Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія переробки продукції тваринництва 200....doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Консервування проби молока та підготовка її до аналізу

З метою запобігання скисанню молока використовують декілька способів консервування середніх проб. При цьо­му використовують такі консерванти:

  • формалін (НСОН) - додають 2 - 3 краплі 37 - 40%-ного розчину на 100 мл молока;

  • дихромат калію, хромпік (К2Сг207) - 1 мл 10%-ного водного розчину на 100 мл молока:

  • пероксид водню (Н202) – 1- 3 краплі 30 - 33%- ного розчину на 100 мл молока.

Консервовані проби молока зберігають у темному міс­ці при температурі 5—20°С протягом 10 діб. Вони не під­лягають аналізу на органолептичні показники, кислот­ність, бактеріальну забрудненість і біологічні властивості. Молоко не використовується для згодовування тваринам.

Перед аналізом консервовані середні проби молока нагрівають на водяній бані при температурі 48+2 °С до 35+5 °С і потім охолоджують до 20+2 °С.

Тема : Визначення густини молока ареометром (гост 3625-84)

Мета : Засвоїти способи визначення густини молока.

Матеріальне забезпечення : Ареометри для молока типу АМ з ці­ною поділки шкали 0,5 кг/м3 або типу АМТ з ціною поділки шкали 1,0 кг/м3 ; циліндри скляні на 250 мл ; термометри ртутні або рідинні з діапазоном від 0 до 50°С і ціною поділки 0,5 - 1,0° С.

Місце проведення : лабораторія кафедри ТЗППТ.

Завдання :

  1. Визначити густину молока ареометром.

  2. Засвоїти методику виконання досліду.

Густина — це маса молока, що міститься в одиниці об'єму при температурі 20°С. Густина коров'ячого молока

коливається в межах 1027—1032 кг/м3. Її можна виражати у градусах ареометра (°А). Для цього в показнику густини від­кидають перші дві цифри (1 і 0), які є постійними для моло­ка. Наприклад, якщо густина молока дорівнює 1028,5 кг/м3, то в градусах ареометра це буде становити 28,5°А.

Хід визначення

Густину молока визначають при температурі 20+5°С. При аналізі проб з відстояним жи­ром, а також консервованих їх попередньо нагрівають до 40°С і витримують протягом 5 хв, а потім охолоджують до 20±2°С.

1 - заповнення циліндру з молоком ;

2 - занурення ареометру в молоко ;

3 - відлік температури молока ;

4 - відлік показника густини молока.

Перед визначенням густини пробу молока старанно перемішують і по стінці нахиленого циліндра обережно наливають 150—170 мл молока. Циліндр ставлять на го­ризонтальній поверхні і визначають температуру моло­ка з точністю до 0,5°С не раніше як через 2 - 4 хв після занурення термометра, якщо ареометр без термометра.

Сухий і чистий ареометр повільно занурюють у мо­локо до помітки шкали 1030 і залишають його так, щоб він не торкався стінок циліндра. Перше зняття показ­ника густини проводять візуально з шкали ареометра через 3 хв після встановлення його в нерухомому стані. Після цього ареометр обережно піднімають на висоту до рівня баласту і знову опускають у молоко. Повторне зняття показника густини проводять по верхньому краю меніска на рівні очей з точністю до половини найменшої поділки шкали. Розходження між повтор­ними визначеннями густини в одній пробі не повинно перевищувати 0,5 кг/м3.

При проведенні масових вимірювань густини молока дозволяється після вимірювання чергового показника вийняти прилад з циліндра і швидко, після стікання ос­новної кількості молока, перенести в посуд з новим зраз­ком, не допускаючи засихання молока на поверхні арео­метра.

Показник ареометра при визначеній температурі молока дорівнює середньому арифметичному результатів двох вимірювань. Якщо температура молока вище або нижче 20°С, то показник ареометра приводять до густини молока при 20°С.

За допомогою коефіцієнту поправки на кожний градус темпе­ратури нижче або вище 20 °С робимо поправку + 0,2 . Якщо температура молока нижче 20 °С, то 0,2 помножується на різницю температур і віднімається від показника ареометру. При температурі ваше 20 °С проведення додають до показника ареометру.

За допомогою таблиці по вертикальній графі визначається щільність, відповідна показнику ареометру, потім, по горизонталі знаходять графу з температурою дослідженого молока; в точці перетину вказаних стовпців знаходимо дійсну щільність молока, приведену до 20°С.