Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄС шпаргалки.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
474.62 Кб
Скачать

9. Термін «наднаціональний» в праві єс

Термін "наднаціональний" уперше використано в установчих документах Європейського об'єднання вугілля та сталі (ЄОВС) 1951 року.

Явище наднаціональності виникає в тих випадках, коли суб'єкт міжнародного права дістає можливість зобов'язувати своїми конкретними діями (рішеннями) інших суб'єктів МП (наприклад, держави).

Ознаки наднаціональності присутні: у конфедеративних об'єднаннях (Бенілюкс), у міжнародних організаціях універсального характеру (ІКАО, ООН), в інтеграційному процесі в рамках Євросоюзу.

Наднаціональність виступає як спосіб регулювання певної сфери життя держав, що з цією метою уклали між собою відповідну угоду. Наднаціональність, з одного боку, має функціональний характер, а з другого -самостійний, що не залежить від волі держав.

Як зазначає Ф.Джессеп, слід розмежовувати поняття "наднаціональність" і "транснаціональне право". Під другим розуміють усю сукупність правових норм, що регулюють "дії або події', які виходять за межі національних кордонів, або, точніше, - відносини міжнародного характеру, що за своїм суб'єктивно-об'єктивним складом не підпадають під дію ані міжнародного, ані внутрішньодержавного права й не можуть бути ними повністю охоплені.

У ЄС існує суттєвіше обмеження суверенітету, це справді "наднаціональний правопорядок", але є й механізм відмови від нього, що також свідчить про непорушення основних принципів права. Останні стають базисом нової міжнародно-правової системи.    Аналіз організаційно-правового механізму функціонування співтовариств дає можливість виділити такі елементи наднаціональності ЄС:    1. Наявність в інституційному механізмі ЄС органів, що формуються з незалежних від законодавчої, виконавчої та судової влади держав-членів посадових осіб, наділених повноваженнями щодо управління процесом інтеграції.    2. Передача на основі угоди органам ЄС виключної компетенції в будь-якій сфері, що раніше належала до суверенних прерогатив держав-членів.    3. Право органів ЄС у межах наданої їм компетенції своїми актами надавати права й покладати обов'язки на органи держав-членів, їхніх фізичних та юридичних осіб безпосередньо, без санкції національних властей.    4. Право органів держав-членів, їхніх фізичних та юридичних осіб безпосередньо зноситися з органами ЄС.    5. Право органів ЄС на заміщення держав-членів у сфері зовнішніх зносин.    6. Встановлення примату права Євросоюзу порівняно з внутрішньодержавним правом країн-членів.

10. Характерні риси наднаціональності ЄС

Серед ознак над національності В. Василенко виділяє такі:

  1. Володіння органами співтовариств виключною компетенцією у сферах, які визначені в установчих актах і які раніше належали до суверенних прерогатив держав-членів.

  2. Правоздатність головного представницького органу співтовариств, в якому держави-члени мають нерівну кількість голосів, розширювати їхню компетенцію.

  3. Право органів співтовариств, які діють у рамках своєї компетенції, зобов’язувати своїх членів без їхньої згоди та проти їхньої згоди шляхом ухвалення обов’язкових постанов більшістю голосів.

  4. Право органів співтовариств, які діють у рамках своєї компетенції, укладати від імені співтовариств договори з третіми державами, котрі є обов’язковими для держав-членів.

  5. Право органів співтовариств, які діють у рамках своєї компетенції, зобов’язувати та уповноважувати своїми постановами та міжнародними договорами фізичних і юридичних осіб або органи держав-членів безпосередньо без трансформації цих постанов та міжнародних договорів у національні правопорядки.

  6. Наділення непредставницьких органів співтовариств, тобто органів, до складу яких входять міжнародні чиновники, повноваженнями ухвалювати обов’язкові для держав-членів постанови щодо суттєвих питань та які діють подібно до згаданих у п.5 постанов представницьких органів.

11. Концепції юридичної природи права Євросоюзу

Вже під час становлення європейських співтовариств у доктрині виникли три основні концепції правової природи права європейських інтеграційних об’єднань, які й досі залишаються найбільш впливовими. До них належать концепція європейських співтовариств як федерації, міжнародної регіональної організації та об’єднання особливого характеру (sui generis) з автономним правопорядком.

Концепція федеративної природи європейських інтеграційних обєднань виникла ще у 50-роки минулого століття. Її відстоювали такі юристи як Л. Карту, Н. Каталано, Ф. Карді, Д. Сидянскі. Науковці вважають, що європейські співтовариства мають основні ознаки державо подібних утворень федерального типу. Для обґрунтування свого підходу «федералісти», як правило, висувають як основні аргументи наднаціональний характер інститутів європейських співтовариств, конституційну природу установчих договорів про європейські інтеграційні обєднання, формування засад співробітництва федерального характеру між інститутами співтовариств та національними суверенітетами. На думку В. Василенка, європейським співтовариствам притаманна наднаціональність, концептуальною основою якої є федералістська ідея. У сучасних умова дана концепція відзеркалює певною мірою позиції таких держав-членів, як Німеччина та країни Бенелюксу.

