Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кот (редактированный).doc
Скачиваний:
375
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
7.68 Mб
Скачать

11.3. Догляд за хворими з кровотечею

Участь медичної сестри у спиненні кровотечі

Медична сестра повинна пам'ятати, що кровотеча являє собою пряму загрозу для життя хворого і потребує негайних заходів щодо її зупинення. Показниками нормального стану кровообігу є добре самопочуття хворого, нормальний стан шкірних покривів і слизових оболонок, нормальна частота пульсу (60-80 уд/хв), нормальний артеріальний (систолічний і діастолічний тиск 120 і 60 мм рт. ст.), венозний тиск (100 мм вод. ст.) й ін.

Організм може самостійно компенсувати втрату крові не більше 10 % ОЦК за рахунок захисних реакцій, за умови, що кровотеча зупинена. Медич­на сестра, доглядаючи за хворими з потенційно можливою кровотечею (ви­разкова хвороба шлунка, дванадцятипалої кишки, ерозивний гастрит, пор­тальна гіпертензія) або за хворими із зупиненою кровотечею, повинна своє­часно виявити її початок чи рецидив.

Будь-які зміни хворого, його поведінки, поява яких-небудь скарг повинні бути своєчасно помічені черговим медперсоналом і отримати належну оцін­ку лікаря. Тільки уважний контроль за загальним станом хворого, рівнем артеріального тиску, а також проведення необхідних досліджень дозволяє своєчасно виявити початок кровотечі. Якщо зовнішня кровотеча не є склад­ною для діагностики, то внутрішня (у просвіт шлунка, кишечника, черевну, плевральну порожнини) досить часто викликає утруднення.

При госпіталізації хворого з внутрішньою кровотечею медична сестра повинна завести карту спостереження за хворим (табл. 8).

Табл. 8 Карта спостереження за хворим з кровотечею

Час

Пульс уд/хв

Артеріальний тиск

мм рт. ст.

Гемограма

Призначення

Еритроцити, на 1 л

Гемоглобін,

г/л

гематокрит,

%

10оо

80

120 і 60

5х1012

90

0,35

Фібриноген 2 г на 400 мл

0,9 % р-ну МаСІ;

ЕАКк-та4%-150мл

177

За показниками пульсу, артеріального тиску, гемограми можна визначи­ти ступінь крововтрати. Якщо вони погіршуються, це свідчить про продов­ження кровотечі. Слід пам'ятати, що особливо небезпечною є повторна (ре­цидивна) кровотеча, яка завжди є більшою за об'ємом. Причинами її, як правило, є порушення правил остаточної зупинки кровотечі. Внаслідок підви­щення артеріального тиску в оперованих хворих у післяопераційний період теж може виникнути кровотеча (виштовхування тромбу, сповзання лігатури, гнійно-запальні ускладнення в рані та ін.).

Причинами кровотеч можуть бути порушення згортальної системи крові, а також необережна зміна пов'язок, дренажів, тампонів. З метою своєчасно­го виявлення і лікування кровотечі хворі потребують ретельного спостере­ження, а медичний персонал повинен володіти всіма методами її зупинення.

Особливості догляду за хворими із зовнішньою кровотечею

У хворих із зовнішньою кровотечею особливу увагу потрібно приділя­ти вигляду пов'язки та стану рани. При артеріальній кровотечі необхідно слідкувати за станом джгута. Якщо він накладений правильно, то пульс на артеріях нижче джгута не визначається, кінцівка блідне, кровотечі немає. При недостатньо затягнутому або ослабленому джгуті можуть перетиска­тись лише венозні судини, що утруднює відтік крові з кінцівки, а по артері­альних судинах кров продовжує поступати і кровотеча із рани може підси­люватись. Під час транспортування потерпілого кінцівці з накладеним джгу­том необхідно надати підвищене положення. Кінцівку бажано не іммобілізувати спеціально, але, якщо це потрібно, то така пов'язка не повин­на прикривати джгут. Потерпілого з накладеним джгутом необхідно якнай­швидше госпіталізувати в найближчий лікувальний заклад для надання кваліфікованої лікарської допомоги. Під час транспортування такого хво­рого необхідно зігріти, накрити теплою ковдрою, дати випити гарячого чаю, кави. Необхідно слідкувати за діяльністю серцево-судинної, дихальної сис­теми. При великих крововтратах необхідно наладити переливання реополі-глюкіну або реоглюману, желатинолю та ін.

