Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
79.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

31.Агробізнес як складова підприємництва: зміст, особливості.

Агробізнес - сума всіх операцій з виробництва і розподілу послуг у галузі постачання сільського господарства, виробничих операцій на фермах; зі зберігання, переробки і розподілу сільськогосподарської сировини і предметів споживання, створених з неї.

Формування і розвиток агробізнесу зумовлені переходом сільського господарства до машинної стадії виробництва в умовах науково-технічної революції.

Структурні елементи агробізнесу: а) групи промислових, торгових, банківських об'єднань та їх окремі ланки (фірми, підприємства, науково-дослідні підрозділи тощо); б) сільськогосподарські підприємства (корпорації, кооперативи, окремі фірми); в) законодавчі та виконавчі державні установи (міністерства, ради, парламентські комітети, комісії тощо).

32.Рента та орендна плата за землю.

Рента це передача части­ни доходу, створеного землекористувачем, власнику землі. Земельна рента за своєю природою — це не що інше, як надлишкова частина чистого прибутку.

Земе́льна ре́нта — дохід, який отримують землевласники, реалізуючи власність на землю. Причиною виникнення визнається існування монополії на землю як об'єкт господарювання. Земельна рента — нетрудовий тип приватної власності на засоби виробництва.

Розрізняють такі форми земельної ренти:

диференційна рента І-го роду — диференціація земель за їх якістю;

диференційна рента ІІ-го роду виникає при послідовних вкладеннях капіталу та праці в одну і ту ж ділянку землі;

абсолютна рента утримується власником землі з орендарів незалежно від родючості земель і їх місцезнаходження;

монопольна рента виступає у вигляді додаткового доходу, який утворюється внаслідок перевищення ціни товару над його вартістю, коли даний товар вироблений у сприятливих умовах, що дають можливість виробляти рідкісні види продукції й за рахунок цього встановлюють на них монопольно високі ціни.

Природна рента — додатковий прибуток, який отримують понад певний прибуток на витрачені працю і капітал.

Фінансова рента або постійна фінансова рента — потік послідовних фіксованих платежів, що здійснюються через рівні проміжки часу.

Фінансова рента може бути охарактеризована низкою параметрів:

член ренти — величина кожного окремого платежу;

період ренти — часовий інтервал між двома послідовними платежами;

термін ренти — час від початку першого періоду ренти до моменту нарахування останнього платежу;

відсоткова ставка— ставка, яка використовується для розрахунку нарощення або дисконтування платежів (на початку, в середині, або в кінці року) та ін.

Орендна плата за земельну ділянку - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділян­кою. Ставка орендної плати залежить від терміну оренди, умов платежу, умов експлуатації, розміру банківського відсотка, обкладання податками та ін. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]