Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія переробки продукції тваринництва 200....doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Хід визначення

В хімічну склянку на 150—200 мл відмі­ряють піпеткою 20 мл молока і додають 0,25 мл 2%-ного розчину фенолфталеїну. Суміш перемішують і титрують розчином натрію гідроксиду до появи світло-рожевого за­барвлення відповідно до забарвлення еталона. Потім у склянку вносять 4 мл нейтралізованого 40%-ного форма­ліну, перемішують суміш і через 1 хв титрують до появи світло-рожевого кольору (визначають на білому фоні).

Масова частка (%) загальної кількості білків у молоці дорівнює кількості 0,1 моль/л розчину натрію гідрокси­ду, витраченого на нейтралізацію в присутності форма­ліну, помноженому на коефіцієнт 0,959.

Визначення вмісту білка на рефрактометрі ірф - 464

Цей прилад є візуальним і призначений для вимірювання показників заломлення розсіюючих рідких середовищ.

Метод грунтується на виявленні різниці в показниках заломлення променя світла, який проходить через молоко і безбілкову сироватку при однакових умовах вимірюван­ня. На аналізаторі можна досліджувати молоко коров'яче (сире, збірне або від окремих тварин, пастеризоване, зби­ране) з кислотністю не вище 28°Т при температурі від 10 до 35°С і вологості 80%.

Підготовка приладу до роботи

Перед початком роботи необхідно перевірити початок відліку за допомо­гою прикладеної контрольної призми або дистильованої води. Для перевірки за контрольною призмою необхідно відокремити освітлювальну призму і старанно протерти поверхні вимірювальної і контрольної призм. Накласти і притерти контрольну призму на вимірювальну. На повер­хню контрольної призми нанести краплю імерсійної ріди­ни, яка повинна рівномірно розподілятися на поверхні, але не виступати за її межі.

Спостерігаючи в окуляр, встановити різке зображення межі світлотіні, а поворотом кільця ліквідувати його забар­влення. Зняти відлік за шкалою показників заломлення nD. Вимірювання проводити 5 разів. Потім провести повторне накладання і притирання контрольної призми і зняти по­казники nD 3 рази. Якщо показник виявиться в межах пер­ших п'яти, то притирання вважають правильним.

Для перевірки початку відрахунку за дистильованою водою необхідно 1—2 краплі нанести на чисту поверхню вимірювальної призми, опустити освітлювальну призму і п'ятикратно зняти відлік nD та визначити середнє ариф­метичне. Якщо середнє арифметичне відрізняється більш як на 1,5 + 10-4 від значення nD, награвірованого на конт­рольній призмі, а для дистильованої води від значення nD, то рефрактометр необхідно відре­гулювати. Для цього, повертаючи викруткою гвинт, вста­новити за шкалою nD відповідно nDеф., награвірованому на контрольній призмі.

Хід визначення

Спочатку визначають показ­ник заломлення променя світла, який проходить через безбілкову сироватку. Для отримання безбілкової сиро­ватки у флакон вливають 5 мл молока і додають 5 крапель 4%-ного розчину кальцію хлористого. Флакон закривають пробкою, суміш перемішують і переносять у водяну баню, де рівень води перевищує рівень молока у флаконах. Флакони кип'ятять 10 хв, а потім охолоджують. Після чого їх струшують, щоб згусток зруйнувався і змішався з конден­сатом.

Піпеткою з ватним тампоном відсмоктати сироватку і, знявши тампон, нанести 1—2 краплі на вимірювальну призму та плавно закрити її освітлювальною. Спостеріга­ючи в окуляр, встановити різке зображення межі світлоті­ні і через 0,5—1 хв записати показники за шкалою "Бі­лок". Вимірювання повторити 3—4 рази і визначити се­реднє значення Бс.

Видаливши сироватку з обох призм, їх старанно про­мивають водою і витирають насухо ватою. Потім на вимі­рювальну призму наносять 1—2 краплі досліджуваного молока і проводять вимірювання показника за шкалою "Білок" в тому ж порядку, як на сироватці. Вимірювання повторюють 4—5 раз і визначають середнє значення Бм.

Вміст білків у молоці визначають за формулою:

Б мол % = Бм – Бс

Загальний білок (білки + небілкові азотисті речовини) визначають за формулою:

Бз % = ( Бм – Бс ) * 1, 0855

Вміст казеїну в молоці визначають за формулою:

К % = ( Бм – Бкс ) * 1,1012,

де: Бкс — показник за шкалою "Білок" для сироватки без казеїну, для одержання якої до 5 мл молока у флакон додають 10 крапель 10%-ного розчину оцтової кислоти.

Вміст сироваткових білків визначають за формулою:

СБ % = Бм – К