Концепція міжнародно-правового характеру європейських співтовариств та Євросоюзу відстоюють такі юристи: А. Фердрос, Г. Шермерс, Н. Блокер, П. Хей, П. Кептейн та інші. Вона вважають, що ці інтеграційні об’єднання належать до регіональних міжнародних об’єднань. Прибічники цієї теорії вказують на те, що установчі договори про створення європейських інтеграційних організацій не можна вважати конституціями, і на них практично повністю поширюють свою дію норми права міжнародних договорів. На їх думку, сам факт визначення права Євросоюзу як окремої системи правових норм зовсім не означає,що воно функціонує незалежно від міжнародного права. Право ЄС та міжнародне право мають багато спільного. Їх норми регулюють насамперед відносини між суверенними державами. Створені на основі установчих договорів європейські інтеграційні об’єднання мають міжнародну правосуб’єктність, їхня компетенція не дозволяє їм ліквідувати свою залежність від держав-засновниць, які за згодою можуть змінювати правовий статус та правоздатність об’єднань. Вони також вказують, що основу ЄС становило Європейське співтовариство, доповнене сферою зовнішньої політики та політики безпеки (ст.. 1 Договору про ЄС). Норми права ЄС можуть бути впроваджені тільки за допомогою правових механізмів держав-учасниць. Хоча установчі договори накладають на Комісію зобов’язання забезпечувати застосування положень базового договору та заходів, здійснюваних інститутами ЄС на їх виконання , це не створює поліцейських або наглядових зобов’язань щодо підтримання порядку або здійснення контролю незалежно від органів держав-членів. Рішення стосовно фізичних осіб або підприємств у сфері антимонопольного законодавства, рибальства, боротьби з шахрайством тощо врешті-решт реалізується згідно з процесуальними нормами кожної держави-члена і за допомогою відповідних національних установ. Не отримав повноважень щодо безпосереднього впровадження і Європол. Зокрема, у сфері охорони порядку для цієї структури було полегшено координацію щодо здійснення конкретних розслідувань, які проводять компетентні органи держав-членів, у тому числі оперативних дій спільних груп із залученням представників Європолу (ст.. 88 Договору про функціонування ЄС). У сучасних умовах дану концепцію ЄС та його правової системи підтримують юристи та політики, які виступають за створення на основі ЄС широкого об’єднання європейських держав з обмеженими наднаціональними повноваженнями.

Концепцію особливого характеру ЄС відстоюють такі юристи, як Г. Йеніке, П. Пескатор, Д. Лазок, І. Бридж та інші. Вони порівнюють ЄС та європейські співтовариства з міжнародними організаціями і зосереджують основну увагу на наявних відмінностях між ними. Прибічники концепції особливого характеру ЄС зазвичай посилаються на такий аргумент, як передача державами-членами частини своїх повноважень інститутам інтеграційного об’єднання. З цим пов’язано визнання примату норм права ЄС щодо норм внутрішнього права держав-членів. Для функціонування ЄС характерною є також пряма дія багатьох положень права ЄС, закріплених в установчих договорах, постановах інститутів ЄС у формі регламентів, директив та рішень, угодах з третіми країнами та актах органів співробітництва, створених на базі таких угод. Це призводить до фактичної руйнації кордону між правом ЄС та внутрішнім правом держав-членів. Завдяки прямій дії права ЄС фізичні та юридичні особи держав-членів можуть відстоювати надані їм нормами установчих договорів та постанов інститутів ЄС права безпосередньо в Суді ЄС та в національних судах своїх держав. На думку науковців, відмінності стосуються також питань нормотворчості за допомогою організаційно-правового механізму ЄС. Процедура підготовки актів, що діє в ЄС і полягає в розробці Комісією проектів для подальшого ухвалення, не використовується в міжнародних організаціях. Крім того, на відміну від переговорів з метою укладання міжнародних угод, які зазвичай є конфіденційним, процес підготовки рішень у системі ЄС є більш прозорим і надає можливість зацікавленим особам отримувати інформацію стосовно перебігу переговорів та змісту схвалюваних постанов. Також вважається, що на відміну від міжнародного права де процес імплементації міжнародно-правових норм у внутрішніх правопорядках держави забезпечується без участі міжнародних установ, у правопорядку ЄС його інститути (Комісія та Суд ЄС) постійно контролювати процес імплементації в державах-членах норм права ЄС, зафіксованих в установчих договорах, угодах з третіми країнами та міжнародними організаціями, правових актах органів ЄС тощо. Ще однією відмінністю ЄС і міжнародних організацій пов’язана з діяльністю судових установ. Концепція особливого характеру ЄС та його правової системи залишається найбільш впливовою на сучасному етапі розвитку інтеграційного об’єднання.