Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

35.Система страхового забезпечення та її сутність.

Страхове забезпечення – це рівень страхової оцінки по відношенню до вартості майна, прийнятої для страхування. Виражається у відсотках від вказаної вартості або нормується у гривнях на один об’єкт страхування.

Існують такі системи страхового забезпечення (використовуються переважно у майновому страхуванні):

  • система пропорційного страхового забезпечення, за якої страхувальнику відшкодовується не вся сума збитку, а лише стільки відсотків, на скільки було застраховано майно (якщо майно було застраховано на 60%, то сума збитку підлягає відшкодуванню лише у межах 60%).

  • система першого ризику, яка передбачає відшкодування збитку не більше страхової суми, встановленої за бажанням страхувальника в межах повної вартості майна. Якщо сума збитку виявилася більшою за страхову суму, то різниця не відшкодовується. При цьому збиток у межах страхової суми називається першим ризиком (відшкодовується), а зверх страхової суми – другим ризиком (не відшкодовується).

Якщо майно застраховано у повній вартості, то зникає різниця між вказаними системами страхового забезпечення і відбувається повне відшкодування збитку.

  • система граничного страхового забезпечення, за якої відшкодовується збиток, що визначається як різниця між заздалегідь визначеною межею (границею) та досягнутим (фактичним) рівнем доходу. Зазвичай ця система використовується при страхуванні доходу (втрат, наприклад, від простоїв у виробництві).

36.Особисте страхування: зміст, значення в забезпеченні страховим захистом громадян.

Однією з галузей страхування є особисте страхування, здійснюване з метою надання певних послуг як фізичним (окремим громадянам, членам їхніх сімей), так і юридичним особам (наприклад, страхування працівників підприємств від нещасних випадків). Ці послуги передба­чають страховий захист страхувальників (застрахованих) у разі на­стання несприятливих подій для їхнього житгя й здоров'я.

До підгалузей особистого страхування належать страхування жит­тя (пенсій), страхування від нещасних випадків і медичне. Останні дві підгалузі в економічній літературі об'єднуються під назвою «страху­вання здоров'я».

Здійснення особистого страхування має певні особливості. Зокре­ма, при його проведенні дуже важко правильно оцінити той ризик, який береться на страхування. Через це таке страхування пов'язане, по суті, із установленням умовної страхової суми, яка лише наближено відбиває збиток, що його може завдати страховий випадок.

Поділ страхування на окремі підгалузі зумовлюється сукупністю ризиків, які вони об'єднують, тривалістю дії договорів страхування, а також накопиченням страхових сум. Враховуючи останнє, саме стра­хування життя характеризується ознакою накопичення страхових сум під час дії договору страхування. Це пов'язане з тим, що сукупність ризиків, які беруть на себе страхові компанії при проведенні страху­вання життя, за будь-яких умов передбачає необхідність здійснення виплати страхувальнику (застрахованому або користонабувачу). На від­міну від страхування життя страхування від нещасних випадків і ме­дичне страхування не передбачають поступового накопичення страхо­вої суми під час дії договору страхування, і тому вони називаються ри-зиковими видами особистого страхування.

Ищешь вторую половинку? Лучшие сайты знакомств – www.multimix.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]