Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

84.Страхування сільськогосподарських тварин.

Обов’язкове С. тварин від загибелі, знищення, вимушеного забою, хвороб, нещасних випадків; здійсн-ся на підставі Постанови КМУ №590. Суб’єкти: страхувальники, власники тварин,шо страх-ся. Об’єкт: майнові інтереси страховика,пов’язані із загибеллю, знищенням,вимушеним забоєм тварин,які належать на правах держ,комун.,приватної власності страхувальнику,внаслідок хвороб,стих.явищ та нещасних випадків.

Підлягають страхуванню: 1)племінні тварини (до 1р.), велика рогата худоба, свині, вівці, коні чистих порід або які мають генетичну цінність; 2) зоопаркові тварини; 3) циркові тварини.

Не підлягають страхуванню: 1) тварини, що знах-ся у місцевості, що знах-ся на карантині; 2) хворі, виснажені тварини, у яких за результаттами останніх досліджень виявлена позитивна реакція на окремі види хвороб.

С. тварин здійсн-ся на випадок: - інфекц.хвороб; - пожежі; - вибуху; - стих.явищ; - нещасн.випадку (дії електор.струму, теплового удару, замерзання, укусу комах, отруєння, наїзд).

Страхова сума – вартість тварин, але не більше ринкової вартості. Максим.тариф – до 5% від страх.суми. Страх.плата визнач-ся, виходячи із величини страх.суми і тарифу. Сплачується одноразово або 2 частинами.

При настанні страх.випадку подають такі документи: 1) договір; 2) акт про настання страх.випадку; 3) акт про здачу тварини на вимушений забій; 4) квиток про понесення плати за лікування тварини.

Страхове відшкодування – різниця між страх.сумою за кожну тварину та вартістю придатного до вживання або переробки м’яса, шкіри, при обов’язковому врахуванні нормативу виходу м’яса від живої ваги тварини (при вимушеному забої).

Добровільне С. с/г тварин здійсн-ся на основі правил, що пропонує страховик. Вони відрізн-ся об’єктами С., видами ризиків, страх.тарифами тощо. Напр., на С. приймаються такі об’єкти: велика рогата худоба (від 6міс. до 16р.), поні (від 1міс.), хутрові звірі (від 4міс.), домашня птиця (1 або 5 міс.), вівці, вози (від 6міс.), сім’ї бджіл, молодняк тварин.

С. великої рогатої худоби, конец, свиней, овець, кіз здійсн-ся на випадок загибелі або вимушеного забою та інших випадків; С. домашньої птиці – на випадок пожежі, вибуху, хвороби.

С.сума визнач-ся у розмірі балансової вартості, або в розмірі придбання аналогічних тварин, або вартості м’яса на підставі ваги і середньої ціни тварини. С.платіж може враховувати знижув. або підвищ.коефіцієнт.

Розмір страх.відшкодування за загибель тварин визнач-ся в серед.за договором С. на 1 гол.тварини, а за вимушений забій – з урахуванням вартості м’яса; присутній розмір франшизи.

85.Порядок укладення договорів страхування сільськогосподарських тварин, визначення і сплати страхових платежів.

Стр-ва сума встановлюється за домовленістю сторін, виходячи із їх балансової вартості з урахуванням зносу, якщо стр-ник юридична особа. При встановленні стр-вої суми стосовно тварин у господарствах громадян, вартість тварин приймається на рівні середньоринкової страхової премії. Коливаються в залежності від виду застрахованої тварини і можуть бути зменшені або підвищені в залежності від ступеню ризику.

Договір стр-ня. Умови стр-ня є однаковими як для господарств юридичних осіб і для господарств громадян. Договір стр-ня укладається як правило на 1 рік, але може бути укладений на невизначений час із щорічним корегуванням і уточненням страхової премії.

Страхова премія може сплачуватися одноразово або в 2-3 строки, але в цьому випадку у розстрочку, а перший стр-вий платіж повинен складати не менше 50% страхової суми. Останній платіж повинен бути сплачений протягом 3-х місяців з моменту першого платежу.

Стр-вий тариф. Середньоринкові тарифні ставки: велика рогата худоба до 1% страхової суми; свині 5-8%; вівці, кози, коні 2-3%; домашня птиця, хутрові звірі, кролики до 5%.

Пільги. Цей вид стр-ня передбачає відчутні пільги для постійних стр-ників з метою заохочення укладати договір на невизначений термін. Починаючи з 2-го року знижка тарифу 20%, з 3-го – 30%, з 4-го – 40%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]