Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

56.Обов’язкове страхування членів екіпажу і авіаційного персоналу від нещасних випадків.

Об'єктами страхування є життя та здоров'я осіб, які пов'язані з виконанням технологічних процесів під час вико­нання повітряних робіт. Це такі особи:

  1. члени екіпажу повітряного судна та інші особи авіаційного персо­налу, що перебувають на борту повітряного судна;

  2. особи, пов'язані із забезпеченням технолог процесів під час виконання повітряних робіт.

Зазначені особи вважаються застрах-ми з моменту вступу на борт повітряного судна з метою виконання польоту до моменту зали­шення повітряного судна.

Страхувальником з цього виду страхування може бути повітряний перевізник, у сертифікаті експлуатанта якого внесені зазначені особи.

Договір із цього виду страхування укладається, як правило, на один рік і діє на території всіх країн, де вик-ся повітряні роботи.

Застрах-ні особи вносяться до страхового полісу або додатка до полісу у вигляді списку із зазначенням прізвища та імені.

Страховим випадком доцільно вважати пригоду, яка пов'язана з експлуатацією повітряного судна і через яку сталися:

  1. загибель застрах-ї особи чи отримання нею тілесного пошко­дження із смертельним наслідком у разі авіаційної події;

  2. отримання застрахованою особою травм, які призвели її до інвалі­дності;

  3. отримання застрахованою особою травм, що призвели до тимчасо­вої втрати нею працездатності і зумовили госпіталізацію на строк понад 48 годин протягом семи діб з моменту авіаційної чи наземної події.

57.Обов’язкове страхування ризикових професій народного господарства від нещасних випадків.

Стр-ня ризикових професій н/г від нещ випадків віднос-ся до обов особистого стр-ня від нещ випадків згідно із статтею 6 Закону “Про страхування”. Підприємства, які проводять такі роботи із залученням певних фахівців повинні укладати договори обов’язкового страхування стосовно життя, здоров’я, працездатності цих фахівців.

Об’єктами страхування є життя, здоров’я, працездатність працівників і службовців підприємства або установи. Страхувальником виступає підприємство, а застрахованими робітники, які перелічені у документі, що подає страх-ник разом із заявою.

Страхова ∑ визначається відпов нормативними актами.

Обсяг відповідальності за цим видом страхування включає:

  1. смерть застрахованого від нещасного випадку при виконанні ним службових обов’язків;

  2. отримання застрахованим травми в наслідок нещасного випадку на виробництві із встановленням інвалідності;

  3. тимчасова втрата працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві.

Проте не зважаючи нате,що ЗУ"Про с-ня" передбачено таке стр-ня, як обов, його практичне втілення стрим-ся через відсутність чіткого переліку відпов професій і умов стр-ня.

Середні тарифи коливаються від 1% до 5%. У обов’язковому страхуванні максимальний рівень тарифів встановлюється нормативними актами, напр. у страхуванні екіпажу літаків макс. тариф = 2%, у страхуванні водіїв, машиністів = 1%. Премія сплачується одноразово (іноді може бути в розстрочку). Виплата проводиться в разі смерті  100% страхової суми, при встановленні інвалідності І групи  90-100%, ІІ група  70-75%, ІІІ  50-60%. При тимчасовій втраті працездатності щодобова виплата в розмірі 0,5-1% страхової суми за кожну добу непрацездатності, але зазвичай не більше 50%.

При настанні страхової події страхувальник повинен при обов’язковому страхуванні скласти акт про нещасний випадок протягом 3-х днів після настання страхового випадку. А застрахований чи його спадкоємець подає заяву про виплату, акт про нещасний випадок, довідку про тимчасову втрату працездатності або встановлення інвалідності, в разі смерті, копію свідоцтво на смерть та документ, що підтверджує право на спадщину. Перелік необхідних документів встановлюється у договору страхування.

Виплата здійснюється у термін 7-10 днів з моменту отримання документів через касу страхової компанії або підприємства, або перерахуванням коштів у банк.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]