Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кот (редактированный).doc
Скачиваний:
375
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
7.68 Mб
Скачать

Захворювання шиї (стеноз гортані)

Стеноз гортані виникає в результаті звуження її просвіту. За швид­кістю розвитку стенози гортані поділяються на гострі, підгострі й хронічні. Причиною стенозу бувають алергічні набряки, порушення іннервації, за­пальні процеси, травми та ін.

Клінічні ознаки. Ознаки стенозу гортані залежать від ступеня і швид­кості розвитку звуження. При гострій непрохідності гортані особливо ха­рактерна інспіраторна задишка (сповільнений шумний вдих). У цих хворих часто виникає страх, збудливість. Вони набувають сидячого положення, три­маючись руками за ліжко. Обличчя вкрите холодним потом, губи, ніс і нігті синюшні (акроціаноз). При огляді грудної клітки спостерігається втягуван­ня надключичних і підключичних ділянок при вдиху.

319

Лікування. Перша допомога і лікування повинні проводитись швидко. В першу чергу при загрозі стенозу призначають відволікаючу і дегідрата-ційну терапію (гірчичники, ванни для ніг, тепле пиття, інгаляції з гідрокор­тизоном, антигістамінні препарати - діазолін, супрастин, димедрол, се­чогінні - лазикс і ін.

Усі хворі зі стенозом гортані підлягають направленню в ЛОР або в хірургічне відділення. При відсут­ності ефекту від консервативної те­рапії і погіршенні стану хворого проводять інтубацію трахеї або тра-хеостомію (рис. 183).

Хворі, які оперовані з приводу стенозу гортані, знаходяться в стаці­онарі до повного одужання і випису­ються без трахеостомічної трубки.

Сторонні тіла дихальних шляхів

Сторонні тіла (копійки, ґудзики, кульки, кісточки та ін.) в дихальні шля­хи можуть потрапити під час їди, при чханні, сміху, іграх і ін.

Клінічні ознаки. Закупорення дихальних шляхів може бути частко­вим і повним. Часткова непрохідність дихальних шляхів розвивається при неповному закупоренні стороннім тілом гортані, трахеї або одного з головних бронхів.

У випадку часткового закупорення дихальних шляхів у потерпілого виникає сильний кашель, який супроводжується свистячими звуками (особ­ливо під час вдиху). У цих випадках потерпілий повинен кашляти до тих пір, поки дихальні шляхи не звільняться від стороннього тіла і не відновиться нормальне дихання.

При повному закупоренні дихальних шляхів людина не може ні дихати, ні кашляти, ні говорити, хапається за горло однією або обома рука­ми, і цей жест є однією із основних ознак ядухи, спричиненої повним заку-поренням дихальних шляхів.

Лікування розпочинають з надання невідкладної допомоги. Сторонні тіла, що викликають раптове закупорення дихальних шляхів, видаляють за допомогою методу черевних або грудних поштовхів (див. розділ "Прове­дення реанімаційних заходів").

Сторонні тіла з дихальних шляхів у стаціонарних умовах видаляють спеціальними щипцями за допомогою бронхоскопа. При неможливості та­кого видалення проводять торакотомію.

320

Сторонні тіла стравоходу

Сторонні тіла стравоходу здебільшого трапляються у маленьких дітей і психічнохворих, які нерідко проковтують виделки, цвяхи, ключі та ін.

Клінічні ознаки. Сторонні тіла найчастіше затримуються у місцях фізіо­логічних звужень стравоходу. Гострі предмети можуть перфорувати його стінку і викликати медіастиніт. При тривалому перебуванні сторонніх тіл у стравоході можуть виникати пролежні з наступним розвитком флегмони і гнійного медіастиніту. Основні клінічні ознаки стороннього тіла стравоходу залежать від величини, форми і локалізації предмета. У хворих виникає біль, утруднення ковтання, зригування свіжою їжею, може виникати слинотеча. Діагноз ставлять на підставі езофагоскопії, під час якої можна видалити стороннє тіло, й рентгенологічного дослідження.

Лікування. У більшості випадків сторонні тіла стравоходу видаляють спеціальними щипцями при езофагоскопії. У тих випадках, коли стороннє тіло неможливо видалити вказаним методом, проводять оперативне втручан­ня. При розташуванні стороннього тіла в грудному відділі стравоходу про­водять торакотомію, в черевному - лапаротомію.