Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

79.Розвиток і сучасний стан страхування майна виробників сільськогосподарської продукції в Україні.

С/г- найдавніша і традиційно одна з найважливіших і водночас найбільш ризикованих галузей економіки. Для України ця гаузь є однією з ключових як для забезпечення внутрішніх потреб у сировині та продовольстві.

У роки централізованої, планової економіки захист радгоспів і колгоспів від негативного впливу стихійних явищ насамперед забезпечувався фінансуванням комплексу витрат з держ. бюджету, перерозподілом коштів підприємств через фонди міністерств, відомст та обєднань. Також діяла система обовяз. старах-ння всіх с/г підприємств. З початку 90р.страх. захист с/г товаровиробників значно послабився. Скоротилася бюдж. допомога, ком. банки не можуть покривати збитки, причинені природними катаклізмами, негативну роль зіграла висока інфляція. Такі умови не сприяли стахов. активності. Здійснення аграрної реформи має змінити ситуацію.Прискорення процесу приватизації власності у тому числі й на землю, дедалі інтенсивніше її використання, зміна стосунків з банками, перехід до сплати єдиного податку та інші чинники зумовлюють необхідність організації страхового захисту товаровиробників на нових засадах. Такий захист має насамперед спиратись на систему комерційного та взаємного страхування.

Економічний механізм стр-ння с/г в-ва полягає в створенні і використанні страх. фонду з метою відшк-ня непередбачених збитків, заподіяних с/г піприємствам стихійними лихами, іншими непередбаченими подіями і випадками.

С/г страх-ня може проводитись в обов. та добр. формах, але сфера обов. страх-ня значно звужена в Україні.

Можна сподіватись, що в перспективі в Україні страх. захист всіх с/г товаровиробників здійснюватиметься на добровільних засадах. Уже нині саме таким є страх. тварин, будівель, транс. засобів, готової продукції та інших матеріальних цінностей у державних, колективних і приватних господарствах. У перспективі, з появою в с\г підприємствах кращих фін. можливостей, може стати реальністю і створення товариств взаємного страхування.

80.Організаційні основи страхування майна сільськогосподарських підприємств.

Сільське господарство – найдавніша і традиційно одна з найважливіших і водночас найбільш ризикових галузей економіки. С/г підприємства дуже відрізняються від інших підприємств характером діяльності. С/г, як галузь, має свої особливості які впливають і на організацію страхування:

1. Залежність с/г виробництва від природнокліматичних факторів, коливання урожайності с/г культур викликають не рівномірність у річних доходах с/г підприємств.

2. Сезонний характер виробництва, тривалість виробничого циклу і нерівномірність у витратах впливають на початок і закінчення строків дії договорів стр-ня, на термін оплати страхових внесків.

Виділяються традиційно 3 об’єкти стр-ня стосовно розподілу майна с/г підприємств:

урожай с/г культур і багаторічних насаджень,

страхування с/г тварин

будівлі, споруди машини, обладнання, с/г техніка

Обсяг страхового покриття в стр-ні с/г культур визначається виходячи з деяких особливостей. При обов’язковому страхуванні страхуються тільки кількісні втрати урожаю, а при добровільному також і якісні втрати. І в добровільному і в обов’язковому страхуванні вартість урожаю с/г культур при стр-ні кількісних втрат визначається виходячи із середньої урожайності за останні 5 років з 1 га помноженої на ціну за одиницю продукції, що погоджена зі страховиком та на планову площу посівів.

У добровільному стр-ні при визначенні кількісних втрат урожайність культури може бути визначена не тільки виходячи з урожайності за останні 5 років, але і виходячи із 3-х кращих років за останні 5 або виходячи із запланованої урожайності. Але при цьому ставки страхової премії підвищуються пропорційно підвищенню цієї урожайності по відношенню до середньої п’ятирічної.

При стр-ні багаторічних насаджень об’єктом стр-ня виступають і самі ці насадження і їхній урожай. Вартість багаторічних насаджень визначається виходячи з їх балансової вартості з урахуванням зносу, а вартість урожаю виходячи з загальноприйнятих засад.

В стр-ні с/г тварин стр-ва сума встановлюється за домовленістю сторін, виходячи із їх балансової вартості з урахуванням зносу, якщо стр-ник юридична особа. При встановленні стр-вої суми стосовно тварин у господарствах громадян, вартість тварин приймається на рівні середньоринкової страхової премії.

При страхуванні с/г будівель страхове покриття визначається: збиток  страхову суму / вартість майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]