Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
риски.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

§2. Ризик у маркетингу

Маркетингова діяльність спрямована на визначення, аналіз і врахування факторів, які впливають на процеси виробництва продукції та її просування на ринку. В ході прийняття рішення про вибір стратегії і тактики розвитку, планування виробничо - збутової і фінансової діяльності практично неможливо з повною достовірністю стверджувати, що виконано аналіз всієї необхідної інформації, що враховані всі фактори, які мають вплив на розвиток кон'юнктури конкретних товарних ринків. З іншого боку, реалізація маркетингових заходів здійснюється в ринковому середовищі, стан якого безперервно змінюється під впливом багатьох різноспрямованих факторів, які у своїй більшості не залежать від дій конкретного підприємства. З цих причин важливі маркетингові рішення приймаються на основі неповної, неточної та суперечливої інформації, тобто в умовах ризику.

Зрозуміло, що для раціональної діяльності суб’єкта прийняття рішень важливе значення має запобігання можливих невдалих результатів господарювання в перспективі чи виправлення або компенсація отриманих збитків.

Під ризиком у маркетингу слід розуміти загрозу понесення збитків або недоотримання прибутків у результаті реалізації конкретних рішень чи видів виробничо-збутової діяльності, що спираються на рекомендації маркетингу. Існуючі класифікації в основному виділяють маркетинговий ризик як одну зі складових господарського (підприємницького) ризику. У складі маркетингових ризиків окремо виділяють:

-конкурентний ризик,

-ризик неприйняття продукції споживачами,

-ризик неадекватної оцінки місткості ринку,

-ризик прийняття неправильних маркетингових рішень,

-ризик. пов'язаний зі змінами ситуації на ринку в період між його аналізом і прийняттям маркетингових рішень, що спираються на результати аналізу, тощо.

Маркетингові ризики проявляються у вигляді нереалізації або зменшення обсягів реалізації продукції та зниженні цін на неї, наслідком чого є недоотримання прибутку або збитки, і загалом спричиняються:

  • невідповідністю техніко-економічних параметрів продукції запитам споживачів;

  • завищеними цінами або іншими недоліками цінової стратегії;

  • неефективною системою збуту, яка не відповідає ринковим реаліям;

  • неадекватною цільовому ринку системою стимулювання збуту;

  • низькою конкурентоспроможністю продукції, методів її збуту і підприємства-товаровиробника (продавця) взагалі.

Рис.1. Загальна схема маркетингових ризиків

Систематизація маркетингових ризиків і визначення факторів, що їх спричиняють, щодо конкретної ринкової ситуації необхідні для визначення процедур цілеспрямованого їх аналізу з метою розробки заходів, спрямованих на запобігання, зменшення або компенсацію ризику різних видів маркетингової діяльності. Систему маркетингових ризиків наведено на рис. 1.

Детальний аналіз окремих маркетингових ризиків, а також факторів, що їх спричиняють, слід виконувати виходячи із завдань і функцій маркетингу, які, втім, є різними для стратегічного і оперативного маркетингу (перший більшою мірою співвідноситься з аналізом і визначенням стратегічних перспектив розвитку підприємства, другий – із заходами активного впливу на споживачів, посередників, товари, ринки тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]