Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з менеджменту.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

7.3 Управління матеріально-технічною підсистемою

Для того, щоб забезпечити окреме підприємство необхідними йому матеріальними ресурсами, на кожному з них організовується відповідне матеріально-технічне постачання (МТП).

Організація МТП в діяльності деревообробних підприємств має важливе значення. Від раціональної організації постачання залежить своєчасне і комплексне забезпечення підприємств у необхідній кількості сировиною, матеріалами, паливом, інструментами та запчастинами, і в кінцевому результаті ритмічність і обсяги реалізації продукції, якість і витрати на її виготовлення.

Для організації робіт з постачання на підприємстві створюється відділ матеріально-технічного постачання (ВМТП), який підпорядковується заступнику директора з комерційних питань. Основна мета відділу – забезпечення виробничих цехів матеріальними ресурсами, необхідними для виконання виробничої програми та технічними ресурсами – для ремонтно-експлуатаційних потреб.

Організація матеріально-технічного постачання та оперативне управління ним включає виконання ВМТП таких основних функцій:

  • визначення потреби основних виробничих цехів у матеріальних ресурсах і уточнення цієї потреби за всією номенклатурою виробів;

  • укладання угод з постачальниками і контроль за виконанням договірних зобов’язань;

  • вибір форм постачання та організація доставки матеріалів на підприємство;

  • визначення та регулювання виробничих запасів, організація зберігання та видачі сировини та матеріалів;

  • організація постачання всіх структурних підрозділів підприємства сировиною, матеріалами, технічними та іншими матеріальними засобами;

  • оформлення документації та контроль за раціональним використанням матеріальних ресурсів.

Вихідним моментом матеріально-технічного постачання є визначення потреби в різних видах сировини, матеріалів і інших матеріальних ресурсів і їх запасів. Основою для визначення потреби в матеріальних ресурсах служать заплановані обсяги виробництва і робіт з технічного розвитку підприємства, а також прогресивні норми матеріальних витрат і запасів.

Потреба в матеріальних ресурсах розраховується на всі нужди підприємства: на виконання виробничої програми, зміну незавершеного виробництва, впровадження нової техніки, капітальне будівництво, проведення ремонту обладнання, створення перехідних запасів та інше. Звідси виникає необхідність в розрахунку прогресивних норм матеріальних витрат і запасів.

Розрахувавши потребу підприємства в матеріалах, ВМТП визначає постачальників і укладає з ними договори на поставку матеріальних ресурсів.

При цьому вибирається форма поставок – транзитна чи складська. При транзитній формі продукція надходить безпосередньо від постачальника до споживача. Транзитна форма постачання забезпечує прискорення доставки матеріалів на підприємство та зниження складських витрат.

При невеликих обсягах споживання матеріалів більш економічною є складська форма постачання. При складській формі постачання продукція спочатку завозиться на склади, а потім відпускається безпосереднім споживачам. При такій формі поставок споживачі несуть додаткові витрати на складування.