Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До вашої уваги пропонується оновлений збірник н...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.38 Mб
Скачать

6. Застосування декількох технічних регламентів

Якщо продукція підпадає під дію декількох ТР, то всі ТР повинні застосовуватися паралельно.

Електромагнітна сумісність

Якщо буде потреба паралельного використання ТР обладнання та захисних систем, призначених для застосування в потенційно вибухонебезпечних середовищах, і ТР на електромагнітну сумісності (ТР ЕМС), перший з них повинен використатися для виконання вимог безпеки, що висуваються до "вибухонебезпечних середовищ", а ТР EMC - для гарантії, що продукція не викликає електромагнітних перешкод або вони не впливають на режим її нормальної експлуатації. Можливий варіант, коли "нормальний" рівень електромагнітної сумісності, забезпечуваний згідно з ТР EMC, не достатній для безпечної роботи продукції відповідної ТР. У цьому випадку виготовлювач зобов'язаний вказувати рівень електромагнітної сумісності, що має продукція згідно з ТР, наприклад, для захисних систем, якщо функції одержання, нагромадження й передачі інформації безпосередньо впливають на вибухобезпеку.

Низьковольтне обладнання

На продукцію, призначену для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах, не поширюється дія ТР на низьковольтне обладнання (ТР НО). Усі "основні цілі ТР НО" повинні досягатися виконанням продукції згідно з ТР. При цьому, у декларації відповідності можуть бути перелічені стандарти, що висуваються до ТР НО.

З області дії ТР НО не виключені пристрої безпеки, керування й регулювання, які згадані в ТР і призначені для використання поза потенційно вибухонебезпечними середовищами, але необхідні або сприяючі безпечному функціонуванню обладнання й захисних систем. У таких випадках повинні застосовуватися обидва ТР.

Дія Технічного регламенту відповідно до транспортування небезпечної продукції

Дія ТР не поширюється на більшість транспортних засобів.

Область застосування транспортних засобів, на які поширюється дія ТР, як правило, обмежується межами виробничих об'єктів споживача. Наприклад, це рейкові транспортні засоби, що використовуються в шахтах (рудниках), небезпечних по газу й пилу, вантажопідйомники й інші машини, в яких електродвигуни, двигун внутрішнього згоряння, гальмові системи й електричні кола можуть бути потенційними джерелами займання.

ТР повинен застосовуватися, якщо транспортний засіб:

- класифікований згідно з ТР як обладнання, захисна система або пристрій безпеки;

- має власне потенційне джерело займання;

- призначений для експлуатації в потенційно вибухонебезпечному середовищі.

Якщо виготовлювач проектує й виготовляє транспортний засіб для перевезення вибухонебезпечної продукції, як по дорогах загального користування, так і у вибухонебезпечних зонах, то паралельно можуть застосовуватися два ТР.

Термін "транспортний засіб" звичайно інтерпретується як засіб, призначений для робіт на дорогах загального користування, включаючи місця для виконання навантаження - розвантаження. Тому воно може також підпадати під дію обох ТР.

Однак це не поширюється на випадок, якщо виникнення вибухонебезпечного середовища можливо винятково в результаті операцій навантаження - розвантаження. Приклад тому - бензовоз, для якого ділянка навантаження - розвантаження така, що в її межах споконвічно відсутнє потенційно вибухонебезпечне середовище. Якщо воно з'являється в результаті операції навантаження - розвантаження, то повинен застосовуватися тільки ТР, що стосується транспортних засобів. Слід зазначити, що іноді бензовозу може знадобитися перебувати, наприклад, у зоні 1. У цьому випадку, виготовлювачі пристроїв внутрішнього контролю або інших пристроїв, що застосовуються у транспортних засобах, аналогічних бензовозу, повинні виконувати вимоги ТР і привласнювати їм маркування національним знаком відповідності.