Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія переробки продукції тваринництва 200....doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Дослідження молока з 10%- ним розчином мастидину і

50%- ним розчином універсалу

Метод полягає в руйнуван­ні ядер клітин лейкоцитів поверхнево активними речови­нами, що входять до складу діагностичних препаратів, внаслідок чого змінюється консистенція молока.

Для аналізу використовують молоко з надою кожної корови, одержаного під час контрольного доїння. Реак­тив 10%-ний мастидин випускають у готовому вигляді, а 50%-ний універсал одержують шляхом двократного роз­бавлення готового препарату дистильованою водою або звичайною прокип'яченою водою (до 100 мл універсалу додають 100 мл дистильованої води).

Хід визначення

В заглиблення молочно-конт­рольної пластинки (МКП-1) вносять 1 мл молока та 1 мл мастидину або 1 мл універсалу. Суміш перемішують скля­ною, пластмасовою чи дерев'яною паличкою протягом 15—20 с. Якщо реакцію проводять на пластинці МКП-2, то молоко з реактивом змішують горизонтальним обер­танням пластинки.

Реакцію враховують за ступенем утворення желеподіб­ного згустка.

На пластинці МКП-1:

негативна реакція — однорідна рідина (—), сумнівна реакція — сліди утворення желе (±), позитивна реакція — ясно виражений згусток, який част­ково або повністю викидається з луночки пластинки па­личкою при перемішуванні (+).

На пластинці МКП-2:

негативна реакція — утворюєть­ся однорідна суміш (—), сумнівна реакція — під час обер­тання пластинки на дні луночки помітні тонкі пластівці без тенденції утворення згустка (+), позитивна реакція — поява слабкого або тугого згустка, що швидко утворюєть­ся, збирається при обертанні у центрі луночки (+).

Використання 5%-ного розчину димастину, 2%-ного розчину мастидину і 12,5%-ного розчину універсалу при дослідженні молока, одержаного з кожної чверті вим'я окремо

Робочий розчин димастину готують розчинен­ням 5 г порошкоподібного димастину у 100 мл дистильо­ваної або прокип'яченої води. Розчин 2%-ного мастиди­ну одержують розведенням 10%-ного мастидину у 5 разів (до 100 мл 10%-ного мастидину додають 400 мл води). Розчин 12,5%-ного універсалу готують розведенням уні­версалу, який випускає промисловість, у 8 разів водою (до 100 мл універсалу додають 700 мл води).

Хід визначення

В кожне заглиблення молочно-контрольної пластинки з відповідної чверті вим'я надою­ють по 1 мл молока і додають 1 мл 5%-ного розчину ди­мастину, або 2%-ного розчину мастидину, або 12,5%-ного універсалу. Суміш молока з реактивом перемішують па­личкою протягом 30 с при реакції з димастином і 15—20 с при використанні мастидину і універсалу. Реакцію врахо­вують за густиною желе в такому ж порядку, як і при ви­користанні 10%-ного мастидину.

Проба відстоювання

Використовують молоко, яке да­ло позитивну реакцію з димастином або мастидином.

Хід визначення

В пробірки наливають по 10— 15 мл молока, одержаного з кожної чверті молочної зало­зи, і переносять його на 16—18 год у холодильник при температурі 4—10°С. Після закінчення цього часу врахо­вують результати. Молоко здорових корів має білий або злегка синюватий колір, без осаду. В молоці корів, хворих на мастит, на дні пробірки утворюється осад. У деяких ви­падках молоко стає водянистим з невеликим шаром верш­ків, які можуть бути тягучими. Висота осаду у відстояному молоці 0,1 см і більше або наявність пластівцеподібних, тя­гучих вершків вказує на позитивний результат проби.

Корову з таким станом молочної залози вважають хво­рою на мастит, її ізолюють і лікують. Молоко з хворої чверті видоюють вручну, збирають окремо і знешкоджу­ють. Молоко з інших чвертей кип'ятять і випоюють мо­лодняку.

Тема: Сепарування молока

Мета: Освоїти будову сепаратора та його роботу. Ознайомитись з методикою розрахунків при сепаруванні.

Місце проведення : лабораторія кафедри ТЗППТ.

Завдання :

  1. Вивчити правила роботи сепаратора.

  2. Провести відповідні розрахунки при сепаруванні молока.

Сепарування - розділ молока на фракції: вершки та знежирене молоко. В основі роботи сепаратора лежить принцип використання центробіжної сили. яка по щільності розподіляє молоко: вершки концентруються в центральній частині барабану, а знежирене молоко відкидається до його країв. Через відповідні отвори вершки та знежирене молоко надходить в збірники ( рожки ).