Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

46.Довічне страхування: визначення страхових і викупних сум, порядок їх виплати.

Договори довічного страхування поширю­ються на фізичних осіб, які перебувають у певних вікових межах, на­приклад у віці від 20 до 70 років, і не укладаються з інвалідами 1 групи.

Основою для укладання договору страхування є письмова заява, яка підписується страхувальником особисто. Страхувальником визна­чається особа (фізична або юридична), яка при настанні страхового випадку одержить страхову суму.

Страхова сума встановлюється за домовленістю між страховиком і страхувальником. Правила страху­вання можуть встановлювати мінімальний і максимальний розміри страхової суми. Розмір місячного внеску залежить від віку страху­вальника на день подання заяви про страхування, страхової суми і встановлюється окремо для чоловіків і жінок за таблицею, яка прикла­дається до правил страхування. У разі припинення сплати внесків до­говір діє довічно, якщо страхувальник сплатив усі внески, або протя­гом певного часу, якщо внески сплачені за два роки і більше (строк виплати залежить від віку страхувальника на день подання заяви про страхування і кількості років і місяців, за які були сплачені внески).

Страхувальнику надається право в період дії договору зменшити розмір страхової суми (але не менш ніж до встановленого правилами страхування рівня) і далі сплачувати внески у зменшеному розмірі. У цьому разі частина сплачених внесків може бути за бажанням страху­вальника йому повернена або зарахована як внески за наступний період.

У разі настання смерті страхувальника виплачується страхова су­ма, обумовлена договором, призначеній ним особі. Винятками вважа­ються ті випадки, коли страхувальник помер, перш ніж минуло 2 роки від початку вступу договору в силу, від злоякісного (онкологічного) захворювання чи захворювання серцево-судинної системи, або внаслі­док самогубства (наслідків замаху на самогубство); смерть страху­вальника настала у зв'язку зі здійсненням дій, у яких слідчими орга­нами або судом встановлені ознаки умисного злочину.

У разі відмови у виплаті страхової суми страхувальникові поверта­ється обумовлена частина сплачених внесків.

47.Страхування пенсій: необхідність, сутність.

Пенсійне забезпечення в більшості країн здійснюється за рахунок державних пенсійних систем (в межах соці­ального страхування), пенсійними фондами і страховими компаніями та іншими фінансовими організаціями.

У багатьох країнах пенсійне забезпечення громадян здійснюється прив фондами (наприклад, пенсійні фонди підприємств). Приватні ПФ найбільш розвинені саме в тих країнах, де недостатньо розвинені державні пенсійні системи. Виплати з при­ватних ПФ можуть значно перевищувати розміри дер­ж пенсій.

ПФ мають значні кошти, які вони інвестують в акції, облігації, нерухомість.

Пенсійні фонди можна поділити на фонди із встановленими розміра­ми внесків і фонди із встановленими розмірами виплат.

Фонди із встанов­леними розмірами внесків м/б накопичувальними, з виплатою ПР й ощадні. Накопич фонди ств-ся за участю робо­тодавців, які роблять внески, встановлені у % до ЗП працівників. Другий тип передбачає, що частина ПР, на яку має право працівник, передається йому, а інша частина — у ПФ. Ощадні фонди створюються за рахунок коштів працівників, які самі роб­лять відрахування в ПФ, і роботодавців.

Пенсійне забезпечення може бути здійснене і шляхом купівлі інди­відуальних страхових полісів у страхових компаній. Договори страхування укладаються як індивідуально, так і з гру­пою осіб.

Пенсійне стр-ня передбачає, що СК здійснює застрах особі виплати, які пов'язуються з виходом на пенсію (страхування додаткової пенсії) або віком, установленим договором стр-ня. Відповід-сть СК за договорами стр-ня дод пенсії може бути розширена за домовленістю сто­рін. Так, додатково до умов договору стр-ня дод- пенсії СК може взяти на себе відповід-сть здійснити ви­плати в разі настання нещ випадку або смерті страхув-ка (застрах). СК може надати страхувальникові можливість укласти договір страхування на користь іншої особи.

Індив договори стр-ня дод пенсії уклад-ся з дієздатними особами з урах віку, статі і незалежно від стану здоров’я.

Страхова сума обумов-ся при уклад-ні договору. При її визначенні врах-ся розмір поточних виплат, які має здійснити СК, а також додатк виплати.

Страхув-ві надається право сплатити стр платежі за 1раз або періодичними внесками. Розмір стр внесків залежить від стр суми, віку і статі страхув-ка (застрах-го). Додатк пенсія м/бути виплачена стр-ком протягом життя застрах-го або упродовж визначеного періоду.

При укладанні договору встан-ся порядок виплати пенсій.

Умови проведення стр-ня додатк пенсії можуть передбач-ся надання пільг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]