Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія переробки продукції тваринництва 200....doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Тема : Відбір, консервування і підготовка середніх проб молока до аналізу (гост 13928-84)

Мета : Оволодіти навичками відбору середньої проби молока та засвоїти способи її консервування.

Місце проведення : лабораторія кафедри ТЗППТ.

Завдання :

  1. Провести відбір середньої проби молока для аналізу.

  2. Оволодіти методикою консервування проби молока та підготовки її до аналізу.

Середня проба повинна відображати склад молока, вершків або інших молочних продуктів даної партії. За­лежно від поставленої мети розрізняють середню пробу молока від окремих корів, групи тварин і товарного моло­ка. Для аналізу молока за всіма показниками відбирають пробу до 0,5 л.

Правила відбору середніх проб молока

При відборі проби молока з кількох посудин необхід­но дотримуватись пропорційності відповідно до надою або кількості молока в посуді.

Після відкривання фляг або відсіків цистерн жир на кришках і стінках знімають і переносять шпателем у ці ж фляги і цистерни, старанно перемішують колотівкою. за­нурюючи її зверху донизу 8 - 10 разів. У автомобільних цистернах молоко перемішують протягом 3 - 4 хв до пов­ної його однорідності.

Середні проби молока відбирають металевими або пластмасовими циліндричними трубками (пробниками) з внутрішнім діаметром 9 мм або використовують кухлі з подовженими ручками місткістю 0,5 або 0,25 л. Трубки і кухлі попередньо обполіскують молоком. Після перемі­шування молока пробник повільно занурюють до дна по­суду і, закривши верхній отвір трубки великим пальцем, переносять молоко в сухі чисті пляшечки з етикетками, на яких пишуть назву господарства і дату взяття проби, потім їх закривають пробками і зберігають у ящиках.

При відборі середньої проби з посуду циліндричної форми (фляги, молокомір) пропорційність регулюють встановленням кратності (1,2, 3), яка зберігається при відборі з усього посуду або надоїв протягом доби від кож­ної тварини.

При відборі молока з повністю заповнених автомо­більних цистерн з кожної секції беруть однакову кількість його за допомогою кухля або пробника. Відібрані проби зливають в один посуд, перемішують і відбирають об'єдна­ну пробу об'ємом близько 1,0 л, з якої після перемішування виділяють пробу, призначену для аналізу, об'ємом 0,5 л.

Проби молока з посуду різної форми відбирають мір­ними циліндрами, визначивши пропорційність відбору порції попереднім розрахунком. Наприклад, у чотирьох посудинах міститься 380, 270, 350 і 250 кг молока, а всьо­го 1250 кг. Для повного аналізу з кожного кілограма моло­ка необхідно відібрати 0,4 мл молока (500:1250), або відпо­відно - 152 мл, 108, 140 і 100 мл. Якщо при розрахунках одержали дробні величини, то їх заокруглюють для зруч­ності відмірювання молока.

При доїнні корів у молокопровід або в доїльних залах середню пробу молока від кожної корови відбирають за допомогою пристрою УЗМ-1, УЗМ-1А.

Температуру молока в цистернах вимірюють у кожній сек­ції окремо. Якщо це неможливо зробити в цистерні, то темпе­ратуру молока вимірюють у кухлях. При цьому кухоль слід по­передньо потримати в молоці, температуру якого вимірюють, протягом 20 с. Температуру молока у флягах вимірюють ви­бірково: до 15 фляг — у двох, від 15 і більше - в трьох флягах.