Досить часто при переломах кісток носа, основи черепа, розривах слизо­вої оболонки носа, хворобах крові, гіпертонічній хворобі може виникнути но­сова кровотеча. При цьому кров може поступати назовні через носові отво­ри або в порожнину глотки чи рота і викликати блювання, кашель. Хворий стає неспокійним, кашляє, що підсилює кровотечу. Доглядаючи за таким хво­рим та надаючи допомогу, його необхідно заспокоїти, переконати, що різкий кашель, збуджена розмова, неспокійна поведінка підсилює кровотечу. Хворого необхідно посадити, дещо нахилити голову до переду, що попереджує потрап­ляння крові в носоглотку. При неможливості надання хворому вертикально­го положення його необхідно вкласти набік або на живіт, що попереджує аспірацію крові. На ділянку носа необхідно накласти загорнутий в хустинку

178

міхур з льодом. Якщо його немає, намочити в холодній воді бинт, вату, шматок тканини. Якщо кровотеча не зупиняється, то слід притиснути обидві половини носа до носової перегородки на 3-5 хв. Кров, яка поступає в рот, хворий повинен випльовувати. При неможливості зупинки кровотечі необхідно там­понувати носові ходи сухою або змоченою в розчині пероксиду водню куль­кою вати або смужкою бинта, величина якої повинна бути достатньою для проведення тугого заповнення носового ходу. При відсутності ефекту від там-понади хворого слід терміново госпіталізувати. Якщо кровотеча виникла в стаціонарі, то потрібно негайно викликати лікаря.

Зовнішня кровотеча може виникнути після видалення зуба. У цих випадках необхідно зробити щільну кульку з вати, діаметром, що приблизно дорівнює лунці зуба, змочити пероксидом водню, ввести в лунку і примуси­ти хворого міцно стулити щелепи. При цьому тампон щільно тампонує лун­ку і кровотеча зупиняється.

Інколи при догляді за хворими виникає кровотеча із слухового прохо­ду. У цих випадках медична сестра повинна взяти шматок марлі, скласти її у вигляді турунди і щільно затампонувати слуховий прохід, після чого покли­кати лікаря.

Догляд за хворими з внутрішніми кровотечами

Надзвичайно велика відповідальність лежить на медичній сестрі при дог­ляді за хворими з внутрішніми кровотечами. Досить небезпечною є легенева кровотеча. Вона може виникнути при травмі або захворюваннях легень (ту­беркульоз, абсцес, пухлина та ін.). Кровотеча проявляється, як правило, напа­дом кашлю, при якому виділяється яскраво-червона з шумовинням кров, кро­вохаркання. В окремих випадках легенева кровотеча може бути масивною (профузною). Слід пам'ятати, що будь-яка легенева кровотеча є грізною озна­кою тяжкого захворювання, тому хворий повинен бути терміново госпіталізо­ваний і ретельно обстежений. Транспортування необхідно здійснювати спец­іальним медичним транспортом у напівсидячому положенні обережно, щоб не викликати зайвих рухів, які можуть підсилити кашель і кровохаркання. При наявності останнього хворий повинен перебувати у повному спокої, стримува­ти кашель і спокійно й глибоко дихати. На груди доцільно покласти рушник, змочений холодною водою або міхур з льодом. Для стримування кашлю не­обхідно дати таблетки проти кашлю (кодеїн). Якщо у хворого мітральна вада серця, необхідно накласти джгути в ділянці стегон для затримки крові в нижніх кінцівках, що зменшить тиск у судинах легень.

Особливо небезпечні кровотечі із великих судин середостіння, грудної стінки або легені у плевральну порожнину. Слід пам'ятати, що в плевраль­ну порожнину може поміститись до 2-х і більше літрів крові. Крововилив у плевральну порожнину призводить до різкого погіршання стану хворого. У цих випадках хворому необхідно надати напівсидячого положення, звільнити від одягу, охолодити грудну клітку міхуром з льодом, створити умови для

179

достатнього надходження свіжого повітря, організувати екстрену госпіталі­зацію хворого.

При шлунково-кишковій кровотечі перша допомога полягає насампе­ред у створенні хворому спокою. Хворий повинен прийняти горизонтальне положення для попередження втрати свідомості, яка може настати при зне­кровленні мозку. Одночасно на ділянку джерела кровотечі (шлунок, дванад­цятипала кишка, тонка кишка та ін.) необхідно покласти міхур з льодом, дати морозиво.

При проведенні гемотрансфузійної терапії у хворих з кровотечею тре­ба пам'ятати, що показання до переливання цільної донорської крові різко звузились. Переливати донорську цільну кров можна лише у тих випадках, коли через об'єктивні причини неможливо отримати необхідні компоненти крові (еритроцитарну масу, свіжозаморожену плазму, тромбоцитарну масу та ін.). Від правильного вирішення питання про вибір трансфузійного сере­довища, дози, методу, способу введення і ретельного спостереження буде залежати успіх гемотрансфузійної терапії, її ефективність і безпечність у хворих з кровотечею.