Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

119.Морське страхове бюро України : виникнення, функції.

В У мор с-ня лише починає розвиватися, бо за часів СРСР на внутр ринку воно не провод-ся, а на зовн його здійснював “Індержстрах СРСР”. Зараз в У у сфері мор с-ня працюють СК, що зосер-ні в Одесі, Маріуполі, Миколаєві, Іллічівську. Їх д-сть координує Мор бюро України.

Мор бюро України було створене Постановою КМУ у кв 1998р., а затверджено Положенням “Про мор бюро”, яке передбачає виконання ним таких функцій:

  1. координація д-сті нац стр-ків у галузі мор с-ня (лише СК – члени мор бюро мають право укладати договори мор с-ня);

  2. дослідження і прогноз-ня ринку мор с-ня, інформаційне і консультативне забезп-ня суб'єктів цього ринку і громадськості;

  3. представництво інтересів нац СК-членів бюро у міжнар об’єдн-нях стр-ків і сприяння наближенню до стандартних підходів у практиці мор с-ня, прийнятих у світі (бл ¾ ринку мор с-ня регул-ся Великобр-ю – Ллойд);

  4. підготовка законодавч і нормативних актіву обов с-ні, розробка методології здійснення добров с-ня.

Основою для провед-ня мор с-ня в Україні є Кодекс торгов мореплавства У, затвердж ВРУ в тр 1995р. Тут є розділ “мор с-ня”. Норми Кодексі стос-но укладених договорів с-ня є пріоритетними перед б-я ін нормами.

120.Страхування громадян від випадків на морському транспорті.

Страховий захист громадян на морському транспорті є видом обов'язкового страхування від нещасних випадків згідно ЗУ "Про страх-ня". Порядок зд-ня цього страх-ня регламентується також "Положенням про обов'язкове особисте страх-ня від нещ вип на транспорті", затв Пост НБУ. Застрахованими вважаються пасажири морського судна з момента оголошення про посадку до момента закінчення поїздки. Страховий платіж утримується з пасажира транспортною орг-єю, яка має агентську угоду зі страховиком, у розмірі до 2% вартості проїзду. У разі перевищення обсягів страхових платежів над виплатами страхових відшкодувань страховики відраховують транспортним організаціям до 50% зазначених сум згідно з укладеними з ними договорами на фін-ня запобіжних заходів, спрямованих на зменшення травматизму на транспорті. Розмір страхової суми для кожного застрахованого становить 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Страховими випадками є: а) загибель або смерть застрахованого внаслідок нещасного випадку на транспорті; б) одержання застрахованим травми внаслідок нещасного випадку на транспорті при встановленні йому інвалідності; в) тимчасова втрата застрахованим працездатності внаслідок нещасного випадку на транспорті.

Страховики виплачують страхові суми: а) у разі загибелі або смерті застрахованого внаслідок нещасного випадку на транспорті сім'ї загиблого або його спадкоємцю у розмірі 100 відсотків страхової суми; б) у разі одержання застрахованим травми внаслідок нещасного випадку на транспорті при встановленні йому інвалідності: I групи - 90 відсотків страхової суми; II групи - 75 відсотків страхової суми; III групи - 50 відсотків страхової суми; в) у разі тимчасової втрати застрахованим працездатності за кожну добу - 0,2% страхової суми, але не більше 50% страхової суми.

Виплата страхової суми застрахованому здійснюється страховиком на підставі заяви застрахованого (його сім'ї або спадкоємця) про її виплату, акта про нещ вип, листа непрац-ті або довідки спеціалізованих установ про встановлення інвалідності, у разі загибелі чи смерті застрахованого внаслідок страх вип - копії свідоцтва про смерть та документа про правонаступництво для спадкоємців, а також страхового поліса або документа, що його замінює (для пільгових категорій пасажирів - документа, що підтверджує право на пільги).

Страхова сума виплачується не пізніше як через 10 діб з дня одержання необхідних документів через касу страховика або перерах-ся на р/р, зазначений застрахованим у заяві, відповідно до рівня неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на день виплати.

Страхова сума виплачується незалежно від виплат по держ соц страхуванню, соціальному забезпеченню та в порядку відшкодування збитків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]