Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
риски.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Приклади типових завдань для модульного контролю

В-1

Задача 1. Фірма ставить за мету вихід на міжнародний ринок зі своєю продукцією. Її фахівцями опрацьовано чотири варіанти рішень щодо об’ємів випуску продукції. Маркетингові обстеження та опрацювання здобутої інформації показали, що рішення залежить від попиту (стану економічного середовища). Чотири з десяти фахівців (надалі експерти) вважають значними три стани економічного середовища і вони схилились до думки, що функціонал оцінювання (прибуток у сотнях тисяч гривень) можна подати у вигляді матриці:

і при цьому розподіл ймовірностей станів економічного середовища є наступним: Р={0,2; 0,45; 0,35}. При виборі раціонального рішення вони надають перевагу критеріям очікуваного результату й мінімального ризику.

Шість експертів схильні до того, що значимими є чотири стани економічного середовища, і розподіл ймовірностей станів економічного середовища чітко не визначений. Функціонал оцінювання (прибуток у сотнях тисяч гривень) можна подати у вигляді матриці:

При виборі раціонального рішення вони надають перевагу критеріям гарантованого результату і невикористаних можливостей.

Враховуючи, що група експертів складена з рівноцінних фахівців, виробити систему пріоритетів (вагових коефіцієнтів) для кожної з висунутих гіпотез.

Вибрати оптимальне рішення з точки зору компромісу між цими групами експертів з урахуванням вироблених вагових коефіцієнтів пріоритету.

Задача 2. Функція корисності U(х) = 10 + а·х, де х – грошовий виграш.

Бізнесмен має 25 тис. гр. і може вкласти його в цікавий інвестиційний проект, із імовірністю 0,а може отримати прибуток в тис.грн. або втратить капітал. Чи варто здійснювати інвестування? Яка очікувана корисність?

Задача 3. Дані про збут свідчать про те, що в разі холодної зими (з кінця жовтня до середини лютого) середній продаж зимових чобіт становить 3а00 пар, а осінніх – 1а00 пар. В разі теплої зими продаж становитиме 10а0 пар зимових й 2а00 пар осінніх чобіт. Середні ціни за одиницю продукції: зимові чоботи – 1а0 у.о.; оснні – у.о.; а витрати фірми з урахуванням витрат на зберігання продукції за цей період відповідно на 1 одиницю продукції становлять і 7 у.о. відповідно.

Потрібно прийняти рішення щодо структури весняно-зимового асортименту взуття на наступний рік і розрахувати обсяг оптимальної партії товару.

В-2

Задача 1. Відділ маркетингу ател’є мод “Діана”розраховує варіант оптимальної партії модельного ряду для торгової мережі. При цьому можна очікувати неповного задоволення попиту або перевищення пропозиції: додаткові витрати на зберігання нереалізованої продукції становлять а,5 гр.од. на одиницю продукції, а на подолання дефіциту 2а гр.од.

Попит на нові моделі (за статистикою попередніх років) розподіляється таким чином:

Попит, шт.

а0

а5+20

2*а0

2*а5

3*а0

Ймовірність

0,3

Обгрунтувати вибір оптимального обсягу випуску товару за критеріями Вальда, Севіджа, Гурвіца, модифікованим критерієм, якщо ризик впливу попиту слід врахувати з вагою λ є [0,5; 0,7].

Розрахувати премію за ризик для особи, яка приймає рішення, з такою шкалою корисності:

Корисність прибутку

0

25

70

100

Прибуток

0

25

40

60

80

100

150


При цьому можливі такі варіанти цін і значень змінних витрат на одиницю товару:

Ціна од. прод., гр.од.

2а0

Витрати на од.прод., гр. од.

1а5


Задача 2. Розв`язати гру графічно і аналітично: визначити ціну гри, частоту застосування стратегій кожного гравця.

А

2

4

2*а

3

5

1

3

а

2

4

6

3

8

4

3

А

В

6

4

5

3

а

5

2

8

2

а


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]