Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кот (редактированный).doc
Скачиваний:
375
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
7.68 Mб
Скачать

Епідуральна анестезія

128

Використовують при великому операційному ризику - похилий вік паці­єнта, хвороби серця, легень, цукровий діабет і ін. Спинний мозок вкритий твер­дою, павутинною та м'якою (судинною) оболонками. Розчин анестетика вво­дять над твердою оболонкою спинного мозку (рис.56). Це - суто лікарська маніпуляція. Анестезію проводять у положенні хворого сидячи із зігнутою спиною. Після інфільтраційної анестезії м'яких тканин і проведення проби на чутливість до анестетика спеціальною голкою достатньо широкого просвіту з мандреном обережно і суворо по середній лінії хребта (щоб не попасти в

спинномозковий канал) проходять в епідуральний простір між остис­тими відростками II і III або III і IV поперекових хребців (рис. 56). Для епідуральної анестезії ви­користовують 1-3 % розчин ново­каїну (30-40 мл), 1 % розчин три-мекаїну (20-30 мл). Вільне входжен­ня розчину свідчить про попадання його в епідуральний простір. Після введення перших 3-5 мл розчину вичікують 5 хв. Якщо немає ознак знеболювання, вводять всю дозу анестетика.

Спинномозкова анестезія

Використовують при операціях на органах таза і нижніх кінцівках. Анесте­тик (2 % розчину лідокаїну, 5 % розчин новокаїну і ін.) вводять в субарахної-дальний простір спинного мозку. Це теж суто лікарська маніпуляція.

Для пункції готують шприци з поділками на десяті частки мілілітра, довгі пружні голки Біра з мандреном. Хворому надають сидячого або лежа­чого положення.

Шкіру обробляють лише спиртом (розчин йоду або його похідних не використовують для профілактики арахноїдитів). Лікар робить прокол, ви­тягує мандрен, після чого з'являється спинномозкова рідина, вводить анесте­тик, шкіру обробляє спиртом і накладає асептичну пов'язку (рис. 57).

Після цього хворого кладуть на операційний стіл так, щоб був при-піднятий головний кінець на 15° (при введенні новокаїну), тому що розчин

анестетика при попаданні в дов­гастий мозок може викликати зу­пинку дихання. При введенні со-вкаїну, питома вага якого є мен­шою, ніж ліквору, головний кінець стола слід опустити на 15° ниж­че. Після спинномозкової анес­тезії можливі головний біль, ну­дота, затримка сечовипускання. У цих випадках хворому необхідно ввести 5 % розчин глюкози, 0,9 % розчин №С1, анальгін, провести ка­тетеризацію сечового міхура.

129

Внутрішньокісткова анестезія

Даний вид знеболювання використовують при травмах, операціях на кістках. Речовини, які введені внутрішньокістково, через вени кісток прони­кають в м'які тканини до нервів. Для введення знеболювальної речовини вибирають точку, де кортикальний шар кістки тонкий, легко проколюється і має чіткі орієнтири (рис. 58).

Вище місця введення накладають гумовий джгут до зникнення пульсу на периферії артерії. Короткою голкою (Біра, Касірського) з мандреном проколюють м'які тканини до кісток і коловими рухами проводять голку в губчастий шар кістки на глибину 1,0-1,5 см. Після видалення мандрену че­рез голку вводять 0,25 % розчин новокаїну - на верхніх кінцівках 25-90 мл, на нижніх - 45-120 мл. Триває анестезія до 2 год. Цей вид знеболювання

протипоказаний при тромбофлебіті, ва­рикозному розширенні вен, гнійничко­вих ураженнях шкіри.

Внутрішньосудинна анестезія

Введення розчину новокаїну в вену чи артерію застосовують виключ­но при оперативних втручаннях на кінцівках. Введення знеболювальної ре­човини проводять нижче накладеного джгута (рис. 59).

Для анестезії верхньої кінцівки ви­користовують 60-80 мл 1 % розчину новокаїну, для нижньої - 100-200 мл. При цьому потрібно ретельно стежити за станом джгута, тому що попадання новокаїну такої концентрації і кількості в центральний кровообіг може призве­сти до зниження артеріального тиску і зупинки серцевої діяльності.