Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
риски.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

§7. Ризикостійкість підприємства

Стійкість підприємства – здатність підприємства зберігати організацію та виконувати свої функції, протистояти негативним впливам ризикованих чинників зовнішнього та внутрішнього середовища, перебуваючи при цьому у стані динамічної рівноваги.

Якщо порівняти це поняття з біологічним поняттям імунітету, то під ризикостійкістю підприємства розуміють несприятливість до діяльності підприємства як відкритої соціально-економічної системи. Це – складова загальної стійкості підприємства, інтегральна характеристика, яка характеризує загальні можливості ефективного рівноважного безперебійного функціонування організації протистояння негативних впливів ризиків.

Наявність ризикостійкості визначається одночасною взаємодією двох тенденцій:

  • збереження і відтворення набутих системних якостей – постійна ризикостійкість;

  • забезпечення можливості адаптації підприємства до нових умов – набута ризикостійкість.

Перша складова формується на етапі створення підприємства, визначається ресурсною базою, галузевими та регіональними умовами, змінюючись у перспективі відповідно до досягнення стратегічних цілей.

Друга складова залежить від тактичних та оперативних управлінських заходів, реалізованих у процесі діяльності, специфіки ризкоагресивності середовища, в якому перебуває підприємство.

Характерною рисою стійких систем є їхня здатність впливати на навколишнє середовище, що супроводжується формуванням додаткових ресурсних потоків. В якості зовнішнього середовища розглядаються не стільки економічні суб’єкти (постачальники, споживачі, конкуренти), скільки відносини між ними і підприємством. Характер цих взаємин визначає зовнішній профіль економічного ризику.

Погіршення якісних і зниження кількісних показників діяльності підприємства є результатом зниження ризикостійкості та порушення стану рівноваги. Здійснення ефективного управління ризикостійкостю на високому професійному рівні допоможе мінімізувати негативний вплив загроз і ризиків, надасть підприємству можливість стабільно функціонувати навіть в умовах ризику. В цьому процесі потрібно вибрати такі заходи з мінімізації або нейтралізації негативної дії чинників ризику, щоб забезпечити мінімізацію витрат на реалізацію цих заходів, врахувати особливості діяльності підприємства, обмеженість ресурсів, первісну (постійну) ризикостійкість:

превентивні методи передбачають контроль ризику як метод мінімізації збитків.

репресивні методи спрямовані на зменшення ризику, який вже відбувається.

компенсаційні методи спрямовані на фінансування (відшкодування) понесених витрат.

Управління ризикостійкістю не слід ототожнювати з поняттям “управління ризиками”, оскільки перше передбачає окрім мінімізації негативних впливів загроз і ризиків, створення передумов для рівноважного функціонування навіть в умовах ризику, а підприємство при цьому розглядається як система взаємопов’язаних елементів. Крім того, слід пам’ятати що це управління передбачає забезпечення стійкого розвитку в умовах ризику, а не уникнення останнього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]