Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

114.Страхування вантажів, що перевозяться автомобільним транспортом.

Страхування вантажів – один з найпопулярніших видів страхування в світі, при чому особливе місце в світовій практиці страхування займає страхування вантажів, що перевозяться морським транспортом, зважаючи на важливість, а водночас і ризиковість даного виду транспорту.

При страхуванні вантажів (або багажу) страховиком надається покриття за наступними умовами, які, в Правилах страхування багатьох як вітчизняних, так і зарубіжних страховиків, співпадають з, так званими, Оговорками інституту страховиків Ллойду щодо страхування вантажів, згідно яких виділяють три окремі групи ризиків: “ З відповідальністю за всі ризики” (покриття всіх ризиків: погане паркування, природні властивості товару, військові ризики, заворушення, страйки), “З відповідальністю за окрему (незагальну) аварію”, ”Без відповідальності за пошкодження , крім випадків катастрофи”. На цих умовах відшкодовуються збитки, які сталися внаслідок випадковостей та небезпек перевезення (транспортування), а саме:

1. Від пошкодження чи повної загибелі застрахованого вантажу (багажу) чи його частини , в наслідок: пожежі чи вибуху; посадки судна на мілину, викидання на берег, потоплення чи перевертання судна, ліхтеру чи баржі; перевертання чи сходу з колії наземного перевізного транспорту; катастрофи чи зіткнення суден, літаків та інших транспортних засобів між собою, або зіткнення їх з будь-якими зовнішніми об’єктами крім води

2.Загибель чи пошкодження застрахованого вантажу (багажу), що стало наслідком: пожертвування за загальною аварією; викидання за борт палубного вантажу.

3.Витрати по загальній аварії і рятуванню

4. Всі необхідні і цілеспрямовано проведені витрати по рятуванню вантажу (багажу), а також по зменшенню збитку і визначенню його розмірів, якщо останній відшкодовується за умовами страхування.

Страхова сума визначається на підставі документів, що підтверджують вартість вантажу (багажу). У страхову суму можуть бути включені витрати, пов‘язані із перевезенням і зберіганням вантажу (багажу), підтверджені документально. Якщо вартість вантажу (багажу) в документах не вказана, то страхова сума визначається за згодою сторін. Але у будь-якому разі страхова сума не може перевищувати ринкової вартості вантажу (багажу).

Страхові тарифи визначається виходячи з покриття, обраного Страхувальником, причому покриття А – найбільш дороге, а С, відповідно, - найбільш дешеве.

Відповідальність Страховика починається з моменту, коли вантаж (багаж) буде взятий на складі в пункті відправки для перевезення і продовжується на протязі всього перевезення по визначеному маршруту.

Відповідальність Страховика закінчується: коли вантаж (багаж) доставлений на склад вантажоодержувача чи остаточне (кінцеве) місце зберігання в обумовленому в Договорі страхування при цьому пункті призначення.

115.Економічна необхідність і особливості страхування морських ризиків.

Мор с-ня – це сфера д-сті СК, яка забезпечує стр захист б-я майн інтересу страхув-ка, пов'яз із мореплавством.

Особливості мор с-ня:

  • Мор с-ня раніше за ін види с-ня було законодавчо оформлене.

  • У цій сфері с-ня мають справу із дуже вартісно великими ризиками

  • Мор перевезення пов'яз із перетин-ми кордонів багатьох країн і баз-ся на широкихміжнар контактах

  • Більшість договорів мор с-ня уклад-ся на основі мор стр полісу “Lloyd's Marine Policy” з урах застережень Інституту лондонських стр-ків.

  • Найважливішими суб-ми ринку мор с-ня є т з клуби взаємного с-ня”, їх офіційна абрев-ра P and I Clubs. Цих клубів зараз наліч-ся близько 70. Вони діють на принципах тов-ств взаємного с-ня. Ці клуби заб-ть здебільшого с-ня відпов-ті судновласників, а поштовхом для їх розвитку і розвитку цього виду с-ня було прий няття у 1846р Англ парламентом Акту, згідно з яким судновл-ки зобов були відшк-ти збитки за події, які трапилися за участю їхніх суден. СК відмовлялися покривати ці ризики і вони почали ств-ти клуби. Суднов-ки, які ств-ть клуби, одночасно є і страхув-ми. Фін базою є внески засновників. Клуби здебільшогоорієнтовані на с-ня відпо-ті суднлвл-в (26 видів с-ня відпов-тівключають у с-ня клуби).

Перший клуб був ств-ний у 1855р в Англії. Найвпливовіші клуби знах-ся у Швеції, США, Норвегії.

  • договори мор с-ня ч/з їх складність уклад-ся переважно за посер-вом стр брокерів.

  • У складі мор с-ня виокремлюють такі осн види с-ня:

  • с-ня суден – каско

  • с-ня вантажів – карго

  • с-ня відпов-ті судновл-ків

  • в Укр ще особисте с-ня на внутр водному транспорті

Зараз в У у сфері мор с-ня працюють СК, що зосер-ні в Одесі, Маріуполі, Миколаєві, Іллічівську. Їх д-сть координує Мор бюро України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]