Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія переробки продукції тваринництва 200....doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Тема : Визначення вмісту жиру в молоці

Мета: Оволодіти методикою визначення вмісту жиру в молоці кислотним методом; перевірити якість та щільність сірчаної кислоти та ізоамілового спирту.

Матеріальне забезпечення: Жиромір для молока з шкалою від 0 до 6% ; пробки гумові для жиромірів; піпетки на 10,77мл; прилади для відмірювання сір­чаної кислоти та ізоамілового спирту місткістю 10 мл; центрифуга з частотою обертання не менше як 1000 об/хв; баня водяна; штатив для жиромірів; термометри ртутні скляні від 0 до 100 °С; кислота сірчана густиною 1810— 1820 кг/м3; спирт ізоаміловий густиною 811—813 кг/м3.

Місце проведення : лабораторія кафедри ТЗППТ.

Завдання :

  1. Визначити вміст жиру в молоці кислотним методом.

  2. Визначити якість і густину сірчаної кислоти.

  3. Визначити якість та густину ізоамілового спирту.

Визначення вмісту жиру кислотним методом

Ме­тод грунтується на виділенні жиру з молока центрифугу­ванням після розчинення білкових оболонок жирових кульок концентрованим розчином сірчаної кислоти і визначення його кількості в градуйованій частині жиро-міра.

Хід визначення

В чистий жиромір, не допускаючи змо­чування шийки, наливають 10 мл сірчаної кислоти, потім піпеткою відмірюють 10,77 мл молока і, приклавши до внутрішньої стінки жироміра кінчик піпетки, обережно нашаровують його на кислоту, не допускаючи змішуван­ня. Після опорожнення піпетку віднімають від стінки не раніше як через 3 с. Видувати молоко із піпетки не дозво­ляється. У жиромір додають 1 мл ізоамілового спирту. Рі­вень рідини в ньому повинен бути на 0,5—1 мм нижче ос­нови шийки. В протилежному випадку до цієї відмітки в жиромір додають сірчану кислоту. Потім прилад щільно закривають сухою пробкою і, поклавши в патрон центри­фуги, струшують до повного розчинення білків і перевер­тають 4—5 разів до одержання однорідної рідини. Після цього жиромір пробкою донизу ставлять на 5 хв на водя­ну баню з температурою 65±2°С.

Жироміри виймають з бані і розміщують симетрично у центрифузі, вставляючи їх гумовими пробками в патрони. При непарній кількості приладів для урівноваження вставляють заповнений жиромір з раніше визначеним вмістом жиру в молоці. Центрифугу закривають кришкою і центрифугують протягом 5 хв.

Після центрифугування жироміри виймають і гумовою пробкою встановлюють стовпчик жиру в градуйованій частині, а потім пробкою донизу ставлять на водяну баню з температурою води 65 + 2°С, рівень якої повинен бути незначно вище рівня жиру в приладі.

Через 5 хв жироміри виймають з водяної бані і за шка­лою швидко визначають вміст жиру. Для цього жиромір утримують вертикально на рівні очей і рухом пробки вго­ру або вниз встановлюють нижній край стовпчика жиру на цілій поділці шкали, а верхній рівень відраховують за нижньою точкою меніска стовпчика жиру з точністю до 0,1%. Межа поділу жиру і кислоти повинна бути чіткою, а стовпчик жиру прозорим. Різниця між паралельними про­бами не повинна перевищувати 0,1% жиру. За кінцевий результат беруть середнє арифметичне двох паралельних визначень.