Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
риски.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Теми рефератів

1. Управління ризиками в логістиці.

2. Аналіз ризиків логістики та логістичних ланцюгів.

3. Моделі й методи економії логістичних витрат.

4. Транспортна логістика: алгоритм багатокритеріального вибору маршрута перевезень.

5. Підприємницька логістика.

6. Логістика в бізнесі.

7. Управління матеріальними потоками (логістична концепція).

8. Інформаційна логістика.

9. Оптимізація логістичних мереж.

Ділова гра

«Моделювання прийняття раціонального маркетингового рішення»

.

1. Етапи проведення ділової гри

Зміст основних етапів

Проведення гри «Моделювання прийняття раціонального маркетингового рішення» складається з 3-х основних етапів: організаційного, змістовного, презентаційного.

Організаційний етап має такий зміст:

  • представлення цілей та умов проведення гри;

  • формування складу команд та визначення завдань для кожної команди.

Пропонується сформувати такі команди:

  • групи аналітиків, які за результатам роботи готують колективний звіт (по 5 студентів).

  • групи експертів (по 3 студенти на кожну групу аналітиків).

Змістовний етап передбачає самостійну дослідницьку роботу студентів, яка складається зі збору потрібної інформації щодо об’єкту досліджень, якісного аналізу цієї інформації, моделювання ризику – проведення сценарних розрахунків, розробки пропозицій щодо зменшення негативних наслідків ризику.

Презентаційний етап складається з:

  • презентації та захистіу проектів:

10 хв. – доповідь представника групи аналітиків;

5 хв. – доповідь групи експертів;

10 хв. – обговорення проекту всіма студентами;

  • визначення кращого проекту та експерта (кращий проект вибирають експерти, а кращого експерта – аналітики);

  • підведення підсумків гри викладачем: виставлення оцінок за звіти та рецензії, відповідні коментарі.

2. Завдання для самостійної роботи

І. Корпорація «Проун» працює на українському ринку протягом; 20 років, на сьогодні сферу діяльності корпорації можна розділити на два основні напрямки: виробництво меблів і створення мережі меблевих торгових центрів на території України. На сьогодні керівництво корпорації розглядає пропозицію викупити об'єкт, який зараз ним орендується. Купівля може відбутися за наступних умов:

  • Підприємство отримує кредит в банку під 11% річних, терміном на 10 років. Розмір плати для суборендаторів підприємства на цей період збільшуватиметься на $2 щорічно за умов низького попиту, і на $3 – за високого або середнього попиту. Щомісяця підприємство планує витрачати $5 000 на рекламні заходи.

  • Іншим варіантом для підприємства стане орендування приміщення. За таких умов, щороку орендна плата для самого підприємства збільшуватиметься на $2 (за будь-яких умов попиту), суборендна плата за умов низького попиту збільшуватиметься на $2, за умов середнього попиту - $4, високий попит - $5. Ціна за 1 м2 на сьогодні складає для підприємства $15, для суборендаторів $50. Витрати на рекламу за таких умов складатимуть 10 000 щомісяця.

  • Через 2 роки теперішнім власником приміщення заплановано побудову готельного комплексу, клієнтами якого мають стати бізнесмени, а також та частина населення, прибутки якої можна віднести до категорії «вище середнього». Тому що корпорація «Проун» спеціалізується саме на цьому сегменті ринку споживачів (товар - меблі), керівництво розглядає можливість проведення переорієнтації меблевого центру, звуження цільової аудиторії саме до вищезазначеного сегменту.

  • Проаналізувавши тенденції розвитку сучасного меблевого ринку і майбутні перспективи, а також користуючись власним досвідом, було визначено, що вартість такої переорієнтації складе - $250 000 ( у разі придбання об'єкту і можливості проведення перепланування) і $100 000 (у разі орендування). Після проведення переорієнтації, підприємство планує отримувати більші прибутки для своїх суборендаторів через «розкручування» бренду, тому планується підвищення цін для останніх: у випадку купівлі - на $3 у разі низького попиту, на $4 - за середнього і на $5 - за умов високого попиту. У випадку, якщо підприємство продовжуватиме орендувати об'єкт, підвищення цін складе $3, $3,5 і $4 відповідно.

  • Слід зазначити, що вивчаючи стан розвитку меблевого ринку, можна припустити можливість розподілу ймовірностей попиту наступним чином: низький попит - 0,2; середній попит - 0,55; високий попит - 0,25.

Провести якісний аналіз ризику сегментації ринку, виходячи з вимог закону маркетингу 4 «PS», 7 «PS», запропонувати рекомендації щодо зменшення факторів і наслідків ризику. Визначити раціональне управлінське рішення за допомогою дерева прийняття рішень.

ІІ. Відділ маркетингу корпорації визначає обсяг випуску певної продукції. Кількість споживачів може становити:

Кількість споживачів

5000

8000

10000

12000

15000

Ймовірність

0,15

0,25

0,3

0,2

0,1

Можливі витрати в разі перевищення пропозицій 500 у.о на одиницю продукції. Змінні витрати на виробництво однієї одиниці продукції становлять 1200 у.о., а ціна продажу – 2500 у.о.

  • Розрахувати платіжну матрицю доходів -- матрицю співвідношень попиту і споживання (функціонал оцінювання).

  • Обґрунтувати вибір оптимального рішення за допомогою низки критеріїв.

ІІІ. За результатами попереднього завдання сформувати функціонали оцінювання (ФО) для обґрунтування прийняття компромісного рішення в полі дії однієї інформаційної ситуації ІС1 та ІС5, а також в полі дії обох ІС:

  • ІС1: елементи ФО формуються за розрахованими критеріями сподіваної ефективності і мінімального семіквадратичного відхилення з ваговими коефіцієнтами щодо критеріїв

  • ІС5: елементи ФО формуються за розрахованими критеріями гарантованого результату та невикористаних можливостей з коефіцієнтами щодо критеріїв

  • ІС1, ІС5: для побудови інтегрованого ФО вагові коефіцієнти щодо обох ІС відносяться як 2:3.

  • При здійсненні згортки інформації використовується критерій зваженої сумарної ефективності.

Побудувати ієрархічні моделі прийняття компромісного рішення в полі дії цих інформаційних ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]