Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
79.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

18.Ефективність суспільного виробництва та фактори зростання.

виробництво - це процес створення матеріальних благ. У виробництві продукту людина впливає на об'єкти природи, надає їм форми придатної для задоволення матеріальних потреб.

Сучасна економічна теорія і світова практика господа­рювання оцінюють результати функціонування економіки країн двома способами: економічним зростанням і ефек­тивністю суспільного виробництва. Ці поняття близькі та взаємопов'язані одне з одним, проте не тотожні.

Економічне зростання — це розвиток національної економіки протягом певного періоду часу, що вимірюється абсолютним приростом обсягів валового внутрішнього про­дукту (ВВП), валового національного продукту (ВНП) та національного доходу (НД).

Ефективність виробництва — категорія, яка ха­рактеризує віддачу, результативність виробництва. Вона свідчить не лише про приріст обсягів виробниц­тва, а й про те, якою ціною, якими витратами ре­сурсів досягається цей приріст, тобто свідчить про якість економічного зростання.

В економічній теорії та практиці розрізняють економіч­ну і соціальну ефективність виробництва.

У найзагальнішій формі економічна ефективність су­спільного виробництва визначається як співвідношення "результати—витрати" за формулою

Ефективність виробництва =Результати / Витрати

Ефективність виробництва:

Економічна ефективність

— це досягнення виробниц­твом найвищих результатів за найменших витрат живої та уречевленої праці або зниження сукупних витрат на одиницю продукції

Соціальна ефективність

— це ступінь відповідності результатів виробництва со­ціальним потребам суспіль­ства, інтересом окремої лю­дини

Однак цей показник дуже узагальнений, оскільки ха­рактеризує ефективність усіх сукупних витрат, які припа­дають на випуск одиниці продукції. Тому для визначення ефективного використання кожного фактора виробництва окремо, застосовується система конкретних показників: про­дуктивність праці; трудомісткість; фондовіддача; фон­домісткість; матеріаловіддача; матеріаломісткість; ка­піталомісткість; екологоефективність

Показники економічної ефективності: Продуктив­ність праці ,Еколого-ефективність, Трудо­місткість, Фондо­віддача , Матеріало­місткість, Фондо­місткість, Капітало­місткість, Матеріало-віддача

З метою визначення рівня і динаміки продуктивності праці її оцінюють різними показниками.

19.Економічна теорія про місце людини в суспільному виробництві.

Людина як головний фактор виробництва є носієм виробничих і всіх суспільних відносин. Продуктивні сили і виробничі відносини постійно змінюються, розвиваються. Відповідно змінюється й місце людини в процесі виробництва, особливо в умовах сучасного науково-технічного прогресу, її роль у сучасному суспільному виробництві не знижується, а незмірне зростає. З одного боку, відбувається звільнення людини від виконання певних функцій безпосередньо у самому виробництві за рахунок його механізації та автоматизації, а з другого - підвищується значення її професійної підготовки, здатності забезпечити функціонування складного технічного устаткування.

Людина повинна створити гармонійну еколого-економічну систему, яка б органічно поєднувала сприятливі для неї економічні умови життєдіяльності із збереженням навколишнього середовища, щоб соціально-економічна якість життя доповнювалась екологічно безпечними здоровими умовами.

У процесі розвитку суспільства як соціально-організованого ринкового господарства відбуваються глибокі якісні зміни у становищі людини. Науково-технічний прогрес зумовив перехід до працезберігаючого типу виробництва, підніс роль і значення живої висококваліфікованої праці. Це, в свою чергу, поставило питання про поліп-шення умов життя і праці людей, розвиток освіти, підвищення кваліфікації працівників, охорони їх здоров'я, забезпечення їм вільного часу і відпочинку, піднесло значення розвитку соціальної сфери.

Людина є головним елементом продуктивних сил і суб'єктом виробничих відносин. Щоб полегшити свою працю і підвищити її продуктивність, людина створює нові засоби виробництва, що зумовлює вдосконалення організації праці, а отже, і виробничих відносин. В свою чергу, виробничі відносини активно впливають на діяльність людини, на її розвиток, породжують в неї заінтересованість у вдосконаленні та ефективному використанні засобів виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]