Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
79.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

33.Диференційна рента: зміст, причини виникнення, механізм утворення.

З виникненням власності на землю виникає й відповід­на їй форма доходу — земельна рента. Причиною її є природні монополії, характерні для сільського господарства. Диференційна рента утворюється незалежно від форм власності на землю.

Диференційна рента І — це додатковий чистий дохід, одержуваний у результаті продуктивнішої праці на кра­щих за природною родючістю і місцезнаходженням землях.

Диференційна рента II — виникає в результаті штуч­ного підвищення продуктивності землі завдяки викорис­танню ефективніших засобів виробництва, тобто за раху­нок додаткових вкладень капіталу в землю.

Причини виникнення 1 - відмінності у природній родючості ґрунтів і неод­накове місцезнаходження земельних ділянок. Причини виникнення 2 - Відмінності родючості ґрунтів за рахунок додат­кових капіталовкладень у земельну ділянку.

34.Економічна і нормальна рента.

Економічна рента — це різниця між конкурентною заробітною платою, еквівалентною альтернативній вартості робочої сили, і заробітною платою, яка формується на монопсонічному ринку праці. Економічну ренту можуть отримувати не тільки власники землі, що використовується для сільськогосподарських потреб, а й власники інших природних ресурсів, для яких властива абсолютна обмеженість. Це можуть бути родовища корисних копалин, привабливі для туризму території, сили природи (водоспади, ріки тощо). Економічна рента - це різниця між платою за ресурс і мінімальною платою, необхідної для того, щоб цей ресурс був запропонований. Ресурс, що дає економічну ренту, приносить суму, що перевищує альтернативну вартість його використання. Економічна рента може бути вилучена за допомогою оподаткування, не зачіпаючи пропозиції ресурсу.

Економічна рента є одним з ключових понять теорії суспільного вибору. У повсякденному розумінні під рентою мають на увазі просто плату за користування чим-небудь, наприклад житлом, автомобілем. Теорія суспільного вибору використовує це поняття в специфічному розумінні, тобто платежі власникові ресурсу, що перевершують його альтернативну вартість.

Мінімальна сума, необхідна власником ресурсу для того, щоб він погодився продати деяку кількість його послуг, є граничні витрати цих послуг. У такому разі економічна рента виступає у формі виграшу надлишку в порівнянні з альтернативною вартістю пропозиції ресурсу і аналогічна поняттю "виграшу виробника" на ринку продукції.

35.Абсолютна і нормальна рента: спільні та відмінні риси.

Абсолютна рента утворюється як надлишок суспіль­ної вартості сільськогосподарської продукції над ціною виробництва (затрати виробництва плюс середній прибу­ток). Інакше кажучи, абсолютна рента є різницею між ринковою вартістю продукції та ціною виробництва. Вона виникає тоді, коли за обмеженості землі як головного засобу виробництва існує і монополія приватної власності на землю. Вона заважає вільному переливанню капіталу з промисловості в сільське господарство, що спричиняє тех­нічне відставання цієї галузі порівняно з промисловістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]