Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
79.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

5.Основний капітал: визначення, структура.

Основний капітал — складова промислового капі­талу, яка функціонує у натуральній формі засобів ви­робництва протягом кількох виробничо-технологіч­них циклів, частинами переносячи свою вартість на новостворену продукцію.

основний капітал – це та частина продуктивного капіталу, яка:

1. повністю бере участь у виробництві і тривалий час зберігає свою споживну вартість;

2. вартість його переноситься частинами на продукцію, що виробляється впродовж всього періоду використання і повертається до свого власника теж по частинах, в міру реалізації готової продукції;

3. матеріально не втілюється в готовій продукції;

4. відновлюється після фізичного і морального погашення через декілька кругооборотів.

Основний капітал характеризується своєю структурою: будівлі, споруди, машини, механізми, обладнання, продуктивна і робоча худоба, багаторічні насадження.

6.Фізичне і моральне зношення основного капіталу. Амортизація.

Оборот основного капіталу завдяки багаторічному функ­ціонуванню його матеріально-речових елементів відбуваєть­ся у формі амортизації.

Амортизація ос­новного капіталу — процес поступового перенесення вартості основного капіталу на новостворену про­дукцію в міру його зношування.

Фізичне зношування основного капіталу - втрата спо­живчої вар­тості та вар­тості засобів праці в результаті виробничого споживання їх або під впливом сил природи.

Моральне зношування основного капіталу — це техніко-економічне старіння його елементів, що виявляється у втраті доцільності їхньої подальшої експлуатації.

Розрізняють моральне зношування першого (зумовлене появою дешевшого та досконалішого) та другого (зумовлене винайденням нових якісних засобів праці) виду.

Норма амортизації - виражене у відсотках відношен­ня річної суми амортизації до вартості елементів основно­го капіталу.

(К+Р+Л)/К*n де К - початкова вартість основного капіталу; Р - затрати на ремонт обладнання; Л - ліквідаційна вартість засобів праці; п - нормативний строк служби основного капіталу.

7.Оборотний капітал. Оборотні засоби Активи підприємства.

Оборотний капітал — частина промислового капі­талу, що функціонує у вигляді предметів праці, неза­вершеного виробництва, готової продукції, грошових коштів (у тому числі заробітної плати), обертаючись і переносячи свою вартість на новостворену продукцію протягом одного виробничо-технологічного циклу.

Оборо́тні за́соби — засоби, що перебувають у розпорядженні підприємства і можуть бути переведені в готівку протягом одного виробничого циклу або року.

Оборотні засоби включають запаси матеріалів, залишки готової продукції, дрібне знаряддя з тривалістю використання не меншою 1 року, а також готівку; грошові засоби, вкладені у виробничі оборотні й обігові фонди, джерелами утворення яких є власні й прирівняні до них позикові й залучені засоби.

Функціонуючий основний і оборотний капітал підприєм­ства становить його активи.

Активи — Усе чим володіє підприємство (готівка, дебіторська заборгованість, обладнанння та майно підприємства). Існує три види активів: 1) оборотні фонди — готівка та кошти, які можуть бути досить швидко трансформовані в готівку (як правило, протягом року); 2) основні фонди з довгим терміном служби, що використовуються підприємством при виробництві товарів і послуг (наприклад, будівлі, споруди, земля, обладнання); 3) інші активи, які включають такі нематеріальні активи, як патенти і торгові знаки (що не мають натурально-речової форми, але цінні для підприємства), капіталовкладення в інші компанії або довготермінові цінні папери, «витрати майбутніх періодів» і різні інші активи (в залежності від профілю того чи іншого підприємства).

Активи — ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до надходження економічних вигод у майбутньому.

Активи банку накопичені протягом діяльності банку ресурси, які в майбутньому приносять економічну вигоду і призводять до припливу грошових коштів в банківську установу.

Актив — будь-який об'єкт бухгалтерського обліку, право контролю якого закріплене за банком, який відповідає хоча б одній з таких вимог: 1) дає дохід банківській установі, або 2) може бути обмінений на інший об'єкт, який, у свою чергу, даватиме дохід банківській установі. Загальна сума активів — це сума всіх категорій активів мінус сума всіх контрактивних рахунків типу резервів під можливі збитки від кредитної діяльності та дисконт за придбаними цінними паперами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]