Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
риски.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Практикум 1: Якісний аналіз ризику Фактори якісного аналізу ризику

Жоден виробник не може постійно покладатися на свої нинішні товари і ринки. Для того, щоб хоча б утриматись на ринку, а тим більше успішно на ньому розвиватися, необхідно постійно займатися удосконаленням існуючих товарів (як самих конструкцій, так і технологій виробництва, а також методів їх реалізації), розробляти нові товари і виводити їх на ринок, тобто здійснювати інновації. Однак інноваційний шлях розвитку пов'язаний із значним ризиком.

Ризик можна суттєво зменшити, якщо проаналізувавши вплив чинників ризику, Таку оцінку доцільно вести шляхом послідовного розгляду основних стадій розробки нового товару і його виведення на ринок. Це дає можливість виявити і всебічно проаналізувати фактори ризику і відповідно оцінити ступінь ризику на кожному з етапів інноваційного процесу. Розглядаючи отримані оцінки в комплексі і враховуючи вплив окремих складових на ризик усього проекту в цілому, можна одержати його інтегральну (комплексну) кількісну оцінку: кількісно оцінити величини ризиків у вартісному вираженні (можливі втрати) і розробити заходи щодо їх зниження.

В якості прикладу якісного аналізу ризику розглянемо ризик виведення на ринок нового товару. Цей процес містить такі етапи:

* Розробка конструкторського задуму товару

Сутність ризику: порушення термінів розробки конструкції; невідповідність розробленої конструкції ідеї товару; низька якість конструкції; не технологічність.

Можливі наслідки: запізнення з виходом на ринок; розробка неконкурентного товару; розробка конструкції, яку важко виготовити з технологічних причин або вона занадто дорога у виготовленні; розробка конструкції, яка не відповідає вимогам ринку.

Фактори ризику: неправильне завантаження групи проектувальників; низька пропускна здатність служб з відбору ідей і втілення їх у конструкторські задуми; недостатній досвід і кваліфікація конструкторів; недостатня або неправильна інформованість конструкторів про ідею товару, галузь його застосування; неузгодженість у роботі конструкторів із працівниками виробничих, маркетингових і збутових підрозділів.

* Аналіз цільового ринку, розробка стратегії маркетингу з виведення товару на ринок і його подальшої реалізації

Сутність ризику: невідповідність фактичної структури, розмірів і поведінки цільового ринку прогнозованим і відповідно неадекватна маркетингова стратегія виходу на ринок.

Можливі наслідки: товар не знаходить споживача; невідповідність характеристик товару потребам і запитам споживачів; перевищення наміченого бюджету маркетингових заходів.

Фактори ризику: необ'єктивність, виявлена при аналізі ринку і прийнятті рішень; недостатня інформованість; неправильний вибір принципів і. факторів сегментації; неправильне позиціювання товару; недооцінка конкурентів; ігнорування місцевих умов і традицій у регіонах споживання.

* Аналіз можливостей виробництва і збуту

Сутність ризику: неадекватна оцінка можливостей виробництва і збуту і як наслідок – ускладнення чи неможливість виробництва намічених про грам товарів необхідної якості в необхідний термін, ускладнення чи неможливість доведення товарів до цільових споживачів, труднощі зі збутом.

Фактори ризику: необ'єктивність аналізу; недооцінка або переоцінка можливостей виробництва; помилки у формуванні системи розподілу і товароруху.

* Виготовлення товару (фізичне втілення конструкторського задуму)

Сутність ризику: порушення термінів виготовлення дослідного зразка й освоєння виробництва; ускладнення з утіленням конструкторського задуму в реальний товар; невідповідність реального товару ідеї і конструкторському задуму за технічними, економічними, якісними та іншими пара метрами.

Можливі наслідки: запізнення з виходом на ринок; випуск неконкурентної продукції; випуск продукції, що не відповідає вимогам ринку.

Фактори ризику: неякісна конструкторська і технологічна документація; недостатня кваліфікація кадрів; невідповідне за своїми параметрами технологічне обладнання; низька трудова дисципліна.

* Випробування товару в ринкових умовах.

Сутність ризику: неадекватна оцінка результатів випробувань; помилка у виборі сегментів ринку для випробувань (помилка репрезентативності) і як наслідок – неправильна оцінка результатів випробувань.

Фактори ризику: необ'єктивність аналізу випробувань; порушення термінів і методики випробувань; вибір для випробувань товару сегментів ринку (груп споживачів, регіонів, галузей і т.д.), які не відповідають складу і структурі цільового ринку збуту.

* Розгортання комерційного виробництва товару

Сутність ризику: не сприйняття товару ринком; затримки з розгортанням комерційного виробництва чи неможливість його розгортання.

Можливі наслідки: недоодержання прибутку чи банкрутство підприємства.

Фактори ризику: різка зміна економічної і/або суспільно-політичної ситуації, зміна податкового і митного законодавства і т.д., що відбулися перед розгортанням або в ході комерційного виробництва; поява нових товарів, що задовольняють ті самі потреби, що й товари аналізованого підприємства; неправильно визначений час початку розгортання комерційного виробництва; неефективна реклама і недостатні зусилля з просування товару; завищена ціна; дії конкурентів; невирішені виробничі проблеми; помилки, допущені на попередніх етапах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]