єму з носієм інертності. Ця оцінка, також як і функціональні аспекти роботи таких систем, не належать до області дії ТР, але повинні бути розглянуті й відбиті споживачем, наприклад, у документації з вибухозахисту;

2) інертні системи як обладнання:

інертна система може містити частини, які призначені для експлуатації у вибухонебезпечному середовищі й мають власне потенційне джерело займання. На ці частини поширюється дія ТР як на "обладнання", хоча і в цьому випадку, їхня функція запобігання виникнення вибухонебезпечного середовища в рамках ТР не повинна оцінюватися;

3) інертні системи як частина концепції захисту від займання:

інертні системи може становити частина концепції захисту від займання для вибухозахищеного обладнання, якщо вони використовуються як засоби, що запобігають контакту його потенційних джерел займання з потенційно вибухонебезпечним середовищем. У цьому випадку на обладнання, включаючи його інертну систему, поширюється дія ТР.

Ця інертна система не є захисною системою, але її частини можуть вважатися пристроями безпеки, регулювання й керування, якщо уведені в обіг як індивідуальні пристрої.

У широкому розумінні ТР поширюється на інертні системи, якщо вони інтегровані (або призначені для інтегрування) у систему вибухозахисту обладнання і, таким чином, служать для запобігання появи джерел займання.

Приклад:

Якщо виготовлювачеві обладнання, призначеного для використання в потенційно вибухонебезпечному середовищі, необхідно захистити потенційні джерела займання цього обладнання, він може використати вид захисту "продувка під надлишковим тиском". Цей вид захисту може передбачати використання як захисних інертних газів. У цьому випадку інертна система є частиною обладнання, на яке поширюється дія ТР.

Наступний випадок можливий на практиці: обладнання має оболонку або резервуар, що містять джерела займання. У цьому обладнанні для запобігання контакту вибухонебезпечного середовища із джерелами займання може бути застосована інертна система, що була оцінена згідно з ТР як пристрій безпеки.

Фарбувальні камери

Фарбувальна камера являє собою відгороджену область, що має визначення - "Проста коробка". Оператор може працювати як усередині, так і зовні цієї "Коробки".

У відгородженій області при експлуатації створюється потенційно вибухонебезпечне середовище. Останнє, а також системи відчинення й зачинення звичайно оцінюються щодо ризику вибуху. Обладнання, захисні системи й компоненти, призначені для експлуатації в цьому потенційно вибухонебезпечному середовищі, включаючи зовнішні пристрої безпеки й керування, що забезпечують їхнє функціонування, перебувають в області дії ТР.

Область дії ТР не поширюється на фарбувальні камери в цілому. Вони не повинні мати маркування національним знаком відповідності або інше маркування, що пропонує ТР.