Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кот (редактированный).doc
Скачиваний:
375
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
7.68 Mб
Скачать

Верхніх кінцівок

При переломі ключиці для іммобілізації відламків використовують по­в'язку Дезо або косинкову пов'язку з валиком, вкладеним у підпахвинну впадину, або вісімкоподібну пов'язку. При переломі кісток верхньої кінцівки, пошкодженні плечового або ліктьового суглобів іммобілізацію проводять шиною Фільберга або Крамера, яку попередньо потрібно змоделювати. Кінцівці надають положення, вказаного на рисунку, з валиком під пахвою. Шина фіксує променезап'ястковий і ліктьовий суглоби. Змодельовану шину підвішують на шию за допомогою косинки або ременя (рис. 115).

При відсутності стандартних засобів транспортну іммобілізацію при пе­реломі плеча у верхній третині проводять за допомогою косинкової пов'язки: в підпахвинну ямку кладуть невеликий ватно-марлевий валик і фіксують його бинтом до грудної клітки через здорове плече. Після цього кінцівку згинають у ліктьовому суглобі під кутом 60° і підвішують косинкою до шиї, плече прибинтовують до тулуба.

При іммобілізації передпліччя і кисті застосовують малу драбинчасту шину, до якої прибинтовують кисть і передпліччя з фіксацією променезап'яст-кового і ліктьового суглобів. Рука зігнута в ліктьовому суглобі, кисть після накладання шини підвішують на косинці. При відсутності спеціальних шин передпліччя підвішують на косинці або іммобілізують за допомогою дошки, картону, фанери з обов'язковою фіксацією двох суглобів.

Транспортна іммобілізація при ушкодженнях хребта і таза

При травмі хребта, яка часто супроводжується пошкодженням спинного мозку, майже завжди спостерігають явища травматичного шоку і порушення функції тазових органів, тому надійна іммобілізація і бережне транспортуван­ня повинні бути головними в наданні першої допомоги. Таким хворим вводять знеболювальні, серцеві препарати. Вони повинні транспортуватися на твердих ношах, якщо їх немає, то можна на звичайні накласти дерев'яний щит або лист фанери, або скріплені між собою дошки. При переломі шийного і верхньогруд-

205

ного відділів хребта транс­портування здійснюють на но­шах у положенні потерпіло­го на спині, під шию підклада­ють валик. При переломі хребта в грудному, попереко­вому відділах або при пере­ломі кісток таза потерпілих транспортують на ношах зі щитом у положенні на спині з невеликим валиком під ко­лінами. Потерпілого прив'язу­ють до нош. При відкритому пошкодженні хребта і таза хво­рий повинен знаходитися в по­ложенні на животі (рис. 116).

В останні роки для тран­спортування цих хворих ви­користовують іммобілізаційні вакуумні шини (рис. 117).

Транспортну іммобіліза­цію потерпілих з пошкоджен­нями хребта і кісток таза мож­на здійснювати за допомогою шин Єланського, Крамера.

Транспортна іммобілізація при переломах нижніх кінцівок

При переломі стегна, пошкодженні кульшового і колінного суглобів застосовують шини Дітеріхса.

Для іммобілізації стегна можна використовувати шини Крамера, з'єднані між собою. їх накладають по зовнішній, внутрішній і задній поверхнях кінцівки. Іммобілізація трьох суглобів у цих випадках є обов'язковою.

При переломі кісток гомілки застосовують шини Крамера, при цьому ство­рюють нерухомість у колінному і гомілковоступневому суглобах. Для іммобі­лізації нижньої кінцівки останнім часом використовують пневматичні шини.