Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

110.Види договорів обов’язкового страхування цивільної відповідальності власни-ків автотранспортних засобів в Україні.

Розрізняють два види договорів страх-ня. Перший – звичайний – який укладається з власником ТЗ, зареєстрованого в Україні або тимчасову заяву в Україні для тимчасового користування. Другий – додатковий договір. Він діє на території держав, зазначених в страх полісі на умовах, які встановлені в цих державах відповідно до угод МТСБУ з відповідними уповноваженими органами по страхуванню цивільної відповідальності власників ТЗ.

Договір страхування укладається на основі заяви страхувальника, в якому вказується тип, марка, держ номер, місце реєстрації ТЗ, строк страхування, розмір страх суми.

Договір обов страх-ня цив відповідальності набуває чинності з моменту, зазначеного в полісі, але не раніше внесення, що посвідчується відповідними документами страхувальника страхового платежу на користь страховика.

В разі настання страхового випадку страхувальник зобов: додержуватися правил дорожнього руху, встановлених законодавством; вживати всіх заходів з метою запобігти збільшенню розміру шкоди; надати третім особам необхідну інформацію для ідентифікації страхувальника та страховика; повідомити протягом 3 роб днів страховикові про настання страхового випадку, надати йому письмове пояснення про обставини ДТП, страховий поліс (у разі потреби), надати ТЗ для огляду та експертизи.

111.Основні умови обов’язкового страхування цивільної відповідальності власни-ків автотранспортних засобів в Україні.

Україна вже є членом системи “зелена картка”, тому страхування автоцивільної відповідальності можуть здійснювати лише страхові компанії, які є членами Моторного бюро, при цьому Законом передбачено повне і асоційоване членство. Страхові компанії, які є повними членами МБ, мають право здійснювати страхування автоцивільної відповідальності як у середині країни, та і за її межами. Асоційовані члени  тільки в середині країни.

Страхувальниками виступають власники автотранспортних засобів, або ті, хто керує автотранспортом. Страхування відповідальності передбачає також наявність 3-ї особи у страхових відносинах (крім страхувальника і страховика), на користь якої і укладається договір страхування. Найчастіше третя особа є невідомою. Страхова сума встановлюється у вигляді ліміту відповідальності страховика за даним договором.

Договори укладаються терміном від 15 діб до 1 року. Залежно від терміну дії, а також характеристик транспортного засобу, КМ встановлені відповідні максимальні страхові премії. КМ встановлює також мінімальний обсяг відповідальності страховика окремо за ушкодження майна потерпілого, і окремо за збитки, пов’язані з життям, здоров’ям та працездатністю.

Страхування автоцивільної відповідальності забезпечує майновий захист страхувальника, звільняючи його від сплати потерпілому, а ще більше інтереси потерпілої особи.

Виплата страх відшкодування здійснюється страховиком на основі таких документів: заява встановленої форми; довідка органів внутрішніх справ про обставини ДТП; довідка медичного закладу про строк тимчасової втрати працездатності або довідка про інвалідність; копія свідоцтва про смерть та документа, що затверджує право на спадок або правонаступника.

Для виплати страх відш-ня страховик складає страховий акт (аварійний сертифікат). Якщо внаслідок ДТП має місце загибель 3-ї особи спадкоємцю застрахованого виплачується страхова сума. При встановленні інвалідності страхове відшкодування становить:

І група — 100% страхової суми;

ІІ група — 80% страхової суми;

ІІІ група — 60% страхової суми.

При тимчасовій втраті працездатності потерпілому сплачується 0,2% страхової суми за кожний день.

Страхова суми виплачується кожному постраждалому але не більше як 5 страхових сум. Якщо ж постраждалих більше, то кожному постраждалому страхове відшкодування відповідно зменшується. Якщо винуватцем ДТП є декілька осіб-власників ТЗ, відповідні страховики відшкодовують збитки 3-м особам пропорційно до вини стр-льників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]