Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
79.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

40.Функціональне і соціальне відчуження на ринку економічних ресурсів

Ринкова вартість - це вартість, за яку можливе відчуження об'єкта оцінки на ринку відповідного майна на дату оцінки внаслідок угоди, укладеної між покупцем та продавцем, після відповідного маркетингу за умови, що кожна із сторін діяла зі знанням справи, розсудливо і без примусу;

Ринок факторів виробництва відрізняється від звичайного традиційного ринку, де реалізуються товари для задоволення звичайних потреб людини, тим, що на цьому ринку покупцями є виробники різних товарів особистого й виробничого призначення. Витрати, які здійснюють в даному випадку виробники, виступають як доходи для продавців ресурсів. Продавцями ресурсів виступають домашні господарства. Рівень розвитку громадського виробництва залежить від кількості цих ресурсів, їх раціонального використання.

Ринки ресурсів грають важливу роль в економічному кругообігу. Через взаємодію попиту і пропозиції вони регулюють розподіл наявних у суспільства обмежених ресурсів між окремими споживачами. На ринках ресурсів формуються витрати виробництва, які визначаються цінами на ресурси. Крім цього на ринках ресурсів формуються доходи домашніх господарств, які проставляють фактори виробництва на ринки ресурсів, продають їх підприємствам, а в обмін отримують свої доходи.

44.Заробітна плата:зміст,форми,системи.

З.П.— це ціна, яку підприємець,що готовий сплачувати підприємець найманому працевникові за функціональне використання його праці.

Структура ЗП: основна й додаткова частини, а також види винагород, які входять до кожної зі складових.

Основні форми ЗП: відрядну та по­годинну.

Відрядна ЗП —форма, що заохо­чує збільшення обсягів вир. продукту. Засто­совується коли саме від інтенсивності праці робітника залежить обсяг виробництва.Передбачає систему доплат за економію палива, енергії, сировини, матеріалів, за ефек­тивне використання устаткування, за ставлення до праці, за ризик...

Погодинна ЗП застосовується там, де потрібно виробляти продукту саме стільки, скільки того вимагає технологія. Надлишок виробленої продукції є по­рушенням технології і не стимулюється.

Розрізняють погодинно-нормативна(передбачає оплату за відпрацьований час та при виконанні нормативів робіт, які (нормативи) періодично переглядаються) і погодинно-преміальн(оплату праців­ника за відпрацьований час та додаткову виплату премій за економію витрат, досконаліші форми організації праці тощо).

У сучасних умовах заробітна плата формується не тільки на основі угоди між працею і капіталом. Організація опла­ти праці в Україні здійснюється на основі Генеральної та­рифної угоди, галузевих та регіональних угод, колективних та індивідуальних договорів. На рівень заробітної плати впливає держава (встановлюючи гарантований мінімум, нижче якого капітал не має право оплачувати працю) і проф­спілки, сила й авторитет яких суттєво впливають на рівень заробітної плати. Два останні інститути (профспілки і дер­жава) порушують конкурентне середовище на ринку праці. Тому тут має місце недосконала конкуренція.

Для того щоб зацікавити найма­ного працівника в результативній діяльності підприємства, застосовують систему дольової участі в розподілі до­ходів підприємства(визначенням частки кожного працівника в чистому доході підприємства або у формі акціонування й отримання дивідендів на пев­ний обсяг акціонерного капіталу)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]