Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

75.Страхування ризиків впровадження нової техніки і технології.

Певні особливості є у стр-ні ризиків повязаних з впровадженням у в-во нової техніки та технології. Ці ризики залежать від конкретних напрямів стр-ня. Одним з них є стр-ня самої техніки, транспортних засобів а устаткування на випадок загибелі, зупинення чи порушення їхнього ритму роботи. В цьому разі передбачається відш-ня прямих збитків, повязаних із страх обєктами. Другий напрям – це стр-ня від раптових несприятливих наслідків впровадження технологічних новинок. Стр-ня нової техніки та технологій стосується ризиків, повязаних з їх експлуатацією. До них відносяться: конструкційні помилки у виготовленні техніки й розробці технології, підбір матеріалів, використанні їх; передбачене надходження на ринок більш конкурентноздатної або дешевої техніки.

Як можна помітити, особливість ланого стр-ня полягає у відш-ні збитків з вини окремих юрид чи фіз осіб. Необхідно також підкреслити, що страх відп-ть настає тоді, коли збитки спричинились випадковою помилкою чи професійними діями працівників. Коли ж ця умова не виконана, збитки від некваліфікованих дій спеціалістів не можна вважати випадковими. У разі стр-ня від технічних чи технологічних ризиків не покриваютсья збитки від стихійних природних явищ, вибухів, пожеж, тому що ці страх випадки включено у відповідальність за страхуванням основних та оборотних активів під-в. Правом СК є обєднання в одному договорі за бажанням страхувальника страхового захитсу від технічних , технологічних ризиків та ризику втрати або пошкодження майна від пожежі.

Колі стр-й випадок стосується технічних обєктів і технологій, розмежовують повну загибель і частове пошкодження. При частковому пошкодженні відшкодовується затрати, здійсненні стр-льником для привелення до початкового експл-ого стану пошкодженного майна. Враховуючи, що стр-ня нової техніки й технології стосується високовартісних активів його доцільно проводити з певними мінім затратами.

В наслідок пошкодження або зруйнування основних активів можливі й непрямі збитки, які також підлягають стр-ню.

76.Страхування відповідальності товаровиробників за якість продукції, що виробляється.

Мета цього страхування полягає У:

 коменсації матеріальних втрат страхувальників у звязку із необхідністю сплати ними збитків, завданих споживачам;

 захисті інтересів споживачів за шкоду, заподіяну їх життю, здоровю та майну.

У практиіц страхування застосовується принцип вини: на товаровиробника лягає оюовязок довести свою невиновність за позовом споживача даної продукції, а саме він може довести, що:

 він не передавав дефектну продукцію до сфери збуту

 поставка здійснювалася не для отримання прибутку (наприклад, подарунок)

 він виготовив тільки частину продукту, а дефектною виявилася вся конструкція

 на момент передачі товару на збут він не міг виявити цей дефект, виходячи з рівня наукових та технічних знань того періоду

Страхова сума встановлюється, виходячи з обсягів товарообороту фірми-страхувальника і при цьому стновлюється ліміт відповідальності окремо за збитками, заподіяними життю і здоровю споживачів, і окремо за збитками, заподіяними майну споживачів, а також за збитками у розрахунку на один інсцедент. Ліміти за збитками життю і здоровю набагато вищі.

Тарифи коливаються від 0,1 до 0,6% (в деяких випадках 1%). Залежить розмір страхового тарифу від продукції, від організації просування товару на ринок, від країни-ексортера, від історії збитків за цим видом страхування для конкретного страхувальника. Договори страхування укладаються на строк, як правило, який відповідає гарантійному строку, встановлений на певний товар даного страхувальника. Договір може укладатися на більш довгий термін, але і підвищуються ставки страхової премії. Практично завжди ці договори передбачають франшизу.

Страхова премія обчислюється у відсотках від річного грошового обігу страхувальника на основі даних попередніх періодів (наприкінці ставка коригується згідно з реальним оборотом) або на 100 одиниць продукції.

Не покриваються страховиком здитки, повязані із:

• змінами конструкцій товарів

• поліпшенням і замінами товарів, що споживаються

• витрати, повязані із виданими без відома страховика гарантійними зобовязаннями

• збитки, які виникли через відхилення від технології виробництва та ремонту цих товарів

• збитки, повязані із пошкодженням майна споживача продуктом, використання якого не було достатньо опробувано.